Activity

روز 1 دوچرخه سواری خط ساحلی سیستان بلوچستان چابهار موتور- chabahar sistan baluchestan

Download

Trail photos

Photo ofروز 1 دوچرخه سواری خط ساحلی سیستان بلوچستان چابهار موتور- chabahar sistan baluchestan Photo ofروز 1 دوچرخه سواری خط ساحلی سیستان بلوچستان چابهار موتور- chabahar sistan baluchestan Photo ofروز 1 دوچرخه سواری خط ساحلی سیستان بلوچستان چابهار موتور- chabahar sistan baluchestan

Author

Trail stats

Distance
19.39 mi
Elevation gain
361 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
338 ft
Max elevation
178 ft
TrailRank 
32
Min elevation
9 ft
Trail type
One Way
Time
7 hours 56 minutes
Coordinates
1994
Uploaded
April 10, 2022
Recorded
March 2022
Share

near Darak, Sistan and Baluchestan (Iran)

Viewed 124 times, downloaded 9 times

Trail photos

Photo ofروز 1 دوچرخه سواری خط ساحلی سیستان بلوچستان چابهار موتور- chabahar sistan baluchestan Photo ofروز 1 دوچرخه سواری خط ساحلی سیستان بلوچستان چابهار موتور- chabahar sistan baluchestan Photo ofروز 1 دوچرخه سواری خط ساحلی سیستان بلوچستان چابهار موتور- chabahar sistan baluchestan

Itinerary description

برنامه 9 روزه دوچرخه سواری 400 کیلومتر خط ساحلی سیستان و بلوچستان
از درک تا گواتر

1 darak be hoomedan
روز اول : درک به هومدان



(به خاطر تداخل راست چین فارسی میتوانید اول این متن را در جای دیگر کپی کنید راست چین کنید که درست ببینید)

این برنامه ی سایکل توریست به صورت Slow Tourism برنامه ریزیه شده به این معنا که هدف توی این برنامه رکورد زدن و به مقصد رسیدن نیست و به صورت گردشی و استفاده از ظرفیت های توریستی مسیر و منطقه و فرهنگ بومی و لذا از مسیر برنامه ریزی شده.

تمامی جاذبه های توریستی منطقه در اون گنجانده شده (به جز گاندو(کروکدیل ایرانی) کث میتونید توی مسیر برگشت ماشینی در شهر باهوکلات ببینیدش.)

کل مسیر حدود 400 کیلومتره. (شهر چابهار تقریبا وسط مسیره) در هر روز به صورت متوسط 40 کیلومتر رکاب زنی وجود دارد. اگر بار زیاد و سنگینی ندارید یا توان بدنی بالایی دارید میتونید هر روز دو برابر این مقدار پیش برید. (بار ما شامل دوچرخه و لوازمش و بار ها و آب حدودا نفری 40 کیلوگرم بود)

مدت اجرای برنامه 9 روز است. و زمانی که صرف حرکت با اتومبیل از شهر خودتون تا زرآباد صرف میشه به علاوه زمان برگشت از گواتر تا شهرتون رو هم بهش اضافه کنید.

برای بردن دوچرخه ها به ابتدای مسیر میتونید یکی از راههای زیر رو انتخاب کنید :
1*داشتن یک اتومبیل همراه و زدن دوچرخه ها روی باربند و پیاده کردن در زر آباد (برگشت هم همینطور از گواتر به شهر خودتون)
ما همینو اجرا کردیم و 3 عدد دوچرخه رو روی باربند ال90 بردیم و برگردوندیم.
2*بردن دوچرخه ها در صندوق اتوبوس از تهران به چابهار و از اونجا با وانت به زر آباد (برای برگشت هم معکوسش) با اتوبوس از تهران تا چابهار حدود 22 ساعت راهه و بعضی روز های هفته اتوبوس VIP داره که زودتر رزرو کنید پر میشه. بابت دوچرخه ها هم که میزنن صندوق زودتر با راننده هماهنگ کنید یه مبلغی کمتر از بلیط مجدد میگیره معمولا.(safar724.com برای بررسی روز های موجود و رزرو بلیط)
3*پک کردن دوچرخه و بردنش با هواپیما به فرودگاه کنارک(چابهار) و حمل با وانت تا زر آباد (برای برگشت هم به همین صورت از گواتر)
4*بردن دوچرخه با قطار تا زاهدان و از اونجا با اتوبوس به چابهار و بعد با وانت به زر آباد (raja.ir)


سطح برنامه راحت است و برای کسانی که تا اکنون تجربه ی حد اقل یک سفر 50 کیلومتری با دوچرخه در جاده داشته اند میتواند مناسب باشد.

