TRAM 2 L'Horta (Quart de Poblet-Picanya)
near Quart de Poblet, Valencia (España)
Viewed 2276 times, downloaded 11 times
Trail photos
Itinerary description
L’horta valenciana, va nàixer en l’època de l’Imperi Romà, encara que es a l’Edat Mitjana , durant el període islàmic es quan es desenvolupà. Es crea així una important infraestructura de reg, amb la construcció de sèquies, assuts i xicotetes preses que aconseguien dur el reg als camps i desecar les zones més pantanoses. Sorgeixen així nous cultius, com l’arroç o la xufa que s’afegeixen als que ja hi havía a l’època romana. A l’Edat mitjana, a partir de la conquesta el 1238, per Jaume I, amb l’establiment de unes noves relacions feudals l’horta va sofrir nombrosos canvis. Va ser a les primeres dècades del segle XIX, quan es produeixen grans canvis amb l’arribada de la revolució burgesa, aquests canvis culminen als anys 50, en un proçés de destrucció del paisatge. Hi ha unes grans transformacions en els cultius. Al segle XVII, la canya de sucre ocupa un lloc important, més endavant entre finals del segle XVIII i XIX, les parcel.les de regadiu es dediquen pràcticament al cereal, combinat amb verdures, cañamo i panís. A mitjans del segle, la morera que rodejava els camins pràcticament desaparei com a consequència malaltia de la pebrina que afectà al cuc de seda, desaparegent una actvitat que es portava fent desde l’Edat Mitjana. Amb el desenvolupament als transports, com el ferrocarril i la navegació a vapor, l’horta evoluciona i els cultius tradicionals donen pas a creïlles, cols, carxofes, verdures en general que estaven destinades al mercat nacional i les cebes, més orientades al mercat anglés . Es així com sorgeixen le ceberes. Aquestes servíen per a enmagatzemar la ceba quan els preus estàn baixos i vendre-la quan s’incrementen els preus . En aquests moments, Encara que els cultius per exelència avui en día son els productes hortícoles, d’açí prové el seu nom. En l’actualitat, fora de la zona del llag de l’Albufera, existeix un espai d’hortes i cultius cítrics, que tradicionalment han rodejat la ciutat de València així com els municipis veíns i el seus nuclis urbans.
La població, en general sent el paisatge de l’Horta com algo propi, desde el segle XIX, a poc a poc s’ha anat estenent el sentir de l’horta com a signe identitari. Als anys 1960, quan s’estenen els usos de plagicides, abonaments químics, a més de produirse un desenvolupament industrial i de serveis notable, que fan que l’activitat agrícola pase a un segon plà. Malgrat açò, l’identitat històrica de l’horta s’ha mantés, l’horta es una realitat física amb un gran contingut cultural.
Històricament, la imatge de l’horta ha anat cambiant amb el pas del temps, encara que a l’imaginari colectiu valencià encara continua mantenint-se, tal i com ens va arribar pels textos dels viatgers que desde l’Edat Moderna han visitat la ciutat fins als nostres díes. Els escrits de Teodoro Llorente, les pintures de Sorolla,… han popularitzat una imatge en la que es relacionava la bellesa estètica del paisatge com una realitat social dels seus pobladors. Es per aquest motiu, pel que al visitant foràni li pot impactar la realitat actual. Avui en día, hi ha nombroses parceles incultes, moltes d’elles dedicades a activitats incompatibles, amb nombrosos poligons industrials que es barrejen en el paisatge d’horta.
Al principi del recorregut a l’horta de Quart de Poblet i Aldaia, predominen principalment els cítrics i les hortalises . Desde Quart de Poblet, després de creuar l’A-3, circularem pel Camí de San Onofre seguint junt a la Séquia de Quart-Benàger-Faitanar. Pasarem per davant de l’horta i nombrosos fumerals, que són en la seua majoría antics rajolars, construits a prop de la séquia de Quart-Benáger-Faitanar durant la primera meitat del segle XX.
