Activity

Linkeroever

Download

Author

Trail stats

Distance
21.7 mi
Elevation gain
161 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
161 ft
Max elevation
68 ft
TrailRank 
4
Min elevation
-10 ft
Trail type
Loop
Coordinates
597
Uploaded
July 13, 2023
Recorded
July 2023
Be the first to clap
Share

near Steenland, Flanders (Belgique)

Viewed 0 times, downloaded 1 times

Itinerary description

Doel en Kallo

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 3 ft

Fort Liefkenshoek

Fort Liefkenshoek was een militaire vesting die in de periode 1585-1786 een vooruitgeschoven post was van de Republiek. In 1894 werd dit vestingwerk buiten bedrijf gesteld. Liefkenshoek werd een hospitaal (lazaret) van de quarantainedienst op de Schelde tot 1952. Na de tweede wereldoorlog werd het fort gebruikt als basis en depot van de Belgische marine. Van 1964 tot 1973 deed het dienst als vakantieoord van het Belgische leger voor beroepsmilitairen en hun families. Daarna werd het fort gesloten tot het in juni 1980 werd aangekocht door de gemeente Beveren. Sinds 1985 is het een beschermd monument.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 9 ft

Zeer geschikte fietsweg

Deze weg werd geselecteerd door de RouteYou-community als zeer geschikt om te fietsen (gebaseerd op het AskMe-vraagsysteem van RouteYou).

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Liefkenshoektunnel

De Liefkenshoektunnel is een toltunnel ten noorden van Antwerpen onder de Schelde. De tunnel is een onderdeel van de autosnelweg R2. In 2004 maakten 4,7 miljoen wagens en 2,2 miljoen vrachtwagens gebruik van de tunnel. In 2014 was dit opgelopen tot 4,9 miljoen wagens en 3,0 miljoen vrachtwagens, in 2017 werd de kaap van 10 miljoen voertuigen een eerste maal overschreden met 6,4 miljoen wagens en 3,9 miljoen vrachtwagens. De tunnel ligt tussen de Beverentunnel en in het verlengde van de Frans Tijsmanstunnel, die onder het Kanaaldok door gaat.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 3 ft

Slag bij Kallo

De Slag bij Kallo was het gevolg van een poging van het Staatse leger om Antwerpen te heroveren. Prins Frederik Hendrik van Oranje zou vanuit Bergen op Zoom langs de Brabantse kant van de Schelde oprukken en zijn legeroverste graaf Willem van Nassau-Siegen langs de Vlaamse kant. De bedoeling was Antwerpen te omsingelen en in bezit te nemen.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude -3 ft

Doeldok

Het Doeldok is een dok in de haven van Antwerpen op de Linkerscheldeoever, en vormt samen met het Vrasenedok, het Verrebroekdok, het Noordelijk Insteekdok, het Zuidelijk Insteekdok, het Waaslandkanaal en het recent in gebruik genomen Deurganckdok de Waaslandhaven.
De naam verwijst naar het oude polderdorp Doel dat ten noordoosten van het dok ligt. Het is gebouwd voor schepen tot 150.000 ton en is 500 meter breed en 14,50 meter diep. Oorspronkelijk was het dok 2.700 meter lang. Doch dit is sinds 2005 gehalveerd naar 1.340 m. Het staat via het Waaslandkanaal en de Kallosluis in verbinding met de Schelde.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude -3 ft

Waaslandkanaal

Het Waaslandkanaal is een doorgangskanaal en tevens een dok in de haven van Antwerpen. Het ligt centraal in de Waaslandhaven, het gedeelte van de Antwerpse haven op het grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen. Het lange kanaal loopt in noordwest-zuidoostelijke richting. Het is het eerste kanaaldok op de linkeroever, en is tussen 1980 en 1989 gegraven. Het Waaslandkanaal is vanaf de Kallosluis in het oosten tot het westelijkste havengebied van het Doeldok en Verrebroekdok ongeveer 4000 meter lang, 350 meter breed en is 14,50 meter diep.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 13 ft

Doel

Wist je dat het dorp Doel in WOII zwaar getroffend werden door V1 en V2 bommen die hun doel (Antwerpen) voorbij schoten.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 8 ft

