Activity

Tram 5 La Séquia Reial (desde Silla - Centre Penitenciari)

Download

Trail photos

Photo ofTram 5 La Séquia Reial (desde Silla - Centre Penitenciari) Photo ofTram 5 La Séquia Reial (desde Silla - Centre Penitenciari) Photo ofTram 5 La Séquia Reial (desde Silla - Centre Penitenciari)

Author

Trail stats

Distance
6.62 mi
Elevation gain
39 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
39 ft
Max elevation
85 ft
TrailRank 
35
Min elevation
13 ft
Trail type
One Way
Coordinates
145
Uploaded
May 6, 2012
Recorded
May 2012
Be the first to clap
Share

near Silla, Valencia (España)

Viewed 1693 times, downloaded 13 times

Trail photos

Photo ofTram 5 La Séquia Reial (desde Silla - Centre Penitenciari) Photo ofTram 5 La Séquia Reial (desde Silla - Centre Penitenciari) Photo ofTram 5 La Séquia Reial (desde Silla - Centre Penitenciari)

Itinerary description

El territori que rega la Séquia Reial a l’Horta, es un paisatge ampli i imponent, llaurat per generacions al llarg de la història. Aquest es el major regadíu tradicional valencià, tinguent uns 35.000 usuaris el que ve a ser la principal comunitat de regants de tot el territori valencià. És un paisatge on els colors vers o marrons dels camps s’alternen de forma insitent i reiterativa, un paisatge potent que expressa la fusió dels habitants de la comarca amb dos elements essencials a la vida: la terra i l’aigua .
Aquest sistema de reg, conté una organització que ha anat cambiant amb el pas del temps. Al llarg dels set segles d’història la séquia ha tingut tres ordenances fonamentals, les de 1350, 1620 i 1845. Sent aquesta última la que encara es troba vigent, encara que en algunes modificacions necessaàries per a poder adaptar-les a aquesta època .
Els llauradors no van entrar a tindre dret a la Junta General de Regants, fins el 1845, considerant-se a partit d’aquell moment els dos trams de la séquia com un sol. Així aquests dos trams, van ser construits en diferents moments. Per una banda trobem el tram construit entre 1258 i 1269, que arriba fins a Algemesí, i d’altra banda el que es va construir entre 1767 i 1801, per iniciativa del Duc d’Híjar, que es perllonga fins a Albal i travessa la comarca pels termes de Picassent, Silla, Alcàsser i Albal, aquesta segona part es per on travessa el nostre recorregut.
El recorregut total de la séquia reial del Xúquer prén les seues aïgues de l’assud d’Antella, finalitzant el seu traçat a Albal, després de recorrer 51 kilómetres on arriben el seus sobrants a la séquia de Favara.
La creació de la séquia respón a una ferma política d’expansió del regadiu, impulsada pel rei Jaume I per a asentar els repobladors cristians, sent les obres finançiades per la corona . L’assut i la séquia mare es feren durant els anys 1258-1269, mentre que els propietaris dels camps costejaren la construcció de braçals i séquies menors.
Amb l’arribada del segle XVIII, sorgeix la necesitat d’aconseguir un major cabal d’aigua necessàri per al cultiu d’arròs, amb això i la pressió exercida pels terratinents de València per tal de crear nous regadius, es va acordar la necesitat de perllongar la séquia, duent-se a terme per part del Duc d’Híjar. Aquesta, va ser considerada com una de les més importants obres hidràuliques per a l’expansió del regadiu a l’Espanya del segle XVIII . Encara que s’havien produït moltes millores al regadiu als segles XVIII i XIX, a les primeres dècades del segle XX, els usos hidroelèctrics del riu l’expansió de la taronja, van fer necesari un major cabal d’aigua.
Dins del seu recorregut a la comarca, trobem un ric patrimoni hidràulic pel que pasa el nostre recorregut. Trobem un considerable quantitat de feses repartides al llarg del recorregut. Aquestes casetes que tanquen i obren les comportes, i a les que té accés el guarda de la séquia . Moltes d’aquestes es van construir al segle XVIII, alçades amb rajola i amb un diseny de gran senzillesa, corresponen a algunes a llenguatges primitius propis del segle XVIII, encara que contenen elements decoratius com el frontó. Dins de la ruta trobem, la fesa de Bernat, la de Pintat de Picassent, o les feses de Pinet i del Braç dels Horts, aquestes últimes regen a els termes d’Alcàsser i Beniparrell.
Trobem com a part rellevant al nostre recorregut, la part del Mas del Reig i del Mas de l’Albudor al terme de Picassent, passant a més per les diferents feses que formen part d’aquest sistema de reg. Es tracta de galeríes que es comuniquen amb l’exterior, que conten a més de l’entrada i sortida per pous de profunditat separats entre sí per uns cinquanta metres, i que van servir durant la seua construcció com a sistema de ventilació.
També trobem nombrosos molins fariners i arrosers al llarg del recorregut de la séquia. Es van cosntruir a partir del segle XIII per a aprofitar la força de l’aïgua. Sabem, com diu Enric Guinot, que el 1765 hi havíen 21 molins en funcionament, passant a ser el 1920 elèctrics, i finalitzant el seu ús al 1940. Dins del nostre recorregut per la Séquia Reial del Xúquer, trobem el Molí de Forés, construit entre 1790 i 1864.
Avui en día, tota la comunitat de regants de la Séquia Reial està actualment baix la jurisdicció de la Confederació del Xúquer, tinguent aquest el control del ríu, i els regants de les séquies. Encara es conserven les quatre figures bàsiques del dret hidràulic valencià, el sequier major, els guardes, els celadors i els regadors.
La séquia continua tenint una rica agricultura extensiva, sent l’arròs i els cítrics, i en menor mesura les hortalises i els fruiters, els seus principals cultius Malgrat açò, no sempre aquests han sigut els cultius principals, ja que a principis del segle XX, el blat, el panís i les hortalises eren els cultius dominants, però l’expansió del taronger fomentà el canvi. Aquest necesita d’una major quantitat d’aigua que en èpoques de séquia no era posible satisfer.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofTORRE MUSULMANA DE SILLA

