Activity

Nijvel - Wijgmaal

Download

Author

Trail stats

Distance
46.29 mi
Elevation gain
1,788 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
2,113 ft
Max elevation
492 ft
TrailRank 
9
Min elevation
43 ft
Trail type
One Way
Coordinates
1106
Uploaded
May 4, 2022
Recorded
May 2022
Be the first to clap
Share

near Faubourg de Mons, Wallonia (Belgique)

Viewed 4 times, downloaded 1 times

Itinerary description

Van Contournement Sud, 1400 Nijvel, België

Naar Wijgmaalbroek, 3018 Wijgmaal, België



Routering Recreatief fietsen - kortste (enkel verhard), Fietsen - knooppunten

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Abdij van Villers

De Abdij van Villers (Frans: Abbaye de Villers) is een voormalige cisterciënzerabdij, gelegen in de Belgische gemeente Villers-la-Ville, waarvan bijzonder indrukwekkende ruïnes bewaard bleven.

Auteur: Sarah De Keyzer
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Museum Hergé

Het Museum Hergé, geestelijke vader van Kuifje, werd ontworpen door de gereputeerde Franse architect Christian de Portzamparc. In acht prachtige zalen zie je het werk en de thema''s van Hergé. INFO: 26, Rue du Labrador Anneau central 1348 – Louvain-la-Neuve

Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Romaanse Sint-Gertrudiskerk

De abdij van Nijvel werd gesticht in 640 door Itta of Ida van Nijvel, de weduwe van Pepijn van Landen. De eerste abdis was haar dochter Gertrudis (of Geertrui) van Nijvel. In de loop van de geschiedenis - het is niet precies bekend wanneer - kregen de abdissen van Nijvel de titel van prinses van het Heilig Roomse Rijk. Nijvel was echter nooit een volledig zelfstandig abdij-prinsdom; het bleef in zekere mate afhangen van het hertogdom Brabant. In 1795 werd het prinsdom opgedoekt bij de Franse annexatie.

Auteur: Paertje
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Heverlee Bos

Heverlee Bos behoort tot een groot boscomplex van in totaal 2.071 hectare groot. Daar maakt ook het Meerdaalwoud en het Egenhovenbos deel van uit. Het Heverleebos bevat ook een arboretum.

Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Kwintenskerk

Bouwtechnisch en historisch heeft de kerk een romaanse basis maar in zijn huidige gedaante wordt ze geklasseerd bij de Brabantse hooggotiek. Het koor is voltooid in 1453 en het schip in 1535. De torenspits kwam er pas in 1900, onder leiding van architect Langerock. Vier altaren, muurschilderingen in het koor, talrijke kunstwerken vanaf de 16de eeuw vragen uw aandacht. Verschillende van de schilderijen zijn van Gaspar De Crayer en Pieter Jozef Verhaghen. Het orgel (1786) is van Van Peteghem en komt uit het Pauscollege. De kerk ligt op een heuvel aan de Naamsestraat waardoor men van passanten in de Schapenstraat zegt ‘de levenden lopen onder de doden.’ Met de steun van de provincie Vlaams-Brabant

Auteur: Wizpr.guide
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

L’ancienne abbaye de Villers-la-Ville

De machtige cisterciënzerabdij van Villers-la-Ville uit de 12de eeuw is een van de enige Europese sites die over haar hele gebied intact is gebleven. Zo ziet men nog steeds de grote abdijkerk met haar twee geveltorens, drie schepen, het dwarsschip en het koor (deze twee ruimtes zijn nog gedeeltelijk overwelfd), maar ook de zuidelijke vleugel bestaande uit de verwarmde ruimte, de grote eetzaal en de keuken, de lekenvleugel in het westen, de monnikenvleugel met de bibliotheek, de kapittelzaal, de kloostergang, de ommuring, het portierskamertje en het waternetwerk. De site, die het hele jaar bezocht kan worden, is uitgegroeid tot een belangrijke toeristische en culturele trekpleister. Monument en site geklasseerd (23-05-1972) Site geklasseerd (16-09-1991) Uitstekende erfgoed uit Wallonië       Monument et site classés par AR (23-05-1972) Site classé (16-09-1991) Repris sur la liste du PE de Wallonie

Auteur: Wizpr.guide
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Saint-Martinkerk van Dion-le-Val