Arribarem a Aldaia, on podem veure uns horts creats per iniciativa municipal i arrendats a gent corrent, els horts d’oci , creats per tal de contribuir a mantindre una xicoteta part de l’horta valenciana i rodejar el poble amb un cinturó verd. En el que trobarem fonamentalment, productes d’horta i flors ornamentals.
Continuarem pel camí històric d’Aldaia a Xirivella, conegut popularment com el Camí Fondo , en el que encara es manté en bona part del recorregut l’albereda propia del camins històrics i que poc a poc ha anat desaparegent en el pas del temps, es l’únic a tota la comarca que manté la imatge històrica dels camins rurals, així trobem un agradable paseig perfectament integrat en el seu entorn. La fulla caduca fà la seua funció, protegir en estiu del sol, i deixar pasar la llum en hivern.
Waypoints
ALQUERIA DE SEVERINO
Construida al segle XIX, malgrat no tindre cap data sobre la seua cronologia concreta. Es tracta d’un dels tipus d’alqueria més difosos a l’Horta Sud, conformat per un cos principal de dues crugies paral·leles a façana amb dues plantes i coberta a dues vessants. Aquest edifici en concret, resulta interessant per la fidelitat en que respon al tipus i per la seua integritat, ja que les alteracions patides són ben escasses. La façana presenta la composició característica del tipus de casa a dos mans amb tres obertures per planta, on l’eix central queda remarcat per la presencia de la porta d’accés en planta baixa, rematada amb un arc rebaixat, i d’una finestra balconera en la superior. La porta d’accés es troba centrada a eix de la façana al voltant del qual s’articulen la resta de les obertures. Aquesta es remata amb un ràfec motllurat. La mateixa composició basada en la triple obertura es manté en la planta superior de la façana posterior, ja que en planta baixa els buits han estat cegats Un ràfec de tres fileres de rajola serveix de remat. Tot i que l’alqueria i la seua parcel·la es troben molt degradats, l’entorn que l’envolta conté unes característiques paisatgístiques que encara mantenen una certa qualitat. El parcel·lari del voltant és el propi de l’horta, format per petites parcel·les estretes i allargassades, organitzades en funció del reg. Accesibilitat: 2
ALQUERIA DEL POLLASTRE
Aquesta alquería es del segle XVII. Ens trobem davant una de les alqueries tipològicament més interessants de la comarca de l’Horta Sud. Es tracta de l’alquería de dues crugies paralel·les a la façana amb coberta de teula àrab de dos faldons disposats en perpendicular a la façana. La façana principal presenta una única obertura en planta baixa que es correspon amb la porta d’accés, centrada sobre l’eix de simetria. Sobre el segon nivell s’obrin dues finestres disposades simètricament. El conjunt està format per dos edificis adossats construïts en diferents èpoques, on sols es conserven els cossos principals, ja que les crugies que s’adossen en la part posterior es troben en molt mal estat. La planta baixa es destinava a habitatge. Encara conserva un interessant paviment de pedres de riu en la primera crugia. En la segona crugia trobem dues cambres, a les quals s’accedeix per sengles portes obertes sobre la paret que divideix les dues crugies. La que està situada a la dreta està dedicada a cuina, amb un fumeral de campana que ocupa tota la paret del fons. A un costat arranca una escala de volta de rajola que dona accés a la planta superior. La planta alta estava també destinada a habitatge, com ho demostra la presència d’un cel ras i la compartimentació en cambres. Accesibilitat: 2
CISTERNA ANTIGA D’AIGUA
Es tracta d’una obra excavada al segle XVII, i que en l’actualitat trobem per sota del nivell del carrer. La importancia dàquesta cisterna es que era utlitzada per a disposar l’aigua que absatía a tots els veins del municipi durant tot l’any. Recollía l’aigua de la sèquia de Benager, que passa molt prop. Aquesta cisterna s’omplia en gener, moment en que l’aigua estava més freda. S’obria una comporta en el carrer de Sant Barbara, el situat a la part de darrere de la plaça, i l’aigua passava a través d’una reixeta al dipòsit. Només s’obría el dipòsit a estiu, aprofitant per a buidar l’aigua i desinfectar amb calç. La cisterna, va deixar de funcionar l’any 1957 quan s’instalà l’aigua potable al municipi. Va ser construida pels frares del monestir de poblet, senyors de la població d’Aldaia des del segle XIII. L’edificació conta de dos parts, una la cisterna propiamente dita on s’enmagatzemava l’aigua, i d’altra banda les escales que condueixen a la font per on raja l’aigua a l’exterior. A l’interior està situada la font reconstruida al 1973 amb taulells de Manises dels segles XVII-XVIII. Als anys 90 es va integrar dins l’edifici de l’ajuntament com a bé d’interés arquitectònic. Accesibilitat: 1
