Activity

Veurne platteland

Download

Trail photos

Photo ofVeurne platteland Photo ofVeurne platteland Photo ofVeurne platteland

Author

Trail stats

Distance
29.92 mi
Elevation gain
92 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
92 ft
Max elevation
29 ft
TrailRank 
49
Min elevation
-10 ft
Trail type
Loop
Moving time
3 hours 27 minutes
Time
5 hours 40 minutes
Coordinates
5653
Uploaded
August 19, 2021
Recorded
August 2021
Be the first to clap
Share

near Oostduinkerke, Flanders (Belgique)

Viewed 598 times, downloaded 6 times

Trail photos

Photo ofVeurne platteland Photo ofVeurne platteland Photo ofVeurne platteland

Itinerary description

Vanuit Oostduinkerke fietsen door het Veurnse platteland. Via Wulpen, Booitshoeke, Steenkerke, Oeren, Beauvoorde en Bulskamp richting Veurne stad en terug naar vertrekpunt. We fietsen door pittoreske dorpjes met elk hun eigen geschiedenis en verleden. In Steenkerke bekijken we ondermeer de kunstwerken van Willem Vermandere. "Open kerk met Willems werk" te zien in de Parochiekerk. Naast het kasteel en de twee kerken dat Beauvoorde telt, is ook het kunstatelier "Monique Mol" in Beauvoorde een afstap waard. Ook in Veurne stadspark kan je naast de historische gebouwen je ogen de kost geven aan de lokale kunstwerken.

Waypoints

Photo of1. Sint-Audomarus kerkje Photo of1. Sint-Audomarus kerkje Photo of1. Sint-Audomarus kerkje

1. Sint-Audomarus kerkje

Booitshoeke bezit een merkwaardig kerkje, gewijd aan Sint-Audomarus. Rond de kerk vormen de oude pastorie, "d’oude schoole" en de kerkommegang een stemmig hoekje. Booitshoeke ligt te midden het "Blote", het zeer vlakke en laaggelegen polderlandschap van de IJzervlakte, ontstaan vanaf de 12de eeuw door inpoldering van schorregebieden, die men indijkte. Het charmante landbouwdorpje telt momenteel 93 inwoners. De gekleurde kasseien vormen een onderdeel van route d'amour februari 2021.

PictographPhoto Altitude -2 ft
Photo of2. Huisje Photo of2. Huisje Photo of2. Huisje

2. Huisje

PictographPhoto Altitude 0 ft
Photo of3. Landelijk huis Photo of3. Landelijk huis Photo of3. Landelijk huis

3. Landelijk huis

PictographBridge Altitude 3 ft
Photo of4. Houten brugje Photo of4. Houten brugje

4. Houten brugje

Brugje over de Proosdijkvaart

PictographMonument Altitude 5 ft
Photo of5. Staak molentje (1905) beschermd monument Photo of5. Staak molentje (1905) beschermd monument Photo of5. Staak molentje (1905) beschermd monument

5. Staak molentje (1905) beschermd monument

MOLENTJE DECROOS Het staakmolentje is in 1905 gebouwd door Kamiel Decroos. Na vernieling door een zware storm in 1990 werd bij de ruilverkaveling van 1996 beslist na een akkoord tussen Monumenten en Landschappen en de Vlaamse Landmaatschappij om het molentje weer op te richten. Het molentje staat wel niet op de oorspronkelijke plaats. Het molentje is thans 8 meter hoog en heeft een vlucht van 8 meter. In de molen draait een koppel stenen van 1.10 m diameter. Beschermd monument

PictographRiver Altitude -2 ft
Photo of6. Kromme Gracht Photo of6. Kromme Gracht

6. Kromme Gracht

Photo of7. Parochiekerk Sint-Laurentius (beschermd sedert 1939) Photo of7. Parochiekerk Sint-Laurentius (beschermd sedert 1939) Photo of7. Parochiekerk Sint-Laurentius (beschermd sedert 1939)

7. Parochiekerk Sint-Laurentius (beschermd sedert 1939)

PictographPhoto Altitude 3 ft
Photo of8. Open kerk met Willems werk Photo of8. Open kerk met Willems werk Photo of8. Open kerk met Willems werk

8. Open kerk met Willems werk

Kunstwerken van Willem Vermandere

PictographPhoto Altitude 3 ft
Photo of9. Open kerk met Willems werk Photo of9. Open kerk met Willems werk Photo of9. Open kerk met Willems werk

9. Open kerk met Willems werk

Kunstwerken van Willem Vermandere

PictographPhoto Altitude 1 ft
Photo of10. Huis en Atelier van Willem Vermandere Photo of10. Huis en Atelier van Willem Vermandere Photo of10. Huis en Atelier van Willem Vermandere

10. Huis en Atelier van Willem Vermandere

Kunstwerken van Willem Vermandere. Titanenpad. Wil je genieten van wat groen, stap dan eens tot aan het Titanenpad (ter hoogte van Steenkerkestraat 11). Het wandelpad slingert door de velden achter het dorp. Langs het pad werd een amfibiepoel aangelegd en staan enkele imposante beelden van Willem Vermandere.