De neoclassicistische Saint-Martinkerk van Dion-le-Val werd van 1837 tot 1838 gebouwd door Moreau en maakt deel uit van een geheel dat ook de pastorie, bijgebouwen, een park en de gebouwen van een oude boerderij omvat. Het interieur van de kerk werd heringericht in 2003 door architect Jean Cosse en vertoont nu een zuiverder stijl. De muren werden herschilderd en gedeeltes van het meubilair werden weggehaald om te eindigen met een gebouw in 'de kleur van de aarde'. De kerk herbergt enkele kleine beeldjes uit het lokale plattelandserfgoed en renaissancegrafstenen uit de 16e eeuw, waaronder die van Philippe de Dion (overleden in 1532), de lokale heer. Geklasseerd op 2-12-1959

Auteur: Wizpr.guide
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Het mausoleum van de graven Goblet d’Alviella

Het mausoleum van de graven Goblet d’Alviella, opgericht in het centrum van de nieuwe begraafplaats van Court-Saint-Étienne, is in meer dan één opzicht uniek in Wallonie. Het is het resultaat van een opdracht die gegeven werd in 1885 door Eugène Goblet d’Alviella aan de Brusselse architect Adolphe Samyn. De persoonlijkheid van de opdrachtgever, vrijmetselaar en vrijdenker, heeft de keuze van de architect en het tot stand komen van de begraafplaats zwaar beïnvloed, vermits het monument de indeling heeft bepaald en de toegang tot het nabij gelegen landgoed van de graven Goblet. Het mausoleum, ontworpen naar het model van de Indiase monumenten, breekt duidelijk met de types en stijlen van grafmonumenten die in zwang waren op het einde van de 19e eeuw en die doorgaans weerspiegelingen waren van de sociale context en het geloof van de overledenen. Het monument heeft een vierkant grondplan en telt twee niveaus, net zoals de typische oude Indiase graven. De niveaus zijn omkaderd met massieve zuilen en bekroond met een geleed dak dat een gebouwtje met een koepel ondersteunt. Naast de ongewone verschijning, is het monument voorzien van allerlei symbolen uit verschillende religies en filosofieën, terwijl andere herinneren aan de cyclische kant van de tijd en beroep doen op noties zoals hergeboorte en verrijzenis. De versieringen van verschillende orde zijn geëxpliciteerd door citaten en gezegdes met een filosofische connotatie. Dit grafmonument presenteert zich dus duidelijk als een manifest en beveelt door zijn syncretisme een notie van tolerantie aan, die dierbaar was aan de opdrachtgever. Geklasseerd op 23-09-1988 Uitzonderlijk erfgoed van Wallonië

Auteur: Wizpr.guide
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Eglise Sainte-Gertrude

  De collegiale Sint-Gertrudiskerk van Nijvel is een monument buiten categorie. Ze wordt met recht en reden bestempeld als uitzonderlijk erfgoed vanuit verschillende oogpunten. Het is één van de oudste en grootste romaanse kerken van Europa. Ze is al indrukwekkend langs de buitenzijde, vooral als men voor de hoge brede westgevel met zijn vijf bouwlagen staat. De kerk is gewijd in 1046. Ze onderging veel gedaanteveranderingen. Ze werd in mei 1940 fel beschadigd maar werd gerestaureerd in Rijnlandse romaanse stijl. Het interieur is erg spectaculair met de twee tegenoverliggende koren. De kerk is honderd meter lang, 44 meter breed en twintig meter hoog. De restauratie gaf de kerk zijn opmerkelijke soberheid terug: zolderingen in hout, zichtbare steen en moderne glasramen. De versiering is beperkt tot enkele oude meubelstukken, namelijk twee biechtstoelen en de processiewagen bestemd om het schrijn van Sint-Gertrudis te dragen. Bezoek zeker ook de omvangrijke crypte, de archeologische ondergrond en het klooster dat in de 19de eeuw volledig gerestaureerd werd.

Auteur: Wizpr.guide
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Genappe

De holle, smalle, steile kinderkopwegjes, die in de omgeving van Vieux-Genappe en Genappe liggen, zijn zo oud en staan zo bol van de herinneringen, dat Napoleon daar haast wel geweest moet zijn. In Vieux-Genappe heeft de "Grote Kleine Keizer", daags voordat hij de bekende slag bij Waterloo aanging, de strategie nog besproken met zijn generaals. In de Ferme du Chantelet, nu provinciaal museum, kunnen ze u er alles over vertellen. Daar zijn o.a. het veldbed en het dodenmasker van de veldheer te bezichtigen.

Auteur: Complexintersection
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

La tour infinie

"De oneindige toren" of «La tour infinie» van François Schuiten (basisontwerp), geschilderd door Alexander Obolensky op de Grote Markt, heeft een leuk gevonden 3D verderzetting aan de basis van het kunstwerk.

Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Abdij van Villers

De Abdij van Villers is een voormalige cisterciënzerabdij, gelegen in de Belgische gemeente Villers-la-Ville, waarvan bijzonder indrukwekkende ruïnes bewaard bleven.
De abdij van Villers werd in 1146 gesticht, als dochterabdij van Clairvaux, door een groepje monniken in opdracht van Sint-Bernardus. De grond werd geschonken door drie plaatselijke landheren , maar de eerste monniken moesten tot tweemaal toe verhuizen vooraleer zij een geschikte plek vonden die beantwoordde aan de behoeften van de gemeenschap. De bouw van de abdij vond plaats omstreeks 1190-1267. De stichting van de abdij werd bekrachtigd door paus Eugenius III en de Luikse prins-bisschop Hendrik II van Leyen. De abdij lag in het grensgebied van het graafschap Namen en het hertogdom Brabant, maar vanaf 1209 verkoos de gemeenschap uitdrukkelijk om tot de Brabantse invloedssfeer te behoren, een keuze die de hertogen met allerlei weldaden beloonden. De abt van Villers zetelde ambtshalve in de Staten van Brabant.


Auteur: Wikipedia
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Katholieke Universiteit van Mechelen

De Katholieke Universiteit van Mechelen was de voorloper van de KU Leuven, en bleef slechts voor één jaar in Mechelen gevestigd alvorens definitief naar Leuven te verhuizen.

De universiteit werd op 8 november 1834 opgericht door de bisschoppen van België, volgens een brief van Paus Gregorius XVI gegeven op 13 december 1833. De eerste rector was priester Pierre François Xavier de Ram. Op 1 december 1835 gingen de Belgische bisschoppen in op een uitnodiging van het stadsbestuur van Leuven en verhuisde de Katholieke Universiteit naar deze stad, waar net de Rijksuniversiteit was afgeschaft.


Auteur: Wikipedia
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Arenberg

Het kasteel van Arenberg is een kasteel in Heverlee, deelgemeente van Leuven. Het gebouw dat er nu staat werd opgetrokken in de 16de eeuw, maar onderging wijzigingen in alle daaropvolgende eeuwen . De architectuur is grotendeels Vlaams-traditioneel met een combinatie van baksteen en zandstenen raamkozijnen. Daarnaast heeft het gebouw ook elementen uit de late gotiek, renaissance en neogotiek . Karakteristiek zijn de twee grote hoektorens met perenspitsen, waarop telkens een Duitse Adelaar prijkt.

Het kasteel is eigendom van de KU Leuven, die het gebruikt als centraal gebouw voor de ingenieursfaculteit.
In het kasteel zijn ook het departement Architectuur en het Raymond Lemaire International Center of Conservation gehuisvest.
Het kasteel vormt het centrum van de campus exacte wetenschappen.


Auteur: Wikipedia
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Minnebron

De Minnebron is een bron in het Heverleebos in de Belgische gemeente Oud-Heverlee. Ze ligt vlak bij de Maurits Noëstraat en bij de vijvers van Zoet Water. Op enkele meters ten zuidoosten van de bron ligt de Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergenkapel aan de rand van het bos. (bron: wikipedia) Luk De Keyser over De Minnebron: http://www.adwouters.be/padvanad/minnebron.htm

Auteur: Blauwkruikje
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kapel O.L.V. van Steenbergen

De kapel is het erfgoedpareltje van Oud-Heverlee. In het Steenbergbos werd in de 16de eeuw aan een oude eik door vrome handen een kapelletje opgehangen. Wie op een bijzondere wijze bad tot Onze-Lieve-Vrouw werd genezen van 'hete koorts' (moeraskoorts). De plek werd een bedevaartsoord. De geestelijkheid van Oud-Heverlee wilde een regelmatige en erkende eredienst en vroeg het bisdom de toelating om een kapel te bouwen. Eerst werd een houten kapel opgericht waarover weinig geweten is. De plaatselijke heer van Steenbergen, Hendrik van Dongelberghe, liet in 1652 op eigen kosten een nieuwe, grote re kapel bouwen. Zijn wapen pronkt boven de deur. De kapel deed dienst voor de misvieringen voor omwonenden en de talrijke genezingen trokken mensen aan van ver uit de buurt. Daarom werd vlakbij de kapel een herberg gebouwd die later dienst deed als boswachterswoning. Deze boskapel met barokgevel is één van de grootste kapellen van Vlaanderen. In 2006 werd ze grondig gerestaureerd.