DIPÒSIT D’AIGUA DE L’AVINGUDA TRAFALGAR
La construcció d’aquest dipòsit es va dur a terme a mitjans del segle XIX. Es tracta d’un dipòsit elevat que forma part d’un sistema de potablització i canalització d’aïgues, realitzat per la “Sociedad de aguas potables y mejoras de Valencia”. Aquest sistema comença aigües amunt a l’Assut de Moncada, d’on surt un aqüeducte subterrani que condueix l’aigua a través de la població de Manises fins arribar als filtros, on mitjançant dues basses, en una es decantava l’aigua i en l’altre es feia el filtrat amb arena. Aquesta aigua filtrada es la que es conduia fins a aquest dipòsit. Aquest sistema naix amb la finalitat d’erradicar les epidèmies i la pesta, així hi tot el seu funcionament no va ser tot el satisafactori que es pretenía hi amb els anys va sofrir varies remodelacions per tal de perfeccionar la potablització de les aigües. Es va acabar construint un altre pou abandonant aquest sistema, per un dipòsit semisubterrani a mitjans del segle XX.
DIPÒSIT, C/ ERMITA
Aquest dipòsit es va construir al 1940, situat avui en día en un parc públic i davant de l’ermita de Sant Onofre i de la sèquia de Quart-Benager. Es tracta d’un dipòsit elevat, construit en formigó armat, de forma circulat, i alçat sobre una estructura formada per huit pilars de formigó armat amb forma d’octògon recolçen el dipòsit. Aquest dipòsit es d’una construcció molt més nova que l’anterior, el situat a l’avinguda de Trafalgar. Tant el proçés de construcció, els materials emprats, i la capacitat del propi dipòsit, denoten que estem davant d’un element més modern que l’anterior, i que ja ha superat molts dels problemes constructius que es donaven en l’anterior tipus de construcció. Accesibilitat: 2
EMPRESA NACIONAL ELCANO
Ens trobem davant d’una factoría industrial estatal creada a l’any 1940, i que estava dedicada a la fabricació de grans motors per a vaixells de la marina mercant, amb la finalitat de recomposar la flota espanyola feta malbé durant la guerra civil recentment finalitzada. Aquest lloc va ser triat per que tenia unes molt bones comunicacions amb carretera amb Madrid i amb ferrocarril fins al port de València. S’estructura com les grans factories, destacant un eix longitudinal que creua la fàbrica. Dins aquest gran complexe hi ha tot tipus d’edificacions, com oficines administratives, fins i tot pistes de tenis, camps d’esports,… Tots els tallers es comunicaven amb transbordadors sobre rails, a més, també trobem grues als tallers per a facilitar el proçés de producció. A l’exterior del complex es van construir un grup de vivendes per als treballadors, destinades a diferents categoríes de treballadors, hi ha cases com les dels enginyers amb dues plantes i jardí, i d’altres com les dels obrers, que estàn formades per una planta baixa caracteritzada per la austeritat decorativa. En conjunt, està concebuda com una arquitectura historicista de caràcter eclèctic, molt relacionada amb l’art Decó i utilitzada pel règim franquista de postguerra com a signe identitari. Accesibilitat: 2
ESGLÈSIA DE L’ASSUMPCIÓ
Oríginaria del 1354, va ser creada com a filial de l’església de San Nicolau de València. L’esglèsia de l’Assumpció es contruida a finals del segle XVI, junt al castell, per desig de Lluis Pardo de la Casta, qui va ser primer conde d’Alaquàs, cedint els terrenys per a la seua construcció. De fet, hi ha un passadís que comunica l’església i el castell a través del cor de l’església, el que permetia als senyors d’Alaquàs seguir els oficis religiosos desde el castell. L’estructura del temple és d’estil gòtic tardiu de la fi del segle XV, que posteriorment al segle XVII es revestirà amb estil barroc. La planta es d’una sola nau amb quatre capelles als contraforts i un àbsis pentagonal. L’accés a l’església es pot fer per dues portes, una situada als peus orientada a l’est. Sobre aquesta es troba el cor i la finestra que comunica amb el castell. La volta es de creuería i amb nèrvits a l’absis. Cal destacar la porta principal construida en pedra en la que podem veure una inscripció en la que es data la seua construcció al 1731. Podem obserar l’espai, l’orientació i la llum, que són un reflex de l’època , en la que la contrareforma remarcava la importancia d’agrupar a tots el fidels en un únic espai. La llum no inunda l’espai sino que a la part alta es concentra tota la llum del temple, quedant el fidels en penombra. A l’interior, trobem el retaule major, que va ser obra de Cristòfor Llorens, deixeble del famós Joan de Joanes. Accesibilitat: 1
