Activity

Topçular-Termal-Topçular (06.04.2022)

Download

Trail photos

Photo ofTopçular-Termal-Topçular (06.04.2022) Photo ofTopçular-Termal-Topçular (06.04.2022) Photo ofTopçular-Termal-Topçular (06.04.2022)

Author

Trail stats

Distance
35.15 mi
Elevation gain
827 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
827 ft
Max elevation
396 ft
TrailRank 
39
Min elevation
-25 ft
Trail type
Loop
Moving time
3 hours 56 minutes
Time
5 hours 47 minutes
Coordinates
6792
Uploaded
April 6, 2022
Recorded
April 2022
Share

near Tavşanlı, Yalova (Türkiye)

Viewed 115 times, downloaded 2 times

Trail photos

Photo ofTopçular-Termal-Topçular (06.04.2022) Photo ofTopçular-Termal-Topçular (06.04.2022) Photo ofTopçular-Termal-Topçular (06.04.2022)

Itinerary description

Topçular'a Eskihisar'dan çok sık İDO'nun arabalı vapuru kalkıyor. Bisiklet ücretsiz. Elektirikli bisiklete motosiklet ücreti alıyorlar. İstanbulkart geçerli yaya geçiş, 06.04.2022 tarihinde kişi başı 6 TL. idi. Kart yükleme makinası turnike girişinde var. Topçular Yalova arası yolun emniyet şeridini kullandık. Bu aralık, emniyet şeridi de olsa maalesef tehlikeli. Yolun karşısına geçip ara yollardan da gidebilirsiniz. Fakat süre uzar.

Waypoints

PictographFerry Altitude 3 ft
Photo ofTopçular Feribot İskelesi Photo ofTopçular Feribot İskelesi

Topçular Feribot İskelesi

PictographMuseum Altitude 12 ft
Photo ofYürüyen Köşk Photo ofYürüyen Köşk Photo ofYürüyen Köşk

Yürüyen Köşk

https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/yalova/gezilecekyer/yuruyen-kosk Yürüyen Köşk'ün Hikayesi Atatürk bir gün çiftliğe gittiğinde, köşkün hemen yanındaki ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvan ile karşılaşır. Hemen bahçıvanı yanına çağırarak bunun nedenini sorar. Görevli bahçıvanın cevabı şöyledir: Ağacın dalları uzamış, binanın duvarına dayanmıştır. Aldığı cevaptan tatmin olmayan Atatürk, düşünülmesi bile imkânsız olan bir emir verir: “Ağaç kesilmeyecek, bina kaydırılacak.” Görev İstanbul Belediyesi’ne intikal eder. Belediye Fen İşleri Yollar Köprüler Şubesi sorumluluğu üstlenir. Başmühendis Ali Galip Alnar yanına aldığı teknik elemanlarıyla Yalova’ya gelerek çalışmaya başlar. 8 Ağustos 1930 tarihinde önce bina çevresindeki toprak büyük bir dikkatle kazılıp yapının temel seviyesine inilir. İstanbul’dan getirilen tramvay rayları döşenir. Santim santim çalışılarak bina yapı altına sokulan raylar üzerine oturtulur. Artık binanın raylar üzerinde kaydırılarak ağaçtan uzaklaştırılması aşamasına gelinmiştir. Güzel ve sıcak bir yaz akşamında Ulu Önder Atatürk ile birlikte, kardeşi Makbule Atadan, Vali Vekili Muhittin Bey, Emanet Fen Müdürü Ziya Bey ve Cumhuriyet Gazetesi Baş Muhabiri Yunus Nadi nezaretinde bina 4.80 metre civarında kaydırılır. Bu olağanüstü ve riskli iş 10 Ağustos 1930 tarihinde tamamlanır ve ulu çınar ağacı da kesilmekten kurtulur. O günden beri köşkün adı Yürüyen Köşk olarak kalmıştır. Yürüyen Köşk kare planlı, ahşap karkas bir yapıdır. Etrafı sütunlarla çevrilidir. Giriş kapısı doğuda bulunan köşkün giriş katında küçük bir oda, oturma odası, tuvalet-duş ve kristal camlarla kaplı deniz manzaralı toplantı salonu bulunmaktadır. Giriş kapısının sağından ahşap merdivenlerle çıkılan üst katta küçük bir sofaya açılan dinlenme odası, yatak odası, tuvalet- banyo mevcut olup, kuzey yönünde kısa bir koridorun sonunda terasa çıkan bir kapı bulunmaktadır. Köşkte Atatürk’ ün isteğiyle mutfak yapılmamıştır. Köşk, Kültür Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu kararı ile korunması gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları arasında sayılmış ve tescili yapılmıştır. 2006 yılında, Yalova Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak ziyaretçilere açılmıştır.

