Activity

Menen De Gavers

Download

Author

Trail stats

Distance
23.11 mi
Elevation gain
236 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
236 ft
Max elevation
148 ft
TrailRank 
9
Min elevation
23 ft
Trail type
Loop
Coordinates
708
Uploaded
August 15, 2021
Recorded
August 2021
Be the first to clap
Share

near Dronkaard, Flanders (Belgique)

Viewed 11 times, downloaded 1 times

Itinerary description

Van: Kloosterhoek 1, 8930 Menen, Vlaanderen, België

Naar: Kloosterhoek, 8930 Menen, Vlaanderen, België



Routering: Recreatief fietsen - mooiste, Wandel - mooiste

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Huis Wyseur

In deze rustig gelegen patriciërswoning wachten twee luxueuze gastenkamers op u. U hebt er een eigen badkamer én een uitzonderlijk uitzicht op de tuin met vijver. De grootste kamer, met salon, bureau en kitchenette, ligt op de eerste verdieping van een bijgebouw. De andere op de eerste van het woonhuis. Uw ontbijt wordt geserveerd op uw kamer of in de mooie gasteneetkamer. Wilt u voor het ontbijt wat beweging? Neem dan een duikje in het prachtige binnenzwembad.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

ibis Kortrijk Centrum

Dit gloednieuwe hotel ligt in het historische centrum en vlakbij de grote winkelstraten van Kortrijk. Ideaal dus om van hieruit de stad te bezoeken of te shoppen in het gezellige centrum. Dit 3 sterren-hotel van de Ibis-keten heeft ruime kamers die warm en comfortabel ingericht zijn. De receptie, bar en de ontbijtruimte zijn opvallend trendy en aangenaam. Ook voor natuur- en fietsliefhebbers is Kortrijk een ideale uitvalsbasis; in de Leiestreek kan je heerlijk fietsen langs water en heuvels.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

D-Hotel

In Midden-West-Vlaanderen, op een boogscheut van het centrum van Kortrijk, en op een half uurtje rijden van zowel Brugge, Gent als Rijsel, bevindt zich een gloednieuw en luxueus design en wellness hotel. D-Hotel is een geslaagd huwelijk tussen historisch erfgoed en nieuw futuristisch design. Op de site van D-Hotel bevindt zich een beschermde en authentiek gerestaureerde windmolen (anno 1841) alsook een beschermd hoeveplein. Deze entiteiten worden architecturaal verenigd met een strak nieuwbouwcomplex. Muziek beluisteren doet u via de iPod die ook als sleutel dient van uw kamer. ’s Ochtends kunt u genieten van een weldadig en luxueus ontbijt, en dit alles in het prachtig decor van de oude hoeve. U kunt steeds gebruik maken van onze luxueuze wellness ruimte en fitness accommodatie. In onze stijlvolle lounge-bar of op onze zonneterras kunt u genieten van een drankje en een hapje.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Molen- en Bakkerijmuseum

In deze prachtig gerestaureerde molen leer je heel wat bij over het malen van graan en de productie van lijnzaadolie. Meer dan 1000 voorwerpen en machines nemen u mee naar de tijd dat er nog écht ambachtelijk gebakken werd. Zij vertellen je het smakelijke verhaal van de banketbakkerij, het bereiden van ijs, biscuiterie een chocolaterie. Openingsuren: zaterdag en zondag van 14 tot 17.30 uur. Gesloten van 1 oktober tot 1 april Extra informatie: -Educatief programma -Groepsrondleiding -Kindvriendelijk Contactgegevens: - Molen- en Bakkerijmuseum - Abdijmolenweg 3 A, 8510 Marke (Kortrijk) - Tel: +32 56 22 32 98

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kloosterhoeve Guldenbergabdij

In deze beschermde site bevindt zich de vroegere kloosterhoeve van de Guldenbergabdij. Vooral de monumentale westelijke poort (1743) en de duiventoren (1699) op de binnenkoer van de hoeve zijn merkwaardig. De monumentale poort kunt u bezichtigen via de Kloosterstraat. De duiventoren staat op de binnenkoer (privé-domein) en eveneens te zien vanaf de Kloosterstraat. Contactgegevens: - Kloosterhoeve Guldenbergabdij - Lauwestraat 168-170, 8560 Moorsele - Tel: +32 56 43 34 00 - Fax: +32 56 43 34 01 - E-Mail: gemeentebestuur@wevelgem.be - Web: www.wevelgem.be