Auteur: erfgoed hhh
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

L’ancienne collégiale Sainte-Gertrude

De collegiale kerk Sint-Gertrude is een imposant Romaanse heiligdom en kan beschouwd worden als het meesterwerk van Nijvel. U kunt ook een bezoek brengen aan: de crypte de archeologische ondergrondse verdieping het klooster. Het interieur van de kerk valt op door haar afmetingen: een 102 meter lange middenbeuk waardoor het een van de grootste Romaanse kerken van Europa is. De kerk heeft een tweehoofdig plan met twee transepten en twee tegenover elkaar gelegen koren. De westbouw bestaat uit een apsis, 2 kapellen-galerijen, een groot oksaal ("keizerlijke zaal"), een achthoekige klokkentoren en twee hoektorentjes. In het zuidelijke torentje is Jean de Nivelles ondergebracht, een koperen krijger van 2,08 meter hoog. De collegiale kerk van Nijvel werd in 1046 ingewijd door Wazon, bisschop van Luik, in aanwezigheid van Hendrik III, keizer van het Heilige Roomse Rijk.

Auteur: Visit Wallonia
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Pieterskerk

De Schatkamer van Sint Pieter is gehuisvest in de Sint-Pieterskerk. Twee meesterwerken (15 de E.) van de Vlaamse Meester Dirk Bouts, te weten Het laatste avondmaal en Het martelaarschap van Sint-Erasmus zijn hier te zien. Het koor en de pastorie van de Sint-Pieterskerk huisvesten de schatkist. Hier vindt u niet alleen een aantal zeldzame religieuze voorwerpen in edele metalen. In de uitstralende kapellen zijn er ook veel schilderijen en sculpturen, zoals de minder bekende meesterwerken van Jodocus van der Baren, Jan van Rillaer en Pieter-Jozef Verhaghen te zien. Ze waren besteld door de gilden en broederschappen tussen de 15e en de 18e eeuw toen ze de verzorging van de kapellen overnamen. Drie werken van de zogenaamde Vlaamse primitieven zijn de echte parels van de kroon. De triptiek van Edelheer is de meest eigentijdse en dus oudste kopie van de Kruisafneming die Rogier van der Weyden maakte voor een Leuvense kapel. Het bekendste paneel is ongetwijfeld Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts. In 1464 kreeg deze Leuvense stadsschilder de opdracht van de Broederschap van het Heilig Sacrament om een drieluik te schilderen voor hun kapel in de Sint Pieterskerk die de verorde ning van de Eucharistie vertegenwoordigt. Bouts maakte dit zijn absoluut meesterwerk. Het martelaarschap van Sint-Erasmus in de aangrenzende kapel werd ook gemaakt door Dirk Bouts op verzoek van de Broederschap.

Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Stadhuis Leuven

Het historische stadhuis is dé trots van Leuven. Het is bovendien één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld. De eerste steen werd gelegd in 1439. De bouw duurde dertig jaar en kende drie bouwmeesters. Tijdens een rondleiding kom je alles te weten over de bouwgeschiedenis van deze gotische parel. Je ontdekt er onder meer het verhaal achter de 236 beelden op de gevel. Verder breng je een bezoek aan de wandelzaal, de salons, de grote en kleine gotische zaal, de trouwzaal en de raadszaal.

Auteur: Toerisme Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Dijle

De bron van de Dijle ligt op ongeveer een kilometer van de dorpskern van Houtain-le-Val (bij de grens van Henegouwen en Waals-Brabant) op een hoogte van 145 meter. Het is een bronrivier, die behalve het water van de eigen bron ook het water van talrijke zijrivieren en beken opneemt. Nog voor de Dijle Sint-Agatha-Rode bereikt, heeft zij reeds het water ontvangen van de Thyle, de Train en de Orne. In Sint-Agatha-Rode stroomt het water van de Laan (ook Lane en Lasne) in de Dijle; in Sint-Joris-Weert gebeurt hetzelfde met de Nethen. In Neerijse stroomt de IJse in de Dijle en in Oud-Heverlee de Vaalbeek. Toch zijn er weinig overstromingen in dit deel van het Dijlebekken: anders dan bij regenrivieren is de wateraanvoer bij bronrivieren behoorlijk constant in de loop van het jaar.

