Activity

Torhout kastelen route. (circular)

Download

Trail photos

Photo ofTorhout kastelen route. (circular) Photo ofTorhout kastelen route. (circular) Photo ofTorhout kastelen route. (circular)

Author

Trail stats

Distance
27.06 mi
Elevation gain
262 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
262 ft
Max elevation
186 ft
TrailRank 
53
Min elevation
-48 ft
Trail type
Loop
Moving time
2 hours 25 minutes
Time
3 hours 46 minutes
Coordinates
4698
Uploaded
September 15, 2022
Recorded
September 2022
Share

near Moerdijk, Flanders (Belgique)

Viewed 317 times, downloaded 6 times

Trail photos

Photo ofTorhout kastelen route. (circular) Photo ofTorhout kastelen route. (circular) Photo ofTorhout kastelen route. (circular)

Itinerary description

Knooppunten route 34 - 30 - 74 - 70 - 63 - 88 - 72 - 8 - 81 - 4 - 71 - 85 - 75 - 13 - 73 - 3 - 9 - 49 - 34. Uiteraard kan men aan om het even welk van deze knooppunten starten.
Via de Groene 62 in Moere, met een eerste stop aan de Stationsput met picknick zone, fietsen we langs Eernegem en Wijnendale naar het Kasteel d'Aertrycke. We volgen de knooppunten die ons door het Groenhovebos naar het centrum van Torhout en het kasteel Ravenhof brengt. De terugweg via Ichtegem bracht ons eerst langs het Wijnendalebos waar we een glimp konden opvangen van het gelijknamig Kasteel.

Waypoints

PictographIntersection Altitude 6 ft
Photo of1. Kruispunt Photo of1. Kruispunt

1. Kruispunt

Groene 62. Op 1 april 1868 was de spoorlijn 62 van de 'SA Compagnie de Chemin de Fer Ostende à Armentières' operationeel en denderde de eerste stoomtrein hier voorbij. Bedoeling was Oostende met Frankrijk te verbinden via Torhout-leper-Tourcoing-Rijsel-Parijs zodat de Fransen rechtstreeks Costende konden bereiken en omgekeerd onze seizoensarbeiders de asten, bieten- en vlasvelden van Noord-Frankrijk. Tijdens de eerste wereldoorlog legden de Duitsers van hieruit een aftakking naar Moere om er het legendarische superkanon 'Lange Max' te installeren!

PictographLake Altitude 14 ft
Photo of2. Stationsput met picknick zone Photo of2. Stationsput met picknick zone Photo of2. Stationsput met picknick zone

2. Stationsput met picknick zone

Photo of3. Informatiepunt Photo of3. Informatiepunt Photo of3. Informatiepunt

3. Informatiepunt

De 'Stationsput' hier in Eernegem vormde een groot reservoir van kalkarm water dat de stoomlocomotieven in het station van Oostende via de Pompentoren met pompleiding hiervan voorzag. De laatste reizigerstrein kwam hier voorbij op 26 mei 1963 en de laatste goederentrein op 28 mei 1967. Eind 1984 werden de sporen opgebroken en werd de 22 km-lange provinciale fietsroute de 'Groene 62' tussen Oostende en Torhout aangelegd.

PictographPicnic Altitude 14 ft
Photo of4. Picknick zone Photo of4. Picknick zone Photo of4. Picknick zone

4. Picknick zone

PictographPhoto Altitude 27 ft
Photo of5. Foto Photo of5. Foto

5. Foto

PictographPhoto Altitude 65 ft
Photo of6. Foto Photo of6. Foto

6. Foto

PictographBridge Altitude 132 ft
Photo of7. Brug

7. Brug

PictographCastle Altitude 101 ft
Photo of8. Toegangspoort van het Kasteel d'Aertrycke