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

St. Niklaaskerk en Kasteelhoeve

De Sint-Niklaaskerk in Rekkem (Menen) werd gebouwd in de 12de eeuw. De romaanse toren en het transept zijn de oudste overblijvende gedeeltes. Het schip met drie beuken werd in 1658-1660 opnieuw opgebouwd na een brand. Het veelhoekige koor werd in 1679 toegevoegd. Sinds 1939 is het kerkje beschermd als monument. Achter de Sint-Niklaaskerk ligt een oude kasteelhoeve. Deze hoeve was de herenhoeve van de heerlijkheid Rekkem en vormde samen met de kerk de kern van de oude nederzetting. De woonst -landelijk en aristocratische- met twee trapgevels en blokken witsteen, dateert uit de 16e eeuw. De noordelijke inrijpoort met het muurkapelletje werd gebouwd in 1831. Extra informatie: -Toegankelijk voor mindervaliden Contactgegevens: - St. Niklaaskerk en Kasteelhoeve - Moeskroenstraat, 8930 Rekkem

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Bavokerk

De Sint-Bavokerk is de parochiekerk in het Belgisch dorp Lauwe. De kerk is gewijd aan de heilige Bavo. De driebeukige kerk opgericht in 1877-1879 is opgetrokken in neogotische stijl naar een ontwerp van L.De Geyne. In 2000 werd het interieur van de kerk volledig vernieuwd. Op de parking naast de kerk bevindt zich het oorlogsmonument ter ere van de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Extra informatie: -Toegankelijk voor mindervaliden Contactgegevens: - Sint-Bavokerk - Wevelgemstraat 19, 8930 Lauwe

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Broelmuseum

Het Broelmuseum, gehuisvest in een imposant herenhuis net naast de Broeltorens, is het stedelijk museum voor schone kunsten van de stad Kortrijk. De permanente tentoonstelling is opgebouwd rond kunstenaars die in Kortrijk gewoond of gewerkt hebben, van de middeleeuwen tot nu. Twee zalen zijn gewijd aan het werk van de bekende Kortrijkse meester Roeland Savery (1576-1639). Daarnaast organiseert het museum ook wisselende tentoonstellingen. In de tuin ligt de Oranjerie, een serre die ingericht is met meubels van de bekende Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene. De ruimte doet dienst als cafetaria, maar kan ook afgehuurd worden.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bistro Blauwe Hoeve

Bistro De Blauwe hoeve staat garant voor gastvrijheid en kwaliteit. Het stijlvolle klassiek-eigentijdse interieur weet in elk seizoen te bekoren. Bovendien is het ook aangenaam tafelen op het trendy zomerterras en verwarmd winterterras. De keuken is hedendaags Frans en wordt aangevuld met enkele seizoensuggesties, een maandmenu en een verfijnde daglunch. In de bar is het heerlijk nagenieten tot in de late uurtjes, de perfecte locatie voor een gezellige afterdrink. Contactgegevens: - De Blauwe Hoeve - Doorniksesteenweg 15, 8500 Kortrijk - Tel: +32 56 44 43 10 - E-Mail: info@blauwehoeve.be - Web: www.blauwehoeve.be

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Het Vliegend Tapijt

In 2011 hebben wij het restaurant dat mijn ouders startten in 1985 overgenomen. De uitstekende bistrokeuken van toen hebben wij langzaam aangepast en verfijnd naar onze eigen smaak en creativiteit. Wij werken met sterk seizoensgebonden producten en kopen die bij voorkeur bij lokale producenten. De losse sfeer is echter gebleven en de inrichting is een knipoog naar de bruine kroeg van weleer. Je kan nog steeds een aperitief aan de bar nemen en aan de juiste muziekkeuze hechten wij een groot belang.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Rekkem

Rekkem is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Menen. Rekkem ligt in het zuiden van de provincie, ingeklemd tussen Wallonië en Frankrijk . Rekkem-centrum ligt in het noorden van het grondgebied, meer naar het zuiden ligt het gehucht Paradijs.