PictographRiver Altitude -3 ft
Photo ofSamanlı Deresi Photo ofSamanlı Deresi Photo ofSamanlı Deresi

Samanlı Deresi

PictographLake Altitude 260 ft
Photo ofGökçe Baraj Gölü Photo ofGökçe Baraj Gölü Photo ofGökçe Baraj Gölü

Gökçe Baraj Gölü

https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6k%C3%A7e_Baraj%C4%B1 Gökçe Barajı, Yalova'da Gökçedere üzerinde, içme suyu temini amacıyla 1980-1989 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.330.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 62,00 m, normal su kotunda göl hacmi 25,50 hm³, normal su kotunda göl alanı 1,28 km²'dir. Baraj yılda 37 hm³ içme-kullanma suyu sağlamaktadır.

PictographPanorama Altitude 378 ft
Photo ofGökçe Barajı Manzara Noktası Photo ofGökçe Barajı Manzara Noktası Photo ofGökçe Barajı Manzara Noktası

Gökçe Barajı Manzara Noktası

PictographMonument Altitude 58 ft
Photo ofÇınarlı Yol Photo ofÇınarlı Yol Photo ofÇınarlı Yol

Çınarlı Yol

https://yalova.ktb.gov.tr/TR-75626/cinarli-hiyaban-cinarli-yol.html Çınarlı Hıyaban (Çınarlı Yol) Doğa harikası olan Termal Kaplıcalarını Yalova’ya bağlayan Termal-Yalova Çınarlı Yol (Çınarlı Hıyaban) Atatürk döneminden günümüze kadar yol boyunca var olan çınar ağaçlarının oluşturduğu yeşil tünel görüntüsü ile Yalova’nın en güzel yol güzergâhıdır. Dolmabahçe sarayı önündeki çınarlı yoldan vapurla ayrılarak deniz yolculuğu sonrası, aynı yolun Yalova’daki devamı olarak Ulu önder Atatürk zamanında, iskeleden başlayıp, Gazipaşa Caddesi’ni takiben kaplıca kapısına son bulan yolun uzunluğu 12 350 metre, genişliği 10 metredir. Gökçe Barajı’nın yapımı sırasında, bu Çınarlı Yolda bulunan bir kısım çınarlar, baraj içinde ve yol dışında kaldı. Bu nedenle Yalova’yı Termal’e bağlayan Çınarlı Yol Yenimahalle yol kavşağında son bulur. Yol güzergâhında bulunan Çınarların Dikimi 1930 yılı Şubat ve Mart aylarında yapılmış olup, fidanların arası 10 metredir. Ancak, sıralama çapraz gelecek şekilde dikildiğinden daha sıkmış gibi görünür. Böylece her 5 metrede bir çınar vardır. Çapraz dikim aynı zamanda ağaçların dengeli dallanmasını sağlanmış, böylece yol yeşil bir tünele dönüşmüştür. Mevcut olan Çınar ağaçlarının fidanları, Teşvikiye ve Kocadere’den temin edilmiştir. Baltacı Çiftliği girişinden Termal’e kadar dikilen fidan sayısı 2250’dir. Atatürk’ten günümüze kadar gelen Çınar ağaçlarının her sene Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kararları doğrultusunda, Valiliğimiz tarafından gerekli incelemeleri yapılarak çürüyen ağaçların yerine yenileri dikilmekte budanması gereken dalların budama işlemleri yapılarak bakımı hatta bazı hastalıklara yakalananlarında tedavileri yapılmaktadır. Yalova-Termal Yolu üzerindeki Çınar Ağaçları Yalova İstanbul II Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 14.5.1997 tarih ve 4491 sayılı kararı ile “Korunması Gereken Anıt Ağaçlar” olarak tescil edilmiştir. İlimiz merkez ve Termal ilçesi arasında bulunan ve Turizmde bir marka olarak “Turizm Yolu” niteliğinde 12 Km’lik yol, Valililiğimizce tüm sanat yapıları, drenaj kanalları yapıldıktan sonra yolun tamamı yeniden asfaltlanarak hizmete açılmıştır. Aynı yolun her iki yanında yaya yürüyüş yolu yapım çalışmalarının % 60’ı tamamlanmış olup, geri kalan kısmının da yapımı devam etmektedir.

PictographPark Altitude 1 ft
Photo ofSahil Parkı Photo ofSahil Parkı Photo ofSahil Parkı

Sahil Parkı

Comments

    You can or this trail