ESGLÈSIA PARROQUIAL DE NOSTRA SENYORA DE MONTSERRAT
Descripció Es tracta d’un edifici del segle XVIII, de modestes proporcions i senzilla construcció. La façana es senzilla, llisa, amb el campanari a la part dreta. L’edificació es de planta quadrada. L’interior del temple es composa de tres naus longitudinals i un altra transversal, en forma de creuer. La nau central conté una bóveda de canó dividida en tre trams. Per últim, destaquem el presbiteri del retaule d’escayola, que es d’estil renaixentista, amb la seua iamtge de la Señora de Montserrat. Accesibilitat: 1
FUMERAL DEL RAJOLAR LA “ALDAYENSE”
L’únic que queda en peu d’aquest antic rajolar de 1930 és el fumeral. Aquest està construit en rajola de fang cuit, que té la propietat de resistir grans temperatures i al mateix temps aillar del fred. El fumeral es de base quadrada, amb unes motllures a la part baixa que formen una xicoteta cornisa, el fumeral va estretetint-se a mesura que va pujant el fust. El remat del fumeral està format per dos anells, el de més amunt decorat amb motllures i bitllets que fan una xicoteta cornisa, aquest element protegeix l’obra de la pluja de l’aigua. Malauradament l’únic que queda de l’antic rajolar són enderrocs i deixalles.
MOTOR DE LA SANG
Situat al mig de l’Horta, va ser construit al 1916 per la “sociedad del Motor de la Purísma Sangre” com es pot observar a un taulell situat a l’interior,el motor encara conserva el fumeral de rajola, junt a la torreta elèctrica que ens fà veure que l’ús primer de l’energía es va modificar amb el pas del temps. L’edifici es de planta rectangular i d’una sola altura, amb coberta a dues vessants amb teula àrab. El fumeral que es feia servir per al funcionament del motor, abans els motors funcionaven amb vapor d’aigua, gas pobre, fent sevir també com a combustible corfes d’armela i pinyols d’oliva, fins que es va cambiar per l’energía elèctrica. Aquest canvi es va produir entorn al 1940. Accesibilitat: 2
MOTOR DE VALERO
Al taulell del motor s’assenyala que es va construir en 1896, indicant a més que el mestre d’obres va ser Ambrosio, fill de la localitat veina de Paiporta. La planta de l’edifici és rectangular i d’una sola altura, seguint l’esquema habitual als motors de la zona; una part el motor i l’altra la casa de l’estatger, aquesta adosada al motor. Encara podem observar el fumeral, necesari per a l’ús del motor fins la seua electrificació. Té coberta a dues vessants amb teula àrab. Accesibilitat: 2
PALAU DELS AGUILAR
Es tracta d’una residència renaixentista, malgrat que pareix ser que va ser construida sobre un castell d’època anterior. La seua apariència es la d’una gran casona nobiliar del segle XV. Rematat per quatre torres almenades de 25 metres d’altura i construit sobre una gran base de carreus. L’entrada està enmarcada en una arc de mig punt, que dona accés a un ampli vestíbul, amb una làpida romana i un pati porticat. L’edificació es principalment de rajola, encara que els cantons estàn reforçats amb carreus. Té cuatre plantes d’altura, pis baix, entresol, principal y el desvà. La primera conté el claustre i les galeríes, al primer pis trobem les habitacions que donen a la galería porticada, cal destacar l’artesonat. Al terrat trobem les dependències dels criats i el graner. Al sostre des de la part exterior trobem gàrgoles en forma d’animals. Per bona part de l’edifici trobem manisetes de color blanc i blau amb motius geomètrics que són de mitjans del segles XVI i XVII. Es pot visitar el dissabtes pel matí. Accesibilitat: 1
PONT VELL
Descripció Aquest pont va ser construit el 1923, dins del projecte per a unir la població de Torrent amb la de Patraix, i que va permetre salvar el “Mal pas”, nom donat històricament al punt del Camí de les Pedreres, que separa Vistabella i Picanya. Es tracta d’un pont fet de formigó, amb dos pilars centrals i dos més als extrems. Les baranes originals van ser destruides per la gran barrancada de l’any 1957.