In het oosten van de deelgemeente ligt een stuk van het industrieterrein LAR, genoemd naar de drie deelgemeenten waarin het gelegen is .


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Schouwburgplein

Het Schouwburgplein bevindt zich in de historische binnenstad van de Belgische stad Kortrijk. Het plein ontstond na het slopen van de Grote Lakenhalle die zwaar beschadigd was na bombardementen in 1944. Het rechthoekig plein is gesitueerd tussen de Havermarkt en de Doorniksestraat en heeft een oppervlakte van 5060 vierkante meter. Het uitzicht van het plein wordt gedomineerd door de gevel van de Stadsschouwburg en diverse patriciërshuizen, allen in Vlaamse neorenaissancestijl. Tegenwoordig is het plein autovrij en zijn er diverse cafés met terrassen.

Op het huidige Schouwburgplein stonden vroeger woonblokken alsook de Lakenhalle. Het plein is ontstaan door het verdwijnen van de Grote Hallen. De Lakenhalle werd in 1411 opgericht en in 1548 aanzienklijk vergroot. Het gebouw stond te midden op het huidige Schouwburgplein. Het was 82,5m lang en 15m breed. In de 19de eeuw was het de kazerne van het tweede linieregiment. Rond 1905 werden de Grote Hallen volledig gerestaureerd en werd de empiregevel uit 1820 afgebroken. In 1911 werd op de eerste verdieping het Museum voor Oudheidkunde en Sierkunst ondergebracht, terwijl de benedenverdieping dienstdeed als tentoonstellingsruimte en op de maandag als handelsbeurs.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kuurne

Kuurne is een plaats en gemeente in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Kuurne ligt aan de Leie, en is morfologisch sterk vergroeid met de stad Kortrijk. De gemeente telt ruim 13.000 inwoners.

Het gebied van Kuurne was al bewoond tijdens het neolithicum, wat blijkt uit vondsten van vuurstenen werktuigen en dergelijke. Ook tal van overblijfselen uit de Romeinse tijd werden aangetroffen, zoals een waterput, brandgraven, resten van wijntonnen, aardewerk en een munt uit de tijd van keizer Trajanus.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Sjouwer

De Sjouwer is een monument in het Belgische dorp Aalbeke. Het bevindt zich op een heuvel langs de Franse grens, langs de autosnelweg E17 Rijsel-Gent. Het monument zelf is een indrukwekkende betonnen toren van ongeveer 35 meter hoog.
Het monument werd opgericht door de Brusselse architect/beeldhouwer Jacques Moeschal, die ook De Pijl, het paviljoen van de burgerlijke bouwkunde op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel had ontworpen. Het werd ingehuldigd op donderdag 3 oktober 1974. De Sjouwer is gebouwd op een heuvel die tot stand is gekomen doordat men in de periode 1966-1977 de E17 moest uitgraven uit de zware leemlaag tot op de kleilaag.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Baggaertshof

Het Baggaertshof bevindt zich in de oude binnenstad van de Belgische stad Kortrijk. Het Baggaertshof dateert uit de eerste helft van de zeventiende eeuw en is een geheel van middeleeuwse huisjes, een kapel en een medicinale kruidentuin. Het geheel is een beschermd monument en wordt vaak 'het tweede begijnhof van Kortrijk genoemd'.
Het Baggaertshof werd in 1638 gesticht door Josijne Baggaert die er 13 huisjes inrichtte voor behoeftige vrouwen. Deze huisjes staan samen met de kapel opgesteld rond een rechthoekige binnenkoer. Aanvankelijk heette het Bagaertshof 't Olmeke of de Sint-Jozefshuisjes. Binnenin staat een kapel waarin zich een miraculeus O.L.Vrouwebeeld bevindt, afkomstig uit de kapel Ten Olme. Een schilderij in de kapel herinnert aan het mirakel. Men diende er tegen zenuwziekten, stuipen, koorts en andere kwamel. Verder is er een pomp, een toilet en dertien huisjes, die tot ca. 1970 bewoond waren.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Michielskerk