TORRE MUSULMANA DE SILLA

Situada al pati de l’ajuntament, es troba unida a aquest per un costat en la que es troba la Torre musulmana de Silla. Es tracta d’una de les torres que va formar part del cinturó defensiu de la ciutat de València, a més de servir com a refugi per a la població. La torre va ser construida en época musulmana, probablement al segle XII, sofritn varies reformes després de la dominació cristiana al segles posteriors. Té una altura d’uns 14 metres, a la part baixa hi ha una mena de talud, que es difícil d’apreciar per les edificacions que la rodejen. L’edificació conté una planta baixa, dos pisos amb terraza. L’accés realitza a través d’una porta situada a 4 metres del nivell del terra que dona pas a la primera planta. Desrpés d’aquest accés, un passadís condueix fins a la sala quadrada dividida en tres naus o galerías cobertes amb bóvedes. Els dos laterals són de major amplaria que la central. Aquestes galeríes, estàn comunicades mitjançant arcs apuntats de rajola. Des d’aquesta primera planta es puja a través d’una escala de fusta que porta a la segona planta, que conté una distribució similar encara que els murs tenen una amplaria inferior el que permet que les naus o galeríes siguen més amples. En aquesta planta baixa trobem un pou. Avui en día, conté una colecció arqueológica i sala d’exposicions. Accesibilitat:1

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofMOLÍ DE RATAT

MOLÍ DE RATAT

El Molí de Ratat es va construir entre 1800 i 1830, i era un molí hidràulic, que aprofita una de les derivacions de la Séquia Reial del Xúquer per a moure les seues moles. La planta de l’edificació es en forma d’L, amb murs de maçoneria. L’edifici prmitiu té una coberta a quatre vessants i on estava la maquinaria per a moure el grà. Totes les finestres de l’edificació estàn protegides per reixes de ferrro forjat. L’energía hidràulica prové de la séquia que transmet el moviment a les moles per a que mitjançant la màquinaria siga posible moldre el grà. Accesibilitat: 2

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofMOLÍ DE FORÉS

MOLÍ DE FORÉS

El Molí de Forés es va construir entre el 1790 i el 1810. Es tracta d’un conjunt format per un edifici primitiu i una serie de naus que han anat adosant-se a aquesta segons els usos indutrials que ha anat adquirint l’edifici. Situat a un desd costats dels ramals de la Séquia Reial del Xúquer, des d’on reb energía hidràulica per a moure les moles. Amb el pas del temps va acabar utlitzant l’energía elèctrica, bona prova es la torreta elèctrica que encara es troba. A diversos llocs de l’edifici apareixen diferents rètols que expliquen els diferents usos que ha anat adquirint l’edifici amb el pas del temps, ha sigut fàbrica d’arpiller, de filat i teixit i finalment de taulers, que contitueix l’ús actual d’una part de les instal.lacions. L’edifici principal destinat a molí, es una construcció amb certa monumentalitat, i una arquitectura academicista, de planta rectangular i tres altures. La coberta s’ha tingut que cambiar pel pas del temps. També trobem un frontó triangular, que recalca aquest academicisme. El funcionament del molí, ho feia a partir de l’aigua que arribava desde la séquia, que meneja les moles. Que transmitien el moviment a una altra mola que ja a la planta baixa de l’edifici, a través d’un eix. Accesibilitat: 2

