Activity

Wijgmaal - Nijvel

Download

Author

Trail stats

Distance
52.16 mi
Elevation gain
2,211 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,877 ft
Max elevation
482 ft
TrailRank 
9
Min elevation
43 ft
Trail type
One Way
Coordinates
1577
Uploaded
May 4, 2022
Recorded
May 2022
Be the first to clap
Share

near Wijgmaal, Flanders (Belgique)

Viewed 5 times, downloaded 1 times

Itinerary description

Van Wijgmaalbroek, 3018 Wijgmaal, België

Naar Contournement Sud, 1400 Nijvel, België



Routering Fietsen - knooppunten, Recreatief fietsen - kortste (enkel verhard)

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Laboratorium voor Mouterij en Brouwerij

Meer dan 20 brouwerijen doen beroep op het Laboratorium voor Mouterij en Brouwerij van de KULeuven (Centre for Malting and Brewing Science) voor regelmatige kwaliteitscontroles van hun bier. In dit lab worden ook giststammen opgekweekt en onderzocht. Er bevindt zich ook een back-up van heel wat gisten van de Belgische brouwerijen. INFO: Laboratorium voor Mouterij en Brouwerij - KU Leuven Kasteelpark Arenberg 22 3001 Heverlee Belgium 50° 51' 48.5856" N, 4° 41' 6.2448" E Bron: http://kaart.tourneegenerale.canvas.be/

Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Romaanse Sint-Gertrudiskerk

De abdij van Nijvel werd gesticht in 640 door Itta of Ida van Nijvel, de weduwe van Pepijn van Landen. De eerste abdis was haar dochter Gertrudis (of Geertrui) van Nijvel. In de loop van de geschiedenis - het is niet precies bekend wanneer - kregen de abdissen van Nijvel de titel van prinses van het Heilig Roomse Rijk. Nijvel was echter nooit een volledig zelfstandig abdij-prinsdom; het bleef in zekere mate afhangen van het hertogdom Brabant. In 1795 werd het prinsdom opgedoekt bij de Franse annexatie.

Auteur: Paertje
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Hubertus kapel

De barokke Sint-Hubertuskapel werd in 1617 gebouwd in opdracht van de Aartshertogen Albrecht en Isabella, naar een plan van Wenceslas Coeberger. Zij bevindt zich in de Warande op de binnenkoer van het voormalig kasteel van de Aartshertogen. Volgens de legende zou de heilige Hubertus op deze plaats gestorven zijn. De aartshertog en hertogin verbleven in Brussel maar deze plek in Tervuren was een van hun geliefde pleisterplaatsen. De architect was Wensel Coberger die de basiliek van Scherpenheuvel en de Augustijnenkerk in Antwerpen ontwierp.

Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Brouwerij Drie Fonteinen

3 Fonteinen is een Belgische brouwerij, gespecialiseerd in geuze en kriek. De brouwerij produceert klassieke versies van zowel kriek als geuze. 3 Fonteinen werd gesticht rond 1887 als een cafe en geuzestekerij, wat betekent dat geuze werd geproduceerd door het mengen van oude en nieuwe lambik overgenomen van brouwerijen elders. De onderneming werd gekocht door Gaston De Belder in 1953, die het uitbreidde met een restaurant. In 1998 werd een brouwerij-installatie gekocht. Afgezien van het gebruik van haar eigen lambik wordt 3 Fonteinen lambik gebruikt door Boon, Girardin en Lindemans voor de geuze. 3 Fonteinen is een van de weinige overgebleven geuzestekerijen.



Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Oud Beersel

Brouwerij Oud Beersel is opgestart in 1882. Het is één van de laatste authentieke lambiekbrouwerijen die België rijk is en is bekend voor haar op ambachtelijke wijze en volgens aloude traditie gebrouwen lambiek. Lambiek rijpt tot drie jaar op houten vaten, waarna deze tot Oude Geuze versneden wordt. Door zure krieken op lambiek te laten gisten en na hergisten op fles wordt Oude Kriek geboren. Dit uniek brouwproces met spontane gisting is mogelijk in België in de regio's het Pajottenland, de Zennevallei en Brussel en dit door de aanwezigheid van specifieke microflora.

Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Pauluskerk

De intieme en gezellige Sint-Pauluskerk van Vossem vormt een schakel in de reeks van Romaanse kerken in de Voervallei. Waarschijnlijk werd de kerk rond 1200 gebouwd. Ze werd opgetrokken in kalkzandsteen die in de omgeving werd opgedolven. Op het einde van de 17de eeuw werd de kerk grondig verbouwd in de populaire stijlrichting van die tijd: de barok. De kerk kreeg meer licht door grotere ramen, pijlers werden verwijderd, muren en zoldering werden wit bepleisterd, de toren werd verhoogd en onderaan in de toren kwam een nieuwe westelijke toegang tot de kerk. In het romaanse koor zijn nog sporen terug te vinden van middeleeuwse muurschilderingen. Andere kerkschatten zijn onder meer een 15de-eeuws eikenhouten beeld van Sint-Paulus en een verguld kruis uit de baroktijd. Het is amper 200 meter wandelen tot aan de Voer, een riviertje dat te volgen is tot in het park van Tervuren of tot in Leuven. Met de steun van de provincie Vlaams-Brabant

Auteur: Wizpr.guide
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

St.-Pietersbandenkerk

Ga eens in de Sint-Pieterskerk kijken naar het eeuwenoude Mariabeeldje. Het Onze-Lieve-Vrouwebeeldje stond oorspronkelijk in het Kappelletje aan de Linde, maar toen dat moest verdwijnen door de aanleg van de A3 werd het overgemaakt aan de kerk. Het beeld is een oude Sedes Sapientiae, met een hoogte van 47 centimeter. Tussen 1971 en 1975 werd het gerestaureerd. Toen werd het gedateerd op het einde van de elfde eeuw. In de loop der jaren zijn alle handen en de stoel van O.L. Vrouw verdwenen.

Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Veronakapel

In het gehucht Sint Verona staat de Kruiskapel of Sint-Veronakapel, één van de oudste gebouwen uit de streek. Ze werd in 1951 herbouwd naar haar oorspronkelijke staat. De naam Verona is afkomstig van een vroegere parochie Vroeienberg, wat 'berg van de Heer' betekende. Op de Vroeienberg is rond het jaar 900 een eerste kerkje gebouwd. Het was al honderd jaar oud toen de kerk van Bertem gebouwd werd. Later verstond niemand de naam Vroeienberg nog. Daarom vertelde men een mooi en vroom verhaal over de heilige Verona, die een Duitse keizerin zou geweest zijn. Zij zou haar naam geschonken hebben aan de parochie en de kerk. In de Franse tijd, rond 1800, werd de oude parochie Vroeienberg definitief bij Leefdaal gevoegd. Haar kerk werd een kapel. Het oude kerkje is dikwijls verbouwd. In 1951 kreeg het opnieuw de vorm die het al van 1250 tot 1773 had. Het lijkt heel goed op de kerk van Bertem, maar is natuurlijk kleiner en minder regelmatig gebouwd.

Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Arenberg

Het kasteel van Arenberg is een kasteel in Heverlee, deelgemeente van Leuven. Het gebouw dat er nu staat werd opgetrokken in de 16de eeuw, maar onderging wijzigingen in alle daaropvolgende eeuwen . De architectuur is grotendeels Vlaams-traditioneel met een combinatie van baksteen en zandstenen raamkozijnen. Daarnaast heeft het gebouw ook elementen uit de late gotiek, renaissance en neogotiek . Karakteristiek zijn de twee grote hoektorens met perenspitsen, waarop telkens een Duitse Adelaar prijkt.

Het kasteel is eigendom van de KU Leuven, die het gebruikt als centraal gebouw voor de ingenieursfaculteit.
In het kasteel zijn ook het departement Architectuur en het Raymond Lemaire International Center of Conservation gehuisvest.
Het kasteel vormt het centrum van de campus exacte wetenschappen.


Auteur: Wikipedia
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Martinusbasiliek

Ken je de legende dat de zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Halle die kanonballen zou opgevangen hebben met haar mantel waardoor haar handen en gezicht zwart werden van het buskruit? Die legende heeft haar oorsprong in een historische gebeurtenis. Onder Maximiliaan van Oostenrijk (1482-1493), weduwnaar van Maria van Bourgondië, braken verschillende opstanden uit, o.a. te Gent, waar de inwoners zich onder het bevel schaarden van Filips van Kleef, heer van Wijnendale, Ravestein en Edingen. Toen Filips van Kleef Brussel wilde veroveren kon Halle zich aan een aanval verwachten als bondgenoot van Maximiliaan. Drie belegeringen volgden elkaar op: september 1488 (mislukking), mei 1489 (eveneens zonder succes) en de aanval van 20 tot 24 juni 1489. Bij deze laatste aanval werd Halle bestookt met 470 stenen en/of ijzeren kanonballen. Weer werd de aanval op Halle afgeslagen na een ultieme poging om de stad in te nemen.

Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

L’ancienne collégiale Sainte-Gertrude

De collegiale kerk Sint-Gertrude is een imposant Romaanse heiligdom en kan beschouwd worden als het meesterwerk van Nijvel. U kunt ook een bezoek brengen aan: de crypte de archeologische ondergrondse verdieping het klooster. Het interieur van de kerk valt op door haar afmetingen: een 102 meter lange middenbeuk waardoor het een van de grootste Romaanse kerken van Europa is. De kerk heeft een tweehoofdig plan met twee transepten en twee tegenover elkaar gelegen koren. De westbouw bestaat uit een apsis, 2 kapellen-galerijen, een groot oksaal ("keizerlijke zaal"), een achthoekige klokkentoren en twee hoektorentjes. In het zuidelijke torentje is Jean de Nivelles ondergebracht, een koperen krijger van 2,08 meter hoog. De collegiale kerk van Nijvel werd in 1046 ingewijd door Wazon, bisschop van Luik, in aanwezigheid van Hendrik III, keizer van het Heilige Roomse Rijk.

Auteur: Visit Wallonia
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Beersel

Auteur: Toerisme Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Pieterskerk

De Schatkamer van Sint Pieter is gehuisvest in de Sint-Pieterskerk. Twee meesterwerken (15 de E.) van de Vlaamse Meester Dirk Bouts, te weten Het laatste avondmaal en Het martelaarschap van Sint-Erasmus zijn hier te zien. Het koor en de pastorie van de Sint-Pieterskerk huisvesten de schatkist. Hier vindt u niet alleen een aantal zeldzame religieuze voorwerpen in edele metalen. In de uitstralende kapellen zijn er ook veel schilderijen en sculpturen, zoals de minder bekende meesterwerken van Jodocus van der Baren, Jan van Rillaer en Pieter-Jozef Verhaghen te zien. Ze waren besteld door de gilden en broederschappen tussen de 15e en de 18e eeuw toen ze de verzorging van de kapellen overnamen. Drie werken van de zogenaamde Vlaamse primitieven zijn de echte parels van de kroon. De triptiek van Edelheer is de meest eigentijdse en dus oudste kopie van de Kruisafneming die Rogier van der Weyden maakte voor een Leuvense kapel. Het bekendste paneel is ongetwijfeld Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts. In 1464 kreeg deze Leuvense stadsschilder de opdracht van de Broederschap van het Heilig Sacrament om een drieluik te schilderen voor hun kapel in de Sint Pieterskerk die de verorde ning van de Eucharistie vertegenwoordigt. Bouts maakte dit zijn absoluut meesterwerk. Het martelaarschap van Sint-Erasmus in de aangrenzende kapel werd ook gemaakt door Dirk Bouts op verzoek van de Broederschap.

Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Brouwerij 3 Fonteinen

We schrijven begin jaren '50 wanneer Gasten Debelder en zijn vrouw Raymonde Dedoncker de boerenstiel in Halle inruilen voor een bierig bestaan. In 1953 nemen ze een pand, gelegen in de huidige Hoogstraat, over dat sinds 1887 een café en geuzestekerij huisvestte. Gaston en Raymonde doopten de brasserie na de overname meteen "3 Fonteinen" en Gaston maakte zich de nobele ambacht van het steken snel eigen. In 1961 koopt de familie Debelder een pand op het kerkplein van Beersel. Het gebouw werd afgebroken, maar het pakhuis onder de huidige feestzaal bleef bewaard. Meer en meer gedreven door het geuzesteken graaft Gaston eigenhandig caveaus onder het café-restaurant. De kelders van het restaurant grenzen trouwens nog steeds aan de huidige brouwerij. Het café was in de jaren '60 en '70 enorm populair. Getuigen hiervan was de club van 'De Mijol', onder de leiding van de artistieke duizendpoot Herman Teirlinck. In 1982 laten Gaston en Raymonde de zaak over aan hun twee zonen: Armand en Guido. Terwijl Guido instond voor het beheer van de zaal, runde Armand de keuken en geuzestekerij. Rond 1990 bereikt de consumptie van geuze haar absolute dieptepunt, ten gevolge van een bredere beweging naar goedkope pilsbieren, zoete varianten van fruitbieren en wijn. Er werd dan ook luidop gedacht om met het geuzesteken te stoppen, immers de authentieke manier waarop Armand en Gaston deze ambacht uitoefende vraagt niet alleen veel tijd en geduld, maar ook kapitaal. Dit omdat de productie en de volledige lambikvoorraad meer dan drie jaar op voorhand gefinancierd dient te worden. In 1993 werd de trofee van de objectieve bierproevers - die toegekend wordt aan een verdienstelijk persoon uit de Belgische bierbrouwwereld - uitgereikt aan de nog drie overgebleven geuzestekers: 3 Fonteinen, Hanssens Artisanaal en Moriau. Dit was het spreekwoordelijke hart onder de riem dat Armand nog meer sterkte in zijn overtuiging. "De lambiek en de geuze hebben een toekomst want dat is van hier en dat is van ons"; lambikbier heeft een duidelijke link met onze terroire en dergelijk dierbaar erfgoed dat niet te imiteren valt. We schrijven 1997. Dat de volharding en het geloof in een toekomst voor lambik niet gemakkelijk zou zijn, bleek toen Gaston de daling van de geuzeconsumptie zelf had meegemaakt, zijn eigen zoon voorwaar voor gek verklaarde "Guis, da zèn allien nog d'ou peikes dat dat drinken" hoort Armand Gaston nog steeds zeggen. Gelukkig had Armand ook de koppigheid en het doorzettingsvermogen van zijn vader geërfd en kiest voor lambik en geuze en start zijn eigen bedrijfje in 1997. Datzelfde jaar richt Armand met een aantal collega-brouwers en stekers 'HORAL' op. In november '97 begint Armand zijn eigen wort te brouwen. Ondertussen groeit brouwerij gestaag en rond 2008 is het bedrijf ook financieel gezond. Alles leek brouwerij 3 Fonteinen voor de wind te gaan tot de nacht van 15 op 16 mei 2009. Toen Armand de deur van de opslagplaats in Halle opende, blies een warmtevlaag hem letterlijk omver. Deze ruimte die vol lag met flessen die aan het vergisten en rijpen waren heeft normaal een constante temperatuur van 18° C. Er lagen toen ongeveer 80.000 flessen... Door een defect aan de thermostaat is de temperatuur toen opgelopen tot 60-70°C. Ondertussen waren al 13.000 flessen ontploft door de hitte. Aan de grond genageld door de schok, is het enige waar Armand op dat moment aan kan denken "We zèn failliet". Een handvol sympathisanten hielpen Armand en de brouwerij om er bovenop te geraken. Bevriende brouwers hebben 3 Fonteinen geholpen met uitgestelde betalingen en zelfs met schenkingen uit de verkoop van speciale brouwsels. Een toemalige leerkracht distilleertechnieken aan Elishout suggereerde om de geuze te distilleren. Twee weekends daarop zijn een honderdtal vrijwilligers komen helpen om 65.000 flesjes bier uit te gieten. Deze werden de basis voor de Armand Spirit, een fijne eau de vie met geuzekarakter; gedistilleerd door de Distillerie de Biercée. Tegen 2011 had Armand ook de brouwinstallatie verkocht en een groot deel van zijn eigen vermogen in de zaak gestoken. Samen met de steun van vrienden, familie en fans was er net genoeg geld om de brouwerij 3 Fonteinen te laten overleven en terug geuze te steken. Met het hoofd boven water maar meer dan ooit tevoren gemotiveerd om verder te doen, gaat Armand in 2010 op zoek naar een nieuwe productiemedewerker. Algauw ziet hij in Michaël Blancquaert, op dat moment 26, een jongere versie van zichzelf. In september 2012 wordt een maat gemaakte nieuwe brouwerij in gebruik genomen. Vanaf midden 2013 zoekt men naar een nieuwe locatie om alles behalve het brouwen zelf, te centraliseren, bij voorkeur in en rond Beersel. In 2015 wordt de locatie gevonden, in de Molenstraat 47 te Lot, op enkele meters van de Zenne.