تعداد پیشنهادی 2 الی 4 نفر


در بعضی مسیر ها امکان ورود اتومبیل وجود ندارد. اما شب های کمپ همه به صورتی برنامه ریزی شد که میشه ماشین پیشتون بیاد.

این ترک برای موتور هم قابل اجراست. (در مسیر روز دوم در عبور از هور بیردف امکان عبور موتور سیکلت صد در صدی نیست. بقیش اوکیه)

تقریبا در اکثر مسیر آنتن تلفن همراه دارید(معمولا هرجا همراه اول آنتن نده ایرانسل میده) اما اینترنت معمولا نزدیک شهر ها هست و روستا ها اکثرا اینترنت قابل استفاده ای ندارن. پس ترک ها و مسیر هاتون رو یکی دو روز زودتر لود کنید.

مسیر ها به صورت ساحلی حد اکثری و لب آب برنامه ریخته شده.
کل برنامه شیب قابل توجهی نداره و شیب ها بعضی اوقات خیلی ملایم و کوتاه و متنوع هستند و قابل چشم پوشی هستن.
برنامه به صورت معکوس هم قابل اجراست اما در کل جهت باد در این برنامه از زرآباد به گواتر بیشتر موافق بود.

در مسیر ها (مخصوصا روز اول و دوم) کمی ماجرا جویی هم آمیخته است. بسته به صلیغه ی شما.

مسیر هایی که روی شن های ساحل هستند (مثل روز دوم) در عصر ها که جزر است و آب پایین آمده خیلی بهتر و راحت تر و لذت بخش تر هستند.

آب شیرین تقریبا در اکثر مناطق به صورت شیر آب وجود ندارد. اما مغازه ها معمولا آب معدنی بطری دارند. آب غیر آشامیدنی در بعضی مناطق به صورت مخزن پیدا میشود. خیلی از این آب ها کمی طعم دارند اما آشامیدنی هستند و تنها راه شناختش پرسش از بومی ها هست.
دلتون رو به مراکز آب شیرین کن خوش نکنید.

در کل در منطقه های روستایی و... هر جا انسانی دیدید میتونید ازش درخواست آب کنید. حتما یا میدن بهتون یا راهنماییتون می کنن. بعضیشون در منزل تصفیه آب دارند.

در مورد مغازه ها و سوپری ها در کل توی این استان مغازه های روستا ها به این شکلن که ظاهرا بسته هستن اما به خاطر اینکه صاحب مغازه مشتریش خیلی کمه میبنده ولی شماره تلفن مینویسن روی شیشه یا دیوار و منظورشون اینه که هر موقع هر کس چیزی لازم داشت زنگ بزنه میاد. یا از اهالی شمارش رو بگیرید.

مغازه ها اکثرا چیز های ضروری رو دارن. اما چیز های خاص فقط شهر ها (در مسیر شهر ها شامل : زرآباد - جد - کهیر - کنارک - تیس - چابهار - بریس - کمی هم پسابندر)

در مورد امنیت مردم بلوچ از هر چه که تا الان شنیده اید مهربان تر و امن تر هستند. (بنده به امنیت این استان در هیچ جای ایران ندیدم).
در هر جای استان شب جا نداشتید بدون شک کردن در هر منزل یا کیلی کپری رو بزنید با کمال میل بهتون جا میده و ازتون بدون چشم داشتی پذیرایی میکنه.
معمولا مساجد که در نقشه گوگل مشخص هستند جای خوبی برای تجدید قوا و آب و سرویس و نماز و تبادل فرهنگی هستند. میتوانید در مجاورت مساجد کمپ برنید (البته اگر محلی ها ببینند بدون تعارف میبرندتان و بهتان جا میدهند.)

مساجد استان معمولا در همه ساعات شبانه روز بازند.

همه جاده ها تقریبا دو طرفه هستند. (آینه داشته باشید) اما بسیار بسیار خلوت هستند و به خاطر مشکل سوخت خیلی کم از ماشین استفاده می کنند.

