Activity

Kampenhout-Veerle-Gerhagen-Averbode

Download

Author

Trail stats

Distance
58.73 mi
Elevation gain
489 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
489 ft
Max elevation
157 ft
TrailRank 
12
Min elevation
16 ft
Trail type
Loop
Coordinates
1702
Uploaded
April 11, 2021
Recorded
April 2021
Be the first to clap
Share

near Kampenhout, Flanders (Belgique)

Viewed 88 times, downloaded 1 times

Itinerary description

Attractieve vlakke fietstocht dwars door de Witloofstreek, het groene Hageland, een mooi stuk Antwerpse Kempen en een bos- en heide-mix in de Limburgse Kempen met heel wat afwisseling. De rit verloopt hoofdzakelijk op autoluwe kleine wegen en ook op autovrije jaagpaden langs de kronkelende Demer en het kanaal Leuven-Dijle. Op deze route komen een klein aantal gravelstroken voor in stil natuurgebied. Deze fietstocht heeft geen eigen bewegwijzering.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

O.-L.-Vrouw van Kampenhout

Ommegang en legende "Comt al naer Campenaut de moeder godts vereeren: sy sal door 't heyligh cruys het quaet van u afkeeren" (tekst op de processievaantjes). Hoe is deze boeteweg ontstaan? Onder de diep kristelijke Spaanse heersers Albrecht en Isabella (1600-1630) werden overal kloosters gesticht na de woelige periode van de godsdienstoorlogen. Het hof droeg ertoe bij dat de uitwendige en dikwijls overdreven godsdienstplechtigheden uit Spanje werden ingevoerd. Processies en bedevaarten ter ere van O.L.-Vrouw werden verplicht. De pest die toen onze streken teisterde, gaf het ontstaan aan de boeteprocessies. Ook in Kampenhout had men erg te lijden onder deze ziekte. Tussen 1630 en 1639 telde men 290 overlijdens op een bevolking van ca. 900 personen. O.L.-Vrouw van Kampenhout wordt aangeroepen tegen de pest en besmettelijke ziekten. Waarschijnlijk is in die periode de grote boeteprocessie ontstaan niettegenstaande de processieweg voor het eerst in 1682 in de archieven vermeld werd. De kerk van Kampenhout was reeds in 1123 toegewijd aan de H. Maagd. Het huidige Mariabeeld stamt uit de periode rond 1580. De legende verhaalt dat O.L.-Vrouw van Kampenhout bij slecht weer alleen de boeteweg had afgelegd en de volgende dag met beslijkte kleren in de kerk stond. Deze mirakuleuze gebeurtenis was het startsein van een processie langs de gemeentelijke grenzen die zes uren duurde. Vroeger had de boetetocht op woensdag na Pinksteren plaats. Sedert ca. 25 jaar gaat de processie nu uit op Pinkstermaandag. De mooie folkloristische kleding verdween, maar nog steeds galmt het oude Onze-Lieve-Vrouw lied door Kampenhout.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De witloofboer - Luc Mathijs

De witloofboer
Geworteld in de bijbel van zijn dorp
met handen die zijn eigen lot bepalen
en woorden die hem nauwelijks vertalen
-alles wat hij bereikt ligt op een worp
vandaan- zo dekt het jaar hem toe
met hard labeur, nooit levensmoe:
eerst 't kiemen van het zaad in 't prille
voorjaarskleed,
dan 't zorgzeer om de plant in hete zomeruren
bij natte herfst soms in de laag een
reumabeet met aan zijn winterbed de
pruttelende vuren...
Maar wanneer het witte goud onder zijn
ogen rijst
wordt plots de grond zijn orgel dat zijn arbeid prijst.

Marcel Pira



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Twintigste treinkonvooi

Het XX-ste treinkonvooi was een treintransport in april 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het transport bestond uit 1.631 Joodse gevangenen uit Kamp Mechelen in België, die werden weggevoerd naar het concentratiekamp Auschwitz. Drie jonge Belgische mannen dwongen de trein tussen Boortmeerbeek en Haacht tot stoppen. 231 gedeporteerden konden ontsnappen waarvan 115 mensen op de vlucht bleven, 90 weer opgepakt zijn en 26 doodgeschoten zijn tijdens hun vlucht. Het was de grootste actie om Joden uit een trein naar Auschwitz te redden en ook een van de enige, buiten een dergelijke actie in Polen.

In 1940 woonden er in België circa 70.000 Joden, van wie 46% met treinen gedeporteerd werd via de Dossinkazerne in Mechelen, België, en 5034 via het Franse Kamp Drancy nabij Parijs. Het Reichssicherheitshauptamt in Berlijn regelde het vorderen van de treinen bij de Belgische spoorwegen. De chef van de Dossin-kazerne liet het transport ter plaatse organiseren en liet papieren konvooilijsten in drievoud opstellen. Eén konvooilijst was voor de politieofficier die het konvooi begeleidde, één was voor het kamp te Mechelen en één voor de BSD-dienst te Brussel. Doordat de transportlijsten van Kamp Mechelen volledig zijn bewaard gebleven kon een volledig overzicht van de gedeporteerden worden opgesteld. Vanaf de zomer van 1942 tot de zomer 1944 verlieten achtentwintig treinkonvooien de Dossinkazerne en brachten zo 25.257 Joden en 351 Roma naar Oost-Europa. Hun bestemming was meestal Auschwitz.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Werchterbrug

De Werchterbrug is een betonnen liggerbrug over de Dijle in Werchter, een deelgemeente van Rotselaar. De brug is een deel van de N21, die Brussel met Aarschot verbindt. De brug ligt net voorbij de samenvloeiing van Demer en Dijle.