8. Toegangspoort van het Kasteel d'Aertrycke

PictographCastle Altitude 111 ft
Photo of9.  Kasteel De Maere d'Aertrycke - Provinciedomein Photo of9.  Kasteel De Maere d'Aertrycke - Provinciedomein

9. Kasteel De Maere d'Aertrycke - Provinciedomein

Het neogotische kasteel werd gebouwd in opdracht van August de Maere, het kasteel draagt in de volksmond dan ook nog steeds de naam De Maeres kasteel. Het kasteel is gelegen in een romantische tuin met een grote vijver, weiden en bossen. Het domein heeft een grote natuurwaarde. Reeën,West-Europese Egel en de Europese Rode Eekhoorn zijn de zoogdieren die er leven. Vogels zijn rijk vertegenwoordigd met de kuifeend, grote bonte specht, waterhoen, meerkoet, dodaars, kauw, boomklever, boomkruiper, vink, pimpelmees en koolmees.Er zijn ook amfibieën: de bruine kikker en de gewone pad. De geschiedenis van 'Domein d' Aertrycke' begint in 1865 toen August de Maere, de geestelijke vader van de haven van Zeebrugge, 98 ha van het domein 'Verloren Kost' verwierf. In 1869 liet hij het nu centraal gelegen neogotische kasteel bouwen naar ontwerp van de Antwerpse architect Joseph Schadde. In 1897 kreeg August de Maere die inmiddels tot de adel was verheven de toelating om d'Aertrycke aan zijn naam toe te voegen. Met uitzondering van een korte periode na de eerste wereldoorlog bleef het domein eigendom van de familie. Xavier de Maere, de laatste eigenaar van het kasteel, kreeg bekendheid als onderbevelhebber van de Belgische Zuidpoolexpeditie 1958-1959. Na de dood van zijn moeder die als laatste van de familie het kasteel bewoonde, sloot hij met het West- Vlaamse provinciebestuur een overeenkomst af voor de gedeeltelijke openstelling van het kasteeldomein voor het brede publiek. In 2012 verwierf de provincie de volledige eigendom en werd Domein d' Aertrycke een volwaardig provinciedomein. Tegenwoordig is het kasteel een luxehotel/restaurant en congrescentrum (Restaurant gerealiseerd in 1990 en hotel gebouwd in 1996 door de toenmalige organisatoren van het Rock Torhout festival). Aan de andere kant van de steenweg Torhout - Oostende ligt het domein van het kasteel van Wijnendale.

PictographIntersection Altitude 75 ft
Photo of10. Kruispunt Domein Groenhove Photo of10. Kruispunt Domein Groenhove Photo of10. Kruispunt Domein Groenhove

10. Kruispunt Domein Groenhove

Een 30 ha groot mooi groendomeinen in Torhout. Je kan er langs verharde paden verschillende thema wandelingen maken. Deze variëren van 2,5 km tot 12 km. Middenin dat groen vind je het Diocesaan Dienstenhuis, een voormalig vakantieoord voor West-Vlaamse kloosterorden uit de jaren 50. Vandaag huizen er nog drie zusters, waaronder Zr. Marie-Dominique: karmelietes, biologe en bosbeheerder voor de site!

PictographPhoto Altitude 85 ft
Photo of11. Streetart, The Crystal Ship streek ook neer in Torhout

11. Streetart, The Crystal Ship streek ook neer in Torhout

PictographCastle Altitude 108 ft
Photo of12. Kasteel Ravenhof Photo of12. Kasteel Ravenhof Photo of12. Kasteel Ravenhof

12. Kasteel Ravenhof

KASTEEL "RAVENHOF" eind 19e-begin 20e eeuw Het kasteel "Ravenhof" bevindt zich op een plaats van een belangrijke middeleeuwse site en is steeds de woonplaats geweest van vooraanstaande families. In de 19e eeuw was het kasteel eigendom van de Familie van Oye, textielindustriëlen, later en tot 1989 van de familie Couppe, schoenfabrikanten.