Hof van Nobel - Burcht Singelberg

Kunst bij het Hof van Nobel: Bij het Hof van Nobel heten de beelden van Sophie Ryder en Roel d'Haese je welkom. De gastheer van dienst, Fernand Huts, geeft graag een woordje uitleg bij de sculptuur van Sophie Ryder: 'In het rijk van Nobel staat een zeer groot beeld van de haas Cuwaert. Koning Nobel liet het maken na Cuwaerts tragische dood. De haas werd door Reynaert meegelokt en de keel overgebeten. Daarop bezorgde de stoute Reynaert de kop van Cuwaert terug aan koning Nobel!' En Huts heeft nog meer inside information. 'Net als iedere goede bestuurder onderhoudt koning Nobel de paden en wegen in zijn rijk. Aan het einde van de weg, net voor de toegang tot het hof van Nobel, zijn er straatwerken. Gelukkig heeft kunstenaar Wim Delvoye het materiaal aangeleverd. Zo zal de hinder snel achter de rug zijn. Of net niet...' Ook in het Hof van Nobel is kunst nooit ver weg. Sophie Ryder maakte ook het standbeeld op het dorpsplein. En bovenin zweeft een heuse Panamarenko! Verder vind je hier ook de exporuimte 't Scriptorium. Daar ontdek je het opmerkelijke verhaal achter het Reynaertepos aan de hand van een prachtige selectie eeuwenoude drukken. Vergeet vooral niet om hier een bezoek te brengen aan Theater Madoc. Na aoop van je tocht kun je terecht in herberg De Malse Billetjes.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 26 ft

Beeldentuin van Burcht Singelberg

Deze burcht is de symbolische verderzetting van de oude Burcht Singelberg. Die was gedurende zes eeuwen het kasteel van de heren van Beveren. Het huidige 'burchtcomplex' is het operationele hoofdkwartier van de groep Katoen Natie – Indaver. Burcht Singelberg is omgeven door tuinen in renaissancetraditie. De kunstwerken en beelden hier geven een grote culturele uitstraling aan deze architecturale landmark. De beeldentuin werd recent uitgebreid met sculpturen uit de voormalige collectie van de luchthaven van Zaventem.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 6 ft

Kallosluis

Deze sluis vormt de verbinding tussen de Schelde en de Waaslandhaven. Hij is 360 meter lang, 50 meter breed en 21,5 meter diep. Sinds de aanleg van de Beverentunnel onder het Waaslandkanaal in 1979 is de diepgang echter beperkt tot 12,25 meter. Een kleine waarschuwing voor de opmerkzame fi etser: er lopen 2 bruggen over de Kallosluis. Een van beide is telkens geopend. Blijf zeker niet wachten maar steek over bij de andere brug, anders kan de toch wel eens extra lang duren.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude -4 ft

Rietveld Kallo en Groot Rietveld

In Kallo bevinden zich twee rietvelden: het Rietveld Kallo (47 ha) en het aangrenzende Groot Rietveld (80 ha). Beide bieden onderdak aan tal van beschermde vogels, vissen en am bieën. Via steigers duik je het gebied in en aan de hoger gelegen vogelkijkwand heb je een mooi uitzicht over het hele gebied. Het Groot Rietveld is ouder dan het Rietveld Kallo. In het dichte riet schuilen zangvogels en bedreigde reigerachtigen, zoals de roerdomp. Wilde konikpaarden grazen vooral op de droge, opgespoten delen van het gebied. Hun graaswerk houdt het groene mostapijt van deze zandige terreinen in stand. De verdedigingsgracht 'Het Lange Eind' en het schansrestant 'Put van Fien' waren belangrijke verbindingselementen in de historische fortengordel en verdedigingslinie rond Antwerpen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 4 ft

Melkader

De Melkader is een stille getuige van een oude zeearm van de Schelde. Door de kracht van het getij drong die tot diep in de schorren en in de ontgonnen polders. Hij deed dienst als afwateringskanaal voor de polders en als waterweg voor het verschepen van turf en, later, suikerbieten. In deze kreek mondde ook de Parmavaart uit: het kanaal dat Alexander Farnese in de 16de eeuw liet graven om het fort Sint-Marie te verbinden met Gent. Vandaag is de Melkader nog slechts een gekanaliseerde kreekrestant. Hij sluit aan op de groene gordel rond Kallo.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Lisdodde

De Lisdodde is een natuurgebied van ca. 10 ha dat grenst aan de Melkader. Het bestaat uit plassen met (uiteraard) lisdodden, grasland en wilgenbosjes. Er leven talloze riet- en watervogels en het is een paradijs voor insecten: in de Lisdodde werden al 17 soorten libellen waargenomen. De wandelpaden zijn goed toegankelijk en bruggetjes leiden de bezoekers over de drassige en natte delen. In het gebied is ook een hoogstamboomgaard geïntegreerd met streekeigen oude fruitrassen. Wanneer het fruit rijp is, mag de bezoeker hier lekker proeven.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 9 ft