PictographWaypoint Altitude 0 ft

MOLÍ DE FORÉS

El Molí de Forés es va construir entre el 1790 i el 1810. Es tracta d’un conjunt format per un edifici primitiu i una serie de naus que han anat adosant-se a aquesta segons els usos indutrials que ha anat adquirint l’edifici. Situat a un desd costats dels ramals de la Séquia Reial del Xúquer, des d’on reb energía hidràulica per a moure les moles. Amb el pas del temps va acabar utlitzant l’energía elèctrica, bona prova es la torreta elèctrica que encara es troba. A diversos llocs de l’edifici apareixen diferents rètols que expliquen els diferents usos que ha anat adquirint l’edifici amb el pas del temps, ha sigut fàbrica d’arpiller, de filat i teixit i finalment de taulers, que contitueix l’ús actual d’una part de les instal.lacions. L’edifici principal destinat a molí, es una construcció amb certa monumentalitat, i una arquitectura academicista, de planta rectangular i tres altures. La coberta s’ha tingut que cambiar pel pas del temps. També trobem un frontó triangular, que recalca aquest academicisme. El funcionament del molí, ho feia a partir de l’aigua que arribava desde la séquia, que meneja les moles. Que transmitien el moviment a una altra mola que ja a la planta baixa de l’edifici, a través d’un eix. Accesibilitat: 2

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofFESA DE LA SÉQUIA DEL MOLÍ

FESA DE LA SÉQUIA DEL MOLÍ

La Fesa de la Sèquia del Molí es va construir en torn al 1790, com les demés feses de la zona. La seua funcionalitat es mantindre el control de l’aigua que discorre per la derivació de la séquia i que es controlada per la porta de la fesa. Ens trobem davant d’una fesa que respón a uns models molt repetits al terme. Representant el mateix esquema compositu de la major part de les feses construides al segle XVIII, moment en que es construeix la reforma de la séquia sobre la que està construida. L’edificació, com totes les similars a la zona es de xicotet tamany i de planta quadrangular amb murs de rajola i coberta a dues vessants. Accesibilitat:2

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofFESA CAMÍ DEL MAS DE L’ALBUDOR IV (Grup de feses)

FESA CAMÍ DEL MAS DE L’ALBUDOR IV (Grup de feses)

La Fesa del Mas de l’Albudor IV es va construir entorn a 1790, contitueix la última del sistema de quatre feses distribuides al llarg d’una mateixa séquia dins del terme municipal de Silla i que correspón a un model bàsic que es molt similar a les altres tres feses ja descrites anteriorment. Aquesta també es de planta quadrangular de murs de rajola, al costat trobem l’obertura enmarcada amb un arc pla de rajola. La coberta és a dues vessants de rajola, també conté un frontó triangular que a més, tal i com ocorre a les altres tres feses, la construcció es ressaltada per una motllura en a part posterior i anterior. Aquest model de fesa, es originari del segle XVIII moment en el que es construeix la séquia per a poder abastir d’aigua aquesta zona que en l’actualitat continúa sent agrícola, malgrat la proximitat de la factoría de Ford. Accesibilitat:2

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofFESA CAMÍ DEL MAS DE L’ALBUDOR III (Grup de feses)

FESA CAMÍ DEL MAS DE L’ALBUDOR III (Grup de feses)

L’edificació respón a l’esquema abans descrit a les feses número, I, II i III del camí del Mas de l’Albudor, formant un sistema de reg per a aquesta zona. L’edificació es de planta quadrangular, amb coberta a dues vessant de rajola, també conta amb un frontó triangular com les demés feses del camí del Mas de l’Albudor i amb una motllura decorativa que recorre tota l’edificació. Accesibilitat: 2

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofFESA CAMÍ DEL MAS DE L’ALBUDOR II (Grup de feses)

FESA CAMÍ DEL MAS DE L’ALBUDOR II (Grup de feses)

Aquesta fesa es va construir el 1790, aquesta fesa forma part d’un conjunt d’un total de quatre feses que es distribueixen al llarg de la séquia que va en paral.lel al camí del mas de l’Albudor. Es una construcció de planta quadrangular de murs de rajola, en la que als dos costats de l’edificació s’obri un porta formada per una fulla, sobre la que hi ha un arc pla fet de rajola. La coberta també es de rajola a dues vessants, també trobem un frontó triangular que encara es resalta amb una motllura en a part anterior i posterior. Accesibilitat:2