In 1878 werd de huidige kerk, gebouwd door architect Croquison uit Kortrijk, plechtig ingewijd. De vroegere kerk werd afgebroken. Volgens opgravingen gedaan in 1985, heeft er al op dezelfde plaats een kleinere kerk gestaan ca. 1150-1200. De stenen doopvont dateert van 1834 en wordt nog steeds gebruikt.
In 1962 werd het oude orgel vervangen door een nieuw orgel, dat werd gebouwd door Gerard Loncke. De kruiswegstaties werden in 1822 geschilderd door Roose uit Roeselare. Twee schilderijen van de Kuurnse kunstschilder Evariste Carpentier sieren de zijaltaren. De “H. Michaël” die de duivel vertrapt, dateert van 1868 en de “Aanbidding der Wijzen”, een kersttafereel uit 1871 . Het oude hoogaltaar werd gemaakt in 1850.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kortrijk 1302

Op 11 juli 1302 werd op de Groeningekouter de Guldensporenslag uitgevochten. Kortrijk 1302 is gewijd aan die slag. Je kan er maliënkolders, zwaarden en goedendags bekijken en aanraken, je ziet de hoofdrolspelers opnieuw tot leven komen en je kan het verloop van de veldslag volgen op een reuzengrote maquette. Daarnaast krijg je inzicht in de oorzaken en de gevolgen van de veldslag en de rol van de partijen die bij het conflict betrokken waren. Ook wordt er aandacht besteed aan zeven eeuwen beeldvorming over de fameuze 'Slag bij Kortrijk'. In hetzelfde gebouw bevindt zich de toeristische dienst van Kortrijk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Koutermolen

De Koutermolen, een houten graanmolen uit het einde van de 18de eeuw, is aan zijn vierde leven toe. Hij staat nu in het provinciedomein De Gavers, waar je hem iedere tweede zondag van de maand kan gaan bezoeken. Sinds 1944 is hij beschermd als monument. De eerste Koutermolen wordt eind 18de eeuw gebouwd in Stasegem. In 1892 gaat hij in vlammen op, maar als bij wonder staat in Deerlijk een molen te koop - de molenaar heeft hem al helemaal uit elkaar gehaald. De onderdelen worden naar Stasegem gebracht en weer in elkaar gezet. Tijdens de Eerste Wereldoorlog breken de Duitsers die tweede molen af om plaats te maken voor een vliegveld. Na de oorlog blijken de onderdelen te zeer beschadigd te zijn om nog te kunnen dienen, maar een gelukkig toeval wil dat er - alweer in Deerlijk - een andere molen te koop staat. Die verhuist naar Stasegem en wordt de derde Koutermolen. Hij doet dienst tot 1948, en draait nog regelmatig tot 1968, maar daarna zet het verval in. In 1978 koopt de provincie West-Vlaanderen de molen voor een symbolische frank, en begin jaren 1980 volgt de restauratie. De vierde Koutermolen verhuist naar het provinciedomein De Gavers, niet ver van zijn oorspronkelijke standplaats. Vrijwilligers onderhouden nu de molen en laten hem af en toe draaien. Het provinciedomein is overigens ook een prima plek voor een dagje uit met de kinderen: je kan er wandelen, fietsen, zwemmen en nog veel meer.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Bavokerk

De Sint-Bavokerk is de parochiekerk in het Belgisch dorp Lauwe. De kerk is gewijd aan de heilige Bavo. De driebeukige kerk opgericht in 1877-1879 is opgetrokken in neogotische stijl naar een ontwerp van L.De Geyne. In 2000 werd het interieur van de kerk volledig vernieuwd. Op de parking naast de kerk bevindt zich het oorlogsmonument ter ere van de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

't Goed Ter Heule

Bioboerderij met zelfpluktuin en als specialiteit pompoenen. Tijdens de herfstmaanden is het een lust voor het oog om honderden soorten pompoenen te bekijken die in de hoevewinkel worden gepresenteerd. Behalve teelt en verkoop worden ook groepen ontvangen, zowel kinderen als volwassenen. Hierbij kom je meer te weten over biolandbouw, pompoenen en andere bekende en minder bekende groenten. Je kan er proeven van een stuk pompoentaart bij een heerlijke dampende kop koffie. Picknick is mogelijk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze-Lieve-Vrouwekerk en Gravenkapel