Herenhuis

Herenhuis met lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Arduinen sokkel en parement van gele baksteen verlevendigd door wit-groene muurbanden met diamantkopversiering ter hoogte van de dorpels. Licht vooruitspringende linker travee met steekboogpoort voorzien van arduinen schamppalen. Vensters onder kleurige strekse steekboog, aanzetstenen en diamantkopsluitsteen en met arduinen lekdrempels; op de begane grond nog met arduinen paneel op de borstwering. Gevelbekroning door middel van arduinen architraaf, een fries met rechthoekige panelen, en een gekorniste kroonlijst met klossen en zware gecanneleerde consoles.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 15 ft

Hooghuis

In 1613-1614 gebouwd voor rekening van het polderbestuur, later "Huis van plaisance" en in de loop der tijden vervallen tot winkel, afspanning en café. Thans werd er een tentoonstellingszaal ingericht. Wordt in verband gebracht met Rubens omdat het waarschijnlijk eigendom geweest is van Jan Brandt (vader van Isabella Brandt, eerste echtgenote van Rubens) en later van Jan van Broeckhoven de Bergeyck (tweede echtgenoot van Helena Fourment, na Rubens overlijden). Vrij verstoken ligging: voornaamste gevel ziet uit op thans min of meer omsloten binnenkoertje, waarvan nog overblijfselen van verharding met klinkers behouden bleef, in visgraatverband gelegd voor de ingang.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 2 ft

Fort Liefkenshoek

Het fort is ontstaan tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), gebouwd in opdracht van de Protestantse Staten. In de navolgende periodes werd het fort sterk 'vergeten'. Het is pas in 1811 dat het fort een ingrijpende verbouwing ondergaat. Er werd een halfcirkelvormige kat of cavalier gebouwd. Dit halfcirkelvormig platform is binnen de wal gelegen en diende voor de opstelling van geschut. Bij de onafhankelijkheid van België werd het fort door Nederland overgedragen aan België. Sinds 1894 is de militaire bestemming van het fort opgeschort.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Langsschuur

De hoeve met losstaande bestanddelen is gelegen op de hoek met de Middenstraat. De schuur is gelegen ten noorden op het erf, parallel aan de straat en het woonhuis. Het gaat om een vierbeukige langsschuur. De verankerde baksteenbouw is gevat onder een schilddak met een bekleding van golfplaten. Diverse bouwnaden en verschillen in materiaal verwijzen naar aanpassingen, onder meer een verhoging en de latere verbreding van de zuidelijke beuk tot stal. Binnenin bakent een rij standvinken de twee centrale middenbeuken af, die worden overspannen door trekbalken verankerd in stijlen. Boven de trekbalken staan gebinten met dekbalken op kromstijlen en korbelen.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 10 ft

Villa

Alleenstaand villaatje met begraasde voortuin, afgesloten door smeedijzeren hek. Woning in pseudotraditionele stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met bakstenen lijstgevel, horizontaal geleed door platte banden. Drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, asbestleien) met twee dakkapellen. Risalietvormende linker travee met op de begane grond een driezijdige houten erker, op de bovenverdieping een rechthoekig venster met rondbogig blind tympanon, en een tuitgevelbeëindiging. Voorts rechthoekige vleugeldeur en vensters onder geprofileerde latei. Hoofdgestel door middel van gelede architraaf, fries met pseudo-steigergaten, en gekorniste kroonlijst.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 18 ft

Burgerhuis

Enkelhuis met lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), voorzien van twee dakkapellen, circa 1925 te dateren en op een gevelsteen gesigneerd Joseph De Backer/Bouwmeester. Verhoogde begane grond met zware arduinen plint; parement van grijze baksteen; licht vooruitspringende rechter travee. Rechthoekige muuropeningen onder natuurstenen latei, ontlastingsbogen met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Vensters met arduinen lekdrempels en paneel op de borstwering. Bovenverdieping met lisenen en muizetand en tweelichtvenster met rondbogig, heden blind boogveld in de deurtravee. Houten kroonlijst.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 7 ft

Scheldemolen

De wind- en watermolens maken een belangrijk deel uit van het erfgoed in het Waasland.