در جاده ها خبری از پلیس راهور یا راهنمایی رانندگی و دوربین و خیلی اوقات خبری از تابلو نیست.

در مسیر ها ممکن است تویوتا های سوخت بر را ببینید که آن ها نیز انصافا خیلی با احتیاط و امن رانندگی می کنند. با وجود سرعت خیلی بالاشون به هیچ وجه براتون خطر ساز نمیشن و از ده ها متر عقب تر به لاین دیگه میرن و با فاصله ی خیلی امنی از شما عبور میکنن. (البته به هر حال احتیاط کنید.)

در مناطق خیلی خلوت به هیچ عنوان حتی یک درصد هم احساس نا امنی نکنید. اصلا برخی بی اخلاقی ها برای این مردم تعریف نشده است.


کل مسیر در مناطق بلوچ نشین است اما اکثرا فارسی میفهمند.


روز نهم که در منطقه ی مرزی هست هم به همون شکل امن و بدون مشکل است. حتی خود گواتر.


لوازم مورد نیاز برای دوچرخه سواری سایکل توریست خیلی زیاد هستند و اینجا جای گفتنشون نیست(خواستید پیام بدید بگم) اما لوازم ویژه ی این منطقه :
*کلاه دور دار که بتونید زیر کلاه دوچرخه سواریتون بذارید.
*عینک دودی
*پماد سوختگی اکسید دوزنگ (معجزه گر)
*پیرهن نخی نازک آستین بلند یقه دار (بهتره یه کش نوک آستین بدوزید که بیافته توی انگشت شصت)
*روغن چرخ برای روغن کاری مستمر زنجیر (مسیر ها طوری است که زنجیر نیاز به پاکسازی پیدا می کند)
در ضمن برنامه با دوچرخه کوهستان معمولی به همراه باربند و خورجین اجرا شده و لزوما نیازی به دوچرخه مخصوص سایکل توریستی نیست.



دمای هوا برای اجرای این برنامه در ماه های زمستان عالی است. بهترین تایم بهمن است. (در تعطیلات عید هم قابل اجراست اما کمی مایل به گرمی میزند و ظهر ها نمیشو رکاب زد. خودرو های مسافران هم کمی خطرساز میشوند.)
(دمای مطبوع برای سایکل توریست بین 15-12 درجه شب و حدود 22-25 درجه روز است. احساس واقعی یا real feel) عدد نرمال 20 درجه است. (برای ما بین 20 تا 34 بود)

آفتاب در این منطقه یو وی بالایی دارد (اگر با آفتاب سوختگی مشکلی ندارید باز هم کلاه بگذارید.) بومی ها را نگاه نکنید، آن ها رنگدانه های پوستی مخصوصی در ژنشان دارند که آسیب پوستی نمیبینند. (از weather.com چک کنید UV Index هرچی به 10 نزدیک تر بشه خطرناک تره)

باد به خاطر تاثیر اقیانوسی منطقه مساله ی جدی ای هست. هم به خاطر بررسی موافق بودن باد با مسیر شما. هم اینکه باد بیشتر از 30کیلومتر نباشد.
برای بررسی دقیق مسیر باد از اپلیکیشن Windy (آیکن قرمز رنگ) استفاده کنید.

برای درست دیدن پین ها و تگ ها: همه ی ترک های 9 روز را در اپلیکیشن نویگیتور خودتون لود کنید تا به صورت یک جا ببینیدشون. (به خاطر محدودیت تعداد پین ویکیلاک مجبور شدم بکنمش 9 تا ترک جدا اما به صورت یک جا کارایی دارند.)
برای این کار میتونید از اپلیکیشن پروفشنال Backcountry Navigator pro استفاده کنید. (این اپ در نت پیدا نمیشود اگر خواستید پیام بدید تقدیمتون کنم)


مسیر هایی که ماشین نمیتونه بیاد(ماشین باید برگرده از جاده اصلی بیاد) :
روز اول از پین "ورود به خاکی برای مسیر بکر به سمت حور گریان" تا روستای هومدان
روز دوم از درانگو پایین تا ساحل ونک (ماشین باید برگرده از جاده اصلی بیاد ونک)
روز چهارم پین "فرعی جنوب به سمت جاده متروکه بکر فرودگاه"


برنامه به صورت 4 نفره به همراهی دوستان عزیزم که در ترک تگ شده اند اجرا شد.