In 1199 start graaf Boudewijn IX met de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Van dat vroeggotische gebouw blijven nu alleen nog de westgevel, het middenschip en de dwarsbeuk over, de rest is later toegevoegd. In 1302 hangen de Vlamingen als dank voor hun overwinning op het Groeningeveld vijfhonderd gulden sporen van gesneuvelde Franse ridders in het koor op. Tachtig jaar later gaan die verloren bij plunderingen door Bretoense huursoldaten, maar je kan wel nog altijd kopieën van latere datum gaan bekijken. In de 17de eeuw krijgt de kerk haar huidige, rijke barokinterieur. Tot de kunstschatten behoort onder meer de Kruisoprichting van Antoon Van Dyck. In de unieke Gravenkapel, die dateert uit 1370, vind je prachtige muurschilderingen van de graven van Vlaanderen en het beeld van de heilige Catharina, een echt topstuk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Maartenskerk

De Sint-Maartenskerk gaat terug tot de 12de eeuw, maar werd in die negenhonderd jaar natuurlijk vele keren herbouwd en verbouwd. Je vindt er heel wat kunstschatten, maar het pronkstuk is zeker de 'Triptiek van de Heilige Geest' van Bernard de Rijckere uit 1587: een Pinkstertafereel met de doop van Jezus en de schepping van Adam. Erg indrukwekkend is ook de 6,50 meter hoge unieke sacramentstoren uit 1585. Waardevolle religieuze voorwerpen, zoals 16de-eeuwse kazuifels en altaarbekledingen kan je gaan bekijken in de Sint-Elooiskapel, die ingericht is als schatkamer. De eerste volwaardige beiaard van Kortrijk - 49 klokken - bevindt zich in de toren van de Sint-Maartenskerk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Theater Antigone

Theater Antigone is een theaterproductiehuis uit Kortrijk, waar je terecht kan voor zowel klassiek repertoiretheater als volledig nieuwe creaties waarbij zowel tekst, voorstelling en decor binnen het huis zelf gemaakt worden. Daarnaast beschikt Antigone ook nog over een sterke sociaal-artistieke werking en een jongerenwerking. Antigone werkt graag en vaak samen met andere gezelschappen en theatermakers en brengt naast eigen producties en coproducties ook een aantal gastvoorstellingen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Sjouwer

Tussen 1930 en 1960 trokken heel wat grensarbeiders uit de Kortrijkse regio dagelijks de grens over om in Noord-Frankrijk in de textielindustrie te gaan werken. Ze vertrokken bij het krieken van de dag, eerst te voet, dan met de fiets en nog later met de speciale bussen en treinen voor grensarbeiders. Ter ere van die grens- en seizoenarbeiders werd in 1974 langs de autosnelweg E3 (de huidige E17) in Aalbeke De Sjouwer ingehuldigd. Het indrukwekkende monument in beton werd ontworpen door de Brusselse architect en beeldhouwer Jacques Moeschal, en werd bovenop de kunstmatige heuvel gebouwd die ontstond bij het uitgraven van de E3. De Sjouwer is 35 meter hoog en heeft vier punten die staan voor de vier windrichtingen. De grootste punt wijst symbolisch richting Frankrijk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Guldensporenslag

Schrijver Conscience populariseerde de Guldensporenslag in 1838 in zijn magnum opus De Leeuw van Vlaanderen. De 'man die zijn volk leerde lezen' nam echter een stevig loopje met de waarheid. Conscience had het over tienduizenden soldaten aan het Groeningeveld. In werkelijkheid stonden ongeveer 8.000 Vlamingen tegenover ongeveer evenveel, zij het veel beter bewapende, Franse soldaten. Ook bij die 'Vlaamse' troepenmacht moeten de nodige kanttekeningen worden geplaatst: opperbevelhebber Jan Van Renesse was een Zeeuw, de belangrijkste andere leider was Gwijde van Namen uit - what's in a name - Namen. Robert van Bethune, de 'Leeuw van Vlaanderen' uit Consciences roman, was op 11 juli 1302 in geen velden of wegen te bekennen op het slagveld.

Auteur:

Comments

    You can or this trail