PictographPhoto Altitude 3 ft
Photo of11. Oeren Photo of11. Oeren Photo of11. Oeren

11. Oeren

Oud Gemeentehuis Herberg "De Leute"

Photo of12. De Sint-Audomaruskerk Photo of12. De Sint-Audomaruskerk Photo of12. De Sint-Audomaruskerk

12. De Sint-Audomaruskerk

De voormalige parochiekerk van Vinkem. Vinkem en Wulveringem vormen sinds 1968 één parochie met twee kerken waarvan die van Wulveringem gebruikt wordt als parochiekerk en die van Vinkem als tentoonstellingsruimte. De gemeente Beauvoorde was een fusie van de dorpen Vinkem en Wulveringem, die vlak bijeen liggen. De naam Beauvoorde verwijst naar Kasteel Beauvoorde.

PictographPhoto Altitude 17 ft
Photo of13. Gemeenteschool Vinkem anno 1871 Photo of13. Gemeenteschool Vinkem anno 1871 Photo of13. Gemeenteschool Vinkem anno 1871

13. Gemeenteschool Vinkem anno 1871

PictographPhoto Altitude 17 ft
Photo of14. Streetart in Vinkem

14. Streetart in Vinkem

Muurschildering naar aanleiding van Route d'amour februari 2021

Photo of15. Wulveringem, Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk Photo of15. Wulveringem, Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk Photo of15. Wulveringem, Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

15. Wulveringem, Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

Beschermd monument. De kerk bezit, een bijzondere interieur dankzij het merkwaardige meubilair in renaissance- en barokstijl, de schilderijen van de school van Van Dyck en het mooi onderhouden kerkhof dat een bijzonder interessante geschiedenis kent.

PictographPhoto Altitude 20 ft
Photo of16. Kunstatelier Monique Mol Photo of16. Kunstatelier Monique Mol Photo of16. Kunstatelier Monique Mol

16. Kunstatelier Monique Mol

de bekende kunstenares uit Beauvoorde, staat voor kunst en cultuur. Ze is vooral bekend van haar keramieken en bronzen beelden. De Bronzen stripstandbeelden in Middelkerke zijn haar werken.

PictographPhoto Altitude 24 ft
Photo of17. Wulveringemstraat Photo of17. Wulveringemstraat Photo of17. Wulveringemstraat

17. Wulveringemstraat

Sfeer in de Wulveringemstraat

Photo of18. Sint Walburgakerk Photo of18. Sint Walburgakerk Photo of18. Sint Walburgakerk

18. Sint Walburgakerk

Photo of19. Belfort Photo of19. Belfort Photo of19. Belfort

19. Belfort

Het Belfort van Veurne is sinds 1999 ingeschreven op de Lijst van het Werelderfgoed van UNESCO. Het Belfort of Ceciliatoren (1628), dat deel uitmaakt van het renaissancistische Landshuis, symboliseert de bestuurlijke vereniging van de Stad en de Kasselrij van Veurne-Ambacht, die sinds 1586 is ingevoerd. De laatgotische ornamenten op zijn vierkante romp en de achthoekige bovenbouw in regionale baksteenstijl vormen een sterk contrast met de uitgewerkte lantaarn en de bekroning, die aanleunen bij de Renaissance en vroegbarok.

PictographPhoto Altitude 20 ft
Photo of20. Kunst in het Walburgapark Photo of20. Kunst in het Walburgapark Photo of20. Kunst in het Walburgapark

20. Kunst in het Walburgapark

PictographPhoto Altitude 23 ft
Photo of21. Borstbeeld Paul Delvaux Photo of21. Borstbeeld Paul Delvaux Photo of21. Borstbeeld Paul Delvaux

21. Borstbeeld Paul Delvaux

PictographPhoto Altitude 21 ft
Photo of22. Citerne Photo of22. Citerne Photo of22. Citerne

22. Citerne

CITERNE In de 14de eeuw werd begonnen met de westertoren van de Sint-Walburgakerk. maar door gebrek aan geld bleef die onvoltooid. Het verweerde en onaf gewerkte westportaal is opgetrokken uit Balegemse kalkzandsteen. De ond De onderbouw werd achtereenvolgens gebruikt als buskruitmagazijn. citerne en schuilkelder in de Tweede Wereldoorlog. Het monument werd in 1980 gerestau reerd en in 2000 toegankelijk gemaakt.