Er is de Scheldemolen in Doel, die tot één van de oudste stenen molens in Vlaanderen mag gerekend worden. Het waterbouwkundig kunstwerk, de Getijdenmolen, dateert uit de 16de eeuw en is de enige molen in Europa die nog in staat is graan te malen door het gebruik van de getijden van de Schelde. Bovendien is het molenrad het grootste binnenrad van België.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude -3 ft

Waaslandhaven

De Waaslandhaven is het deel van de haven van Antwerpen dat zich op de linkeroever van de Schelde bevindt.Tijdens de jaren 60 kampte de haven van Antwerpen met ontsluitingsproblemen op rechteroever. Een mogelijke oplossing hiervoor was om verder uit te breiden op de linkerscheldeoever. Vanuit de stad Antwerpen werd dan ook gedacht dit te realiseren naar analogie met de uitbreidingen op rechteroever in de gemeenten Zandvliet en Berendrecht. Daarna zou het grondgebied op de linkeroever na de grondverwerving bij Antwerpen te annexeren zijn.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 14 ft

Bebronna

Met haar ongeëvenaard uitzicht over de Schelde vormt Restaurant-Feestzalen Bebronna een werkelijk unieke locatie.
Een culinair rustpunt in de waaslandhaven / Uniek restaurant in Kallo voor al uw feesten & seminaries. Maar ook voor je romantisch diner met scheldezicht kan u bij ons terecht

Bebronna kreeg een moderne ‘look and feel’ mee, met onder meer een prachtig terras, forse citaten van de Antwerpse stadsdichter op de buitenramen, een opvallend en origineel interieur... Het succes bleef niet uit. Ook niet voor de open keuken: Frans-Belgisch in essentie maar altijd creatief, met in alle menu’s veel aandacht voor verse producten en seizoengebonden specialiteiten als asperges, kreeft, mosselen, wild.

Bebronna biedt verschillende multifunctionele salonruimtes die naar vorm en grootte aanpasbaar zijn. Ideaal dus voor huwelijksfeesten, babyborrels, seminaries, bedrijfsfeesten, recepties... . Net zoals in het restaurant gebeurt de bediening hier vlot en helemaal in stijl, zodat uw feest of evenement compleet geslaagd zal zijn.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 7 ft

Bebronna ZOMERBAR [16 juni - 31 augustus 2020]

Dagelijks verschillende acties zoals happy hour, fietsroutes, live muziek, … 
We zijn vanaf dan 7/7 open zijn, zowel ’s middags als ’s avonds.

* LAZY MONDAY
Ovenverse pizza's € 8

* HAPPY TUESDAY
Pils € 1,5 - Orval € 2,5 - Fles rosé wijn € 15

* KIDS WEDNESDAY
Pannenkoeken, ijsjes & animatie

* BBQ THURSDAY
A volonté buffet € 25

* HAPPY HOUR FRIDAY
Alle dranken 1+1 (17u - 18u)

* COCKTAIL SATURDAY
Ready for some cosmopolitans? Alle cocktails € 9

* BREAKFAST SUNDAY
Boost your day! Ontbijt € 12



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 13 ft

KALLOPLEIN

Het gemeentehuis van Kallo dateert van 1912 en werd uitgevoerd in neorenaissancestijl. Op het pittoreske gemeenteplein pronkt het beeld 'De strijd van Aquarius' van Luk Van Soom ter nagedachtenis van de watersnood van 1953 in Kallo.

Wat verder in de Hoog-Kallostraat bevindt zich het monumentale Hof ten Damme, nu een restaurant en feestzaal. De gerestaureerde herenwoning is gebouwd op het einde van de 18e eeuw door de lokale familie Van Landegem. Voordien lag er een middeleeuwse versterking, die in handen was van Clais Vijd, de vader van Joos Vijd. In de 16e eeuw werd het middeleeuwse Hof ten Damme aangepast aan de eisen van de nieuwe vestingbouw en kreeg het de naam Fort van Kallo. Een deel van de walgracht van het fort bleef bewaard als vijver van het gemeentepark.

 



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 13 ft

Waasland

Het Waasland – ook het Land van Waas genoemd – is een historische en geografische streek in het noordoosten van de huidige Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Ook de gemeente Zwijndrecht en Linkeroever behoren tot het Waasland maar zijn sinds 1923 een deel van de provincie Antwerpen. Het Waasland wordt in het noorden begrensd door de Nederlandse staatsgrens, in het oosten door de Schelde en in het zuiden door de Schelde en de Durme. Sint-Niklaas wordt door velen gezien als hoofdstad van het Waasland, maar sinds de Franse tijd heeft het gebied geen administratieve functie meer.

Auteur:

Comments

    You can or this trail