Auteur: De Lambiek
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hallerbos

Het Hallerbos is het belangrijkste en meest uitgestrekte bosgebied tussen Zenne en Zoniën. Het bos is een publiekslieveling dankzij het prachtige paarse tapijt van wilde hyacinten, die bloeien rond midden april. Het gevarieerd reliëf zorgt voor heerlijke wandelmogelijkheden en maakt een bezoek aan dit bos meer dan de moeite waard.

Auteur: Toerisme Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

Het museumcomplex, bestaande uit 5 prachtige gebouwen in neoclassistische stijl, herbergt uitzonderlijke collecties. Zo beschikt het over ‘s werelds rijkste en meest befaamde verzameling etnografische voorwerpen uit Centraal-Afrika en over het historisch interessante en volledige archief van Henry Morton Stanley. Ook bezit het KMMA een unieke foto- en filmotheek en een zeer uitgebreide collectie kaarten en geologische informatie. Het museum dankt zijn ontstaan aan een tijdelijke tentoonstelling die in 1897 haar deuren opende als koloniaal luik van de Wereldtentoonstelling in Brussel. In 2018 werd een grondige renovatie afgerond. Het huidige museum kijkt op een volwassen manier naar het koloniaal verleden met Burundi, Congo en Rwanda in samenwerking met Afrikaanse experts, kunstenaars en verenigingen en transformeerde zich tot een dynamisch platform voor onderzoek, ontmoeting en dialoog met mensen van verschillende generaties en culturen.

Auteur: Toerisme Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Stadhuis Leuven

Het historische stadhuis is dé trots van Leuven. Het is bovendien één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld. De eerste steen werd gelegd in 1439. De bouw duurde dertig jaar en kende drie bouwmeesters. Tijdens een rondleiding kom je alles te weten over de bouwgeschiedenis van deze gotische parel. Je ontdekt er onder meer het verhaal achter de 236 beelden op de gevel. Verder breng je een bezoek aan de wandelzaal, de salons, de grote en kleine gotische zaal, de trouwzaal en de raadszaal.

Auteur: Toerisme Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Neu Pruim

In 1903 opende een bruin café de deuren. Ongeveer een eeuw later werd het herdoopt tot een gezellig en sfeervol restaurant. Het veelvuldig gebruik van hout brengt u terug naar de tijd van toen. Dagelijks bereiden onze vakmensen met verse marktproducten traditionele Belgische gerechten. John Stevens, de zaakvoerder van dit familiebedrijf, is de chef achter het fornuis. De reputatie van De Neu Pruim groeide mede door het brede en afwisselende aanbod van verse gerechten. Wij staan voor een eerlijke keuken met karakter en een ziel. Geen onnodige poespas! We serveren dan ook enkel kwaliteitsproducten.

Auteur: Sas
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Rood-Klooster

Wist je dat de Vlaamse meester Hugo van der Goes aan het einde van zijn leven aan een zware depressie leed? Op een terugreis uit Keulen in 1482 stortte de kunstenaar in en verklaarde zichzelf verdoemd te zijn. Hij deed een mislukte zelfmoordpoging. Zijn metgezellen brachten hem terug naar het Rood Klooster (nabij Brussel) waar hij werd behandeld met muziektherapie. Na een kort herstel stierf hij niet lang daarna.
De mentale inzinking van Hugo van der Goes werd pas in 1863 herontdekt en inspireerde de romantische Belgische schilder Emile Wauters om zijn schilderij uit 1872 te maken: "De waanzin van Hugo van der Goes (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België).



Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Le Logis

Le Logis is gekoppeld aan de ander tuinwijk, de Floréal. De coöperatieve vennootschap "Le Logis" werd opgericht in 1921 door een groep werknemers van de staatsbank "Algemene Spaar- en Lijfrentekas", waar zich ook werknemers van andere openbare diensten bij aansloten. Deze organisatie kocht 32 ha grond, gelegen in de Drie Linden, een plateau tussen het dal van Woluwe en de Watermaalbeek. De eerste fase van de werken, de Trapezium- en de Driehoekwijken waarin 314 woningen werden gebouwd, vond plaats tussen 1922 en 1924. De andere wijken werden gebouwd in opeenvolgende fases tussen 1926 en 1951. In totaal werden er 726 familiewoningen, 164 appartementen, 9 winkels, 3 kindertuinen en een sociaal centrum neergezet.



Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Anatomisch theater

Schilder en beeldhouwer Constantin Meunier had hier zijn atelier op het oude anatomische theater op het ogenblik dat één van de grootste overstromingsrampen Leuven trof. Het was zondag 25 januari, 1891. Leuven, stad aan de Dijle, heeft een lange geschiedenis van wateroverlast. Het water kwam de stad ingestroomd na plotse dooi en hevige regenval. De hele binnenstad rond de Dijle liep onder water. In bepaalde straten steeg het water boven de twee meter. Meer dan 2.300 huizen werden getroffen. Duizenden inwoners moesten met paard en kar ontzet worden door het Leuvense garnizoen, of met bootjes door de schippers van de Vaart. Als bij wonder zou er tijdens de ramp maar één dode zijn gevallen. Contantin Meunier schilderde zijn indrukken van "De overstroming van Leuven in 1891". "De overstroming van Leuven in 1891" was een atypisch schilderij van Meunier en artistiek geen hoogtepunt. Het was dan ook een opdracht. Een beetje met tegenzin schilderde hij de rampzalige overstroming op vraag van de Leuvense burgemeester Vanderkelen. Het was een wederdienst voor het gebruik van het historische atelier. 



Auteur: Pascal Brackman @ RouteYou
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Vaartkom - Jachthaven

"De Leuvense Vaartkom" is een schilderij van Louis-Marie Autissier. Het werk van de meest befaamde schilders wordt eeuwenlang geroemd. Maar wat nog spectaculairder is is het werk dat in dit kanaal gestopt werd. De Vaart Leuven-Mechelen werd vanaf 1750 gegraven door 500 Ardense boeren. De mijnbouw had in Wallonië nog geen werk en welzijn gebracht. Werklieden, vrijwel altijd boeren, migreerden tijdelijk naar onteigende woningen in de buurt van het kanaaltraject. Voor een dagloon van ruim 2 frank groeven ze 11 uur per dag de 30 kilometer lange kanaalbedding uit. De enige hulp kwam van schop, kruiwagens, loopplanken en primitieve houten hijstoestellen. Twee jaar is er gewerkt alvorens in 1752 het eerste water in het kanaal kon vloeien.



Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Chapelle Saint-Roch

In het kapelletje van Sint Rochus zie je enkele merkwaardige afbeeldingen die misschien wat toelichting vragen.

De engel die je op de afbeelding ziet geneest het been van Sint-ROchus dat aangetast is door de pest. Het verhaal of legende is als volgt: Rochus werd geboren te Montpellier. Hij gaf zijn geërfde vermogen aan de armen en vertrok in 1317 te voet naar Rome. Onderweg verpleegde hij zieken, bij voorkeur pestlijders, en verwierf spoedig naam, omdat hij sommigen genas door het kruisteken over hen te maken.

Op de terugreis werd hij te Piacenza zelf door de pest aangetast. In de iconografie wordt hij daarom vaak met een open been afgebeeld. Hij trok zich terug in een bos en werd daar door een engel genezen. Bij zijn terugkeer in Montpellier werd hij op bevel van zijn oom als spion gevangengenomen. Hij verbleef vijf jaar lang, tot aan zijn dood, in de gevangenis. Toen hij stierf verscheen er een engel in glanzend licht die verkondigde dat allen die Rochus aanriepen tegen de pest, genezen zouden worden.

Als hondenliefhebber stop je hier ook best even want Sint Rochus is tevens de heilige voor je viervoeter.



Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Le 'Bon Dieu des Monts'

Het prachtige GR-pad loopt langs deze indrukwekkende plek. 



Auteur: RouteYou
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Les Monts

Les Monts zijn enkele merkwaardige, steile heuvels ten noorden van Kasteelbrakel. De heuvels zijn opgebouwd uit tertair goudgeel zand, dat hier en daar versteend is tot zandsteen. Je treft die verharde aaneenkitting van zandkorrels aan langs het pad dat over de heuvels loopt. Volgens onderzoek van Borremans zouden deze heuvels opgehoogd zijn en dus mottes zijn die als versterking langs de weg Nijvel-Halle fungeerden.



Auteur: Dromos
Meer informatie

Comments

    You can or this trail