PictographPhoto Altitude 22 ft
Photo of23. Foto Photo of23. Foto

23. Foto

Weergave van de Boeteprocessie

PictographBridge Altitude 4 ft
Photo of24. Wulpen Florizoone brug Photo of24. Wulpen Florizoone brug Photo of24. Wulpen Florizoone brug

24. Wulpen Florizoone brug

De vooroorlogse draaibrug werd op 28 mei 1940 gedynamiteerd door het Britse leger ten einde de oprukkende Duitsers tegen te houden in afwachting van de ontscheping van het Engelse expeditiekorps in de sector De Panne-Duinkerke. Door het verdwijnen van die draaibrug werd Wulpen in twee verdeeld, aan weerskanten van het kanaal, Dijk en Conterdijk, Dorp en Conterdijk. Ook de verbinding tussen Oostduinkerke en het hinterland (Veurne, Booitshoeke, Avekapelle, Pervijze, Diksmuide…) werd verbroken en al het verkeer werd over Koksijde en Nieuwpoort omgelegd. Tevens moest het zware landelijke verkeer tussen Oostduinkerke en Veurne - bijvoorbeeld naar de suikerfabriek in Veurne – over Koksijde. Vandaar dat de Duitsers nog tijdens de oorlog een houten noodbrug bouwden. Een brug die uiteindelijk 36 jaar - tot in februari 1976 na een aanvaring door een binnenschip - in dienst bleef. Ondertussen was men in 1964 begonnen met de bouw van de grote Wulpenbrug, 300 meter westelijk of stroomopwaarts van de oude brug. Maar de nodige opritten waren niet voorzien en zouden pas in 1967 worden aangelegd – drie jaar later! - samen met de doortrekking tot aan de autoweg. Maar toen tien jaar later de oude noodbrug uit 1940 voor het autoverkeer werd gesloten, was Wulpen opnieuw verdeeld. Vooral nadat de noodbrug enkele jaren lager werd afgebroken. Het duurde nog tot maart 1978 alvorens een betonnen voetgangersbrug de verbinding tussen de twee leefgemeenschappen in Wulpen herstelde. Voor voetgangers en fietsers was er terug een verbinding. Auto’s moesten rondrijden over de nieuwe Wulpenbrug. Maar ook gehandicapten konden hun karretje niet over de voetgangersbrug rijden. Toen in 2004 betonrot werd vastgesteld in de voetgangersbrug werd beslist een nieuwe ophaalbrug te bouwen voor lokaal verkeer. Daardoor zou Wulpen terug verenigd worden en kreeg terug zijn link met de kust. Die symboliek wordt door het kunstwerk van Jenny Reynaert uitgebeeld. Het kunstwerk bestaat uit twee geabstraheerde personen – een man en een vrouw - het symboliseert niet alleen de herstelde relatie tussen de Dijk en Conterdijk in Wulpen die door de nieuwe brug wordt gerealiseerd maar versterkt ook de band tussen Wulpen en Oostduinkerke, tussen de landmens en de zeemens, tussen de dorpsmens en de toerist, tussen het Blote en de duinen. Zij zijn uitgevoerd in brons met een blinkende patine. Zij zitten dicht bij elkaar, samen kijkend naar het kanaal. Ze zitten binnen een houten vierkanten kader van 2,80 meter zodat ze een eenheid vormen binnen het totaalproject rond de brug en een samenhorigheid symboliseren. In het kader werd aan de kant brug de dedicatie gegraveerd die bij het kustwerk hoort en de toeschouwer de nodige informatie geeft. Aan de andere kant van het kader is het gedicht “Het Blote” van Fernand Florizoone gegraveerd. Dat gedicht is een ode aan Wulpen, het dorp waar de dichter opgroeide en waarvan de stam Florizoone afkomstig is. Het Blote is de volksnaam voor het open landschap dat Wulpen kenmerkt. Gedicht "Het Blote" De vlakte wordt aan de bocht een armzwaai eindeloosheid kantelend naar de ruimte toe de wind werd geplant en de boom werd wind en verdween wolken zon en aarde hebben een blote afspraak op de oeverloze weiden.

PictographPhoto Altitude 6 ft
Photo of25. Insektenhotel Photo of25. Insektenhotel

25. Insektenhotel

PictographPhoto Altitude 3 ft
Photo of26. Golf 'Ter Hille' en 'Het Trekpaard' Photo of26. Golf 'Ter Hille' en 'Het Trekpaard' Photo of26. Golf 'Ter Hille' en 'Het Trekpaard'

26. Golf 'Ter Hille' en 'Het Trekpaard'

Golfterrein Oostduinkerke en educatief centrum

Comments

    You can or this trail