RAJOLAR DE VICENT OLMOS
El rajolar està situat dins del nucli urbà d’Aldaia, va ser construit entre 1940 i 1950. En un principi feia servir com a principal font d’energía el vapor d’aigua juntament amb un altre tipus d’energía com el gas pobre. Trobem encara diferents parts de l’edificació, com el secador, el forn continu, i el fumeral. Tota l’edificació està construida amb rajola en fang cuit amb cobertes de teula àrab sobre bigues de fusta. El fumeral esta decorat com es prou comú amb una motllura decorada amb bitllets, sent més estretintse en l’altura. Aquest edifici ha tingut nombroses intervencions, com es la sustució de la coberta de teula àrab per una altra molt més moderna de cement. Accesibilitat: 2
RAJOLAR DEL BOLLO
El rajolar es va construir als anys 1940-1950, funcionant en un principi amb vapor d’aigua i també amb gas pobre, encara que posteriorment s’ha utilitzat la serradura, que permet un major control del calor i de la seua durada. La fabrica està situada prop de la població, i abastía a aquesta i algunes poblacions veines més de materials de construcció, aprofitant al mateix temps la proximitat i la facilitat d’extracció de terres argiloses. El procés de producció començà amb l’elaboració d’un fang, que es modela amb plantilles per a donar-li forma de rajoles, teules,… Posteriorment es
SANTUARI DE SAN ONOFRE (Parroquia Verge de la Llum)
Aquesta ermita va ser construida al segle XVIII. Els monjos de Poblet de l’Ordre del Císter, van popularitzar la visió del moliner dels frares sobre San Onofre. En 1547, es va ampliar i es va construir una capella dedicada a la Mare de Deu de la Llum, colocàntse una creu gòtica a la porta. Més endavant, al 1630, es va proclamar a la Mare de Deu de la Llum patrona de Quart de Poblet, redecorant-se interiorment al segle següent a l’estil barroc-rococó. A principis del segle XVIII, es va produir la batalla de San Onofre entre les tropes espanyoles i franceses per a evitar l’avans d’aquestes últimes sobre València. A finals d’aquest segle, es va restaurar l’ermita colocant-se la porta que encara trobem a l’actualitat i també es va declarar a San Onofre com a patró de Quart de Poblet. Trobem una façana senzilla de mampostería acabant amb un remat per a l’espai de les campanes. Es de planta longitudinal, sense creuer però amb capelles laterals als dos costats. Trobem encara al seu interior una bóveda de creuería renaixentista sobre el presbiteri. A les capelles laterals destaca la Mare de Deu de la Llum amb la seua cúpula elpsoidal. A destacar la imatge de San Onofre, que a Quart de Poblet trauen al carrer tots el anys en la tradcioanl passetjà, tallada per Pérez Contel al segle XX. En conjunt, es una edificació sencilla en la que prevaleixen les ornamentacions tardobarroques. Accesibilitat: 1
You can add a comment or review this trail
Comments