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofFESA CAMÍ DEL MAS DE L’ALBUDOR I (Grup de feses)

FESA CAMÍ DEL MAS DE L’ALBUDOR I (Grup de feses)

Construida al segle XIX, segueix la tipología habitual de construcció en aquest tipus d’edificacions. A un dels costats s’obri una porta formada per una fulla de ferro, la coberta es plana als dos costats, les dues vesants de rajola formen al centre un frontó triangular. La construcció es molt senzilla, encara que el frontó ens delata la incorporació d’un llenguatge neoclàsic molt senzill, que segueix els models primitius del segle XVIII, i que encara conserva el frontó com a elements arquitectònic identificatiu. Aquesta, junt a tres feses més forma part d’un conjunt de feses que estàn totes regulant l’en trada d’aigua dins d’aquesta zona. Accesibilitat: 2

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofFESA CAMÍ DEL CEMENTERI

FESA CAMÍ DEL CEMENTERI

La Fesa del Camí del Cementeri, es va construir al 1790. Es tracta d’una xicoteta edificació que es troba a la derivació de la séquia principal, quasi totes les feses trobades al llarg d’aquesta séquia responen a un model molt similar que es repetix al terme de Silla. La construcció es de planta quadrangular amb murs de rajola aparellada a pam i mig, la coberta és a dues vessants de rajola plana, també trobem un frontó triangular que remata el conjunt i que es veu resaltat per una motllura en la part anterior i posterior. Accesibilitat: 2

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofFESA DE KA SÉQUIA DE LA FOIA

FESA DE KA SÉQUIA DE LA FOIA

Construida entorn a 1790, aquest caseta de fesa es una cosntrucció poc frequent a l’Horta regada pel Túria, que consisteix en una xicoteta edificació sobre la derivació de la séquia, amb la finalitat de mantindre le control de l’aigua que discorre per aquest derivació en les mateixes mans que detenen el control de la porta de la fesa. Aquesta es una construcció de planta rectangular que respón a uns models bàsics, la coberta es a dues vessants de rajola, a un dels costats trobem la porta d’entrada que s’emarca amb un arc també de rajola, així com una motllura al frontó i a la cornisa de la coberta. Ens trobem davant un model de fesa que és originari de finals del segle XVIII quan es construeix la sèquia, i que, a diferència d'altres edificacions semblants, ha sobreviscut el pas del temps, tot i que ha patit algunes modificacions com ara el canvi de la porta original de fusta per altra de ferro. Accesibilitat:2

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofFESA CAMÍ DE LA VENTA

FESA CAMÍ DE LA VENTA

La fesa es va construir el 1950. La caseta de la fesa es la típica construcció vinculada a les infraestructures de reg d’una séquia, aquesta en concret es troba sobre el la sequia principal. La seua funció, es mantindre el control de l’aigua que discorre per la derivació de la séquia per a regar els camps dels voltants controlant el pas de l’aigua amb la porta de la fesa. La construcció es de planta quadrangular de murs de rajola revestida amb morter de cimen, a un dels costats trobem la porta de ferro. La coberta de l’edificació com es habitual en aquest tipus de construccions es a quatre vessants de teula àrab. Aquesta fesa representa un model prou nou ja que va ser projectada quan es va remodelar la séquia en 1940. Accesibilitat: 2

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofFESA CAMÍ DE LA COMA

FESA CAMÍ DE LA COMA

Construida entorn a 1790, ens trobem davant una construcció realitzada en sèrie al llarg del recorregut de la sèquia responent a uns models bàsics. Aquest exemple, és una construcció de planta quadrangular de murs de rajola. Un dels quatre costats està ocupat per la porta d'accés, l'obertura de la qual s’enmarca amb un arc pla de rajola. La coberta és a dues vessants de rajola de teula àrab. Cal ressaltar, sobre tot, el frontó de la coberta i l'ús de rajola per a crear les motllures del frontó i de la cornisa de la coberta. Encara amb la senzillesa proporcionada a l'escassa entitat de l'edificació, pot detectar-se perfectament la incorporació de un llenguatge neoclàssic il.lustrat en la insistència amb la qual se subratlla el frontó. Aquesta representa un modèl de fesa, originari de finals del segle XVIII, moment en que es va construir la séquia, encara que des d’aleshores s’han modificat diferents elements com es el cas de la porta que ara es de ferro. Accesibilitat: 2

Comments

    You can or this trail