PictographIntersection Altitude 88 ft
Photo of13. Kruispunt naar rechts Planterijdreef Photo of13. Kruispunt naar rechts Planterijdreef Photo of13. Kruispunt naar rechts Planterijdreef

13. Kruispunt naar rechts Planterijdreef

PictographIntersection Altitude 115 ft
Photo of14. Kruispunt naar links Photo of14. Kruispunt naar links

14. Kruispunt naar links

PictographCastle Altitude 115 ft
Photo of15. Toegang tot het Kasteel Wijnendale Photo of15. Toegang tot het Kasteel Wijnendale Photo of15. Toegang tot het Kasteel Wijnendale

15. Toegang tot het Kasteel Wijnendale

PictographCastle Altitude 119 ft
Photo of16. Kasteel Wijnendale Photo of16. Kasteel Wijnendale Photo of16. Kasteel Wijnendale

16. Kasteel Wijnendale

Het kasteel van Wijnendale is een waterburcht, gelegen in de bosrijke omgeving van het Wijnendalebos in het West-Vlaamse Houtland en het Brugse Ommeland, op 3 km van de stad Torhout. Het huidige kasteel is grotendeels een 19e-eeuwse reconstructie. Een deel van de noordelijke vleugel is 15e-eeuws. De oudste vleugel van het kasteel wordt bewoond door de eigenaren, de andere vleugel is als toeristisch museum publiek toegankelijk.

PictographMonument Altitude 58 ft
Photo of17. 'De pinne' Photo of17. 'De pinne'

17. 'De pinne'

"De Pinne" een uniek symbool dat de eigenheid en verbondenheid van de woonwijk vereeuwigd in een eigen creatie en dat een brug slaat van verleden naar heden. Dit onder leiding van de ontwerper van het kunstwerk Joris Casteleyn. In de basis van het ronde voetstuk vind je de loop terug van de overwelfde Blekerijbeek en het spoortraject van de stoomtram en later tram "Kamieltje", die hier van Brugge naar Leke spoorden van 1910 tot 1951. Vanuit deze basis zie je duidelijk het rondwringen van de straten, die de wijk doormidden snijden en als het ware opgaan in De Pinne(n). Deze 4 straatgedeelten werden met zin voor realiteit, maar ook met veel moeite bewerkt en getorst. Zo kent de Sint-Bertinuslaan het meest rechtlijnige verloop, waardoor ze ook het hoogst in de top reikt. De kortste maar ook meest kromme straat symboliseert het kasseien zijstraatje van de vroegere Koekelarestraat. De uiteinden versmelten uiteindelijk tot een 4-delige pinne. Je kunt evenmin naast het rondpunt zelf kijken, dat net als op "De Pinne" assymetrisch rond het voetstuk draait. Tenslotte vallen je ogen in het midden op de romaanse rondboog van de kapelnis, die "de Pinne" als het ware de lucht instuwt. Deze kapel (eigendom van wijlen Alfons Defreyne-Casier) werd op de huidige plaats neergezet in 1959 ter vervanging van de grote kapel van "Pater Arnoudt", die sedert begin 1900 een 10-tal meter uit de as van het rondpunt, richting centrum pronkte en die in 1959 moest wijken voor de nieuwe macadamweg. Met 600 manuren werd aan dit project koortsachtig gewerkt van mei tot half september 2009. Het kunstwerk dat hoofdzakelijk vervaardigd is uit cortenstaal werd bekostigd door de gemeente voor een bedrag van 4.661 €. Het kunstwerk heerst nu stijlvol over de wijk "De Pinne" in harmonie met het prachtige bronzen naakt van plaatselijk kunstenaar Irenée Duriez.

PictographCar park Altitude 13 ft
Photo of18. Parkeerplaats einde van de fietstocht

18. Parkeerplaats einde van de fietstocht

Comments

    You can or this trail