Auteur: Lannoo
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Treinongeval bij Pécrot

Een taalprobleem kostte hier op één dag acht mensen het leven en twaalf personen werden gewond. Hier gebeurde een treinramp op 27 maart 2001. Een seingever in Waver had gezien dat een trein het stoplicht had genegeerd en dat er een trein uit Leuven uit de omgekeerde richting kwam aandenderen. De seingever uit Waver belde de seingever uit Leuven om de stroom van de bovenleiding te halen en zo de treinen te laten stoppen. Beiden begrepen elkaars taal niet. En de treinen botsten frontaal op elkaar. Je ziet nu nog een opschrift op twee arduinen gedenkplaten. Het opschrift is in twee talen aangebracht. 



Auteur: Pascal Brackman @ RouteYou
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Taalgrens

Wist je dat de taalgrens een wereldunicum is. Ze werd in 1962 vastgelegd, hopend dat dit het einde zou zijn van een al zeer lang durende taalstrijd. Alhoewel een taalgrens een dynamisch karakter heeft werd deze taalgrens in beton vastgelged. De geschiedenis van die taalgrens wordt soms wel eens met voeten getreden. Francofone radicalen zien de grens als een instrument om de Vlaamse dominantie te forceren. Maar de eis van een taalwet met taalgrens kwam uit Wallonië en dateert van een vrees in de 20ste eeuw. Men was bang dat een streken zoals Charleroi en La Louvière met hun duizenden Vlaamse economische migranten een Nedelantstalig taaleiland zou worden. Die vrees was niet ongegrond, want groot Charleroi telde toen meer dan 30 000 Vlamingen, en dat was meer dan het bevolkingsaantal van de oude kernstad. De eerste taaleis werd besproken op het socialistische taalcongres van 1929. De eerste serieuze taalwetten kwamen er in 1932 om de dreigende tweetaligheid in enkele Waalse region's af te remmen.



Auteur: Dromos
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Anatomisch theater

Schilder en beeldhouwer Constantin Meunier had hier zijn atelier op het oude anatomische theater op het ogenblik dat één van de grootste overstromingsrampen Leuven trof. Het was zondag 25 januari, 1891. Leuven, stad aan de Dijle, heeft een lange geschiedenis van wateroverlast. Het water kwam de stad ingestroomd na plotse dooi en hevige regenval. De hele binnenstad rond de Dijle liep onder water. In bepaalde straten steeg het water boven de twee meter. Meer dan 2.300 huizen werden getroffen. Duizenden inwoners moesten met paard en kar ontzet worden door het Leuvense garnizoen, of met bootjes door de schippers van de Vaart. Als bij wonder zou er tijdens de ramp maar één dode zijn gevallen. Contantin Meunier schilderde zijn indrukken van "De overstroming van Leuven in 1891". "De overstroming van Leuven in 1891" was een atypisch schilderij van Meunier en artistiek geen hoogtepunt. Het was dan ook een opdracht. Een beetje met tegenzin schilderde hij de rampzalige overstroming op vraag van de Leuvense burgemeester Vanderkelen. Het was een wederdienst voor het gebruik van het historische atelier. 



Auteur: Pascal Brackman @ RouteYou
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Michielskerk

Wist je dat er een link is tussen de Sint-Michielskerk en Micehlangelo! Deze Leuvense barokkerk is gebouwd naar het model van "Il Gesu" in Rome. Michelangelo begon met het ontwerpen van deze kerk in een nieuwe bouwstijl, maar hij overleed voordat hij hiermee klaar was. Daarop ging zijn leerling Giacomo Barozzi da Vignola (1507-1573) ermee verder. Hij was ook degene die begon met de feitelijke bouw. De Romeinse voorgevel lijkt op een immens altaar (zie foto).



Auteur: Pascal Brackman @ RouteYou
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Vaartkom - Jachthaven

"De Leuvense Vaartkom" is een schilderij van Louis-Marie Autissier. Het werk van de meest befaamde schilders wordt eeuwenlang geroemd. Maar wat nog spectaculairder is is het werk dat in dit kanaal gestopt werd. De Vaart Leuven-Mechelen werd vanaf 1750 gegraven door 500 Ardense boeren. De mijnbouw had in Wallonië nog geen werk en welzijn gebracht. Werklieden, vrijwel altijd boeren, migreerden tijdelijk naar onteigende woningen in de buurt van het kanaaltraject. Voor een dagloon van ruim 2 frank groeven ze 11 uur per dag de 30 kilometer lange kanaalbedding uit. De enige hulp kwam van schop, kruiwagens, loopplanken en primitieve houten hijstoestellen. Twee jaar is er gewerkt alvorens in 1752 het eerste water in het kanaal kon vloeien.



Auteur: Dromos
Meer informatie

Comments

    You can or this trail