بعضی قسمت های ترک ها به خاطر نداشتن سیگنال به صورت دستی و حدودی رسم شده.

همه توضیحات برنامه رو در ترک 1(همین ترک) نوشتم و در ترک های روز 2 تا 9 دیگر توضیحات رو تکرار نکردم.

اگر این ترک رو اجرا کردید حتما پایینش کامنت بذارید و نکات تکمیلی رو برای دیگران بگید.



میتوانید برای توضیحات دقیق و لوازم مورد نیاز به
9187056988
پیام بدهید.
انشا الله وقت کنم جزیات رو همینجا مینویسم.



ترک روز های دیگر برنامه به همین نام ولی با عدد متفاوت در ویکی لاک موجوده.



برای آشنایی با دوچرخه سواری توریستی یا همان سایکل توریست میتوانید اپیزود دوم و سوم از پادکست ادونچرپاد رو از اپ castbox گوش کنید: (کلمه ی ادونچرپاد رو توی گوگل بنویسید)

https://castbox.fm/episode/سایکل-تور--اپیزود-دوم--دوچرخه-سواری-در-سفر-طبیعت-گردی-id4763828-id464857435?utm_source=website&utm_medium=dlink&utm_campaign=web_share&utm_content=%D8%B3%D8%A7%DB%8C%DA%A9%D9%84%20%D8%AA%D9%88%D8%B1%20%2F%20%D8%A7%D9%BE%DB%8C%D8%B2%D9%88%D8%AF%20%D8%AF%D9%88%D9%85%20%2F%20%D8%AF%D9%88%DA%86%D8%B1%D8%AE%D9%87%20%D8%B3%D9%88%D8%A7%D8%B1%DB%8C%20%D8%AF%D8%B1%20%D8%B3%D9%81%D8%B1%20%D8%B7%D8%A8%DB%8C%D8%B9%D8%AA%20%DA%AF%D8%B1%D8%AF%DB%8C-CastBox_FM

View more external

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 5 ft

شروع روز 1 ساحل درک

شروع روز 1 ساحل درک

PictographWaypoint Altitude 31 ft

رمل و نخل جالب برای گردش

رمل و نخل جالب برای گردش و عکاسی

PictographWaypoint Altitude 73 ft

بلندی جالب خوش منظره

بلندی جالب خوش منظره

PictographWaypoint Altitude 87 ft

سوپری خوب

سوپری خوب

PictographWaypoint Altitude 85 ft

مسجد جد برای آب و استراحت و نماز

مسجد جد برای آب و استراحت و نماز

PictographWaypoint Altitude 16 ft

اسکله صیادی زرآباد

سایه بان و سرویس و ناهار

PictographWaypoint Altitude 38 ft

ورود به خاکی برای مسیر بکر به سمت حور گریان

ورود به خاکی برای مسیر بکر به سمت حور گریان

PictographWaypoint Altitude 26 ft

ورود یه حور گریان

ورود یه حور گریان

PictographWaypoint Altitude 21 ft

چالش حور و منطقه مرموز و ناب

چالش حور و منطقه مرموز و ناب

PictographWaypoint Altitude 22 ft

ورود به جنگل گریان هومدان

ورود به جنگل گریان هومدان در این منطقه بهترین راه پی گیری رد موتور سیکلت های بومی هست. مخصوصا از لحظه ی ورود به جنگل تا خود هومدان

PictographWaypoint Altitude 33 ft

مسجد جامع هومدان شام - آب خوردن - پایان روز 1

مسجد جامع هومدان شام - آب خوردن - پایان روز 1

PictographWaypoint Altitude 37 ft

فرعی خاکی به سمت درانگو بالا

فرعی خاکی به سمت درانگو بالا

PictographWaypoint Altitude 34 ft

سوپری درانگو بالا

سوپری درانگو بالا

PictographWaypoint Altitude 5 ft

شروع پیمایش ساحلی لب آب

شروع پیمایش ساحلی لب آب

PictographWaypoint Altitude 18 ft

کیلی اسکله هوتگ - ناهار

آلاچیق اسکله هوتگ - ناهار

PictographWaypoint Altitude 33 ft

شروع روز 2

شروع روز 2

Comments

    You can or this trail