De brug werd gebouwd in 1978 en bestaat uit één overspanning van 30 m, de breedte bedraagt 23,9 m.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Demer

De Demer is een rivier in de Belgische provincies Limburg en Vlaams-Brabant. Ze maakt deel uit van het stroomgebied van de Schelde. Men beschouwt de waterloop als een regenrivier met hoog debiet tijdens periodes met veel neerslag en een laag debiet in tijden van droogte.

De riviernaam Demer zou afkomstig zijn van het Keltische tam plus ara . Demer zou dan donkere rivier betekenen.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bistro Sint-Jan

Keuken: Belgische, Bistro, Brasserie Accommodaties: Parking, Kinderspeelruimte, Faciliteiten voor mindervaliden, Terras, Tuin, Kindermenu's Atmosfeer: Authentiek kader Groepscapaciteit: 20 Budget: - 25 Euro Betalingswijze: American Express, Diners Club, Master Card, Visa, Bancontact Sluitingsdagen: Maandag, Dinsdag Adres: Sint-Jansstraat 33, 3118 WERCHTER

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Mariakapel

Kleine wegkapel (niet gedateerd) geflankeerd door twee jonge linden, gelegen te midden van de bebouwing langs de Hogeweg. De oorsprong van de kapel gaat terug tot de 15de eeuw en ze is voorgesteld op de oudst bekende Werchterse kaarten. Tot voor kort bevond zich in de kapel een fraai gepolychromeerd Mariabeeld (Maria met Jezus op de arm die grijpt naar een druiventros in haar andere hand) afkomstig uit een Mechels atelier. Om veiligheidsredenen werd het beeld uit de kapel verwijderd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Balenberg

Op de top van de Balenberg dagzoomt de Formatie van Diest met de ijzerzandsteen erin. Die ijzerzandsteen is ontstaan door de verwering van glauconiet. Glauconiet is een blauw- of geelgroen tot groen mineraal: een micca. De naam van het mineraal is afgeleid van Oudgrieks γλαυκς (glaukos), dat "blauw" betekent. Oppervlaktewater met een verhoogd glauconietgehalte bevat gewoonlijk weinig leven en is opvallend helder en doorzichtig. Grote waterpartijen zijn bij doorzicht enigszins groenblauw, waardoor ze ook op hogere breedten op duikers een mediterrane indruk maken. Glauconiet is een mineraal dat zeer vaak gevormd wordt, voornamelijk door verwering van biotiet in ondiep zeewater. Het vormt zich alleen in de nabijheid van een kust in warm zeewater van geringe diepte en wordt afgezet in bepaalde sedimentaire milieus bij gereduceerde condities.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sven Nys Cycling Center



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Langdonken

De Langdonken is gelegen in het overgangsgebied tussen de 'arme' zandgronden van de Kempen en het 'rijke' Hageland. Het gebied ligt in de vallei van de Kalsterloop. Dat riviertje vormt deels de grens tussen de provincies Antwerpen en Brabant. De bodemkaart van de Langdonken leert ons dat alle bodemtypes van de Kempen daar voorkomen. Je vindt er wit zand, lemig zand, zandig leem, leem en klei. Het is dus afwisseling troef in de Langdonken. Er komen zowel elzenbroeken als heidevelden voor, maar ook hooilanden, wilgenstruwelen, bossen, akkertjes en houtwallen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hertberg

Het landschap ‘Hertberg’ is gelegen op het grondgebied van de gemeenten Herselt en Laakdal en vormt de overgang tussen de vallei van de Grote Nete en de eerste hellingen van het Hageland. De begrenzing van dit landschap wordt gevormd door het gehucht Bergom in het noorden, de Varendonkse Baan in het oosten, de bewoning van Herselt-Blauwberg in het zuiden en Herselt in het westen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kempische langsschuur

Alleenstaand in omhaagde tuin gelegen dubbelhuis van 1929, opgetrokken ter vervanging van een ouder lemen woonstalhuis; bewaarde Kempense schuur onder schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) ten westen. Bakstenen stoel en lemen wanden, uitgespaarde noordoostelijke hoek met houten beschieting en poort. Volgens de eigenaar gebint met inscriptie "1702".

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Woonstalhuis

Woonstalhuisje van zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw, op kadaster geregistreerd in 1859; lagere stalling. Verankerde bakstenen lijstgevel met bouwnaad tussen eerste en tweede travee. Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, beschilderde lekdrempels. Noordgevel met gebogen kelder- en rechthoekige opkamervenster.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Pastorie ontworpen door E. Gife

Voormalige pastorie van 1851 (zie gevelsteen boven deur) opgericht naar ontwerp van E. Gife van 1849 ter plaatse van een vroegere pastorie van 1608-1610, op haar beurt gelegen ter plaatse van een ouder pastoorshuis en een middeleeuwse kluis; uitgestrekt omliggend domein met omgrachting van 1642. Sierlijk ijzeren hek tussen gietijzeren zuilen aan voortuinzijde.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Jozefkapel

Rechthoekige kapel met driezijdige sluiting, op kadaster geregistreerd in 1859. Baksteenbouw onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) op doorlopende geprofileerde en beschilderde daklijst. Puntgevel gemarkeerd door beschilderde pilasters onder waterlijst waarop beschilderde rondboognis met kruis, Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Rechthoekige deur met afgeronde bovenhoeken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Noordse Witsnuitlibel

Een stukje van de weg ligt een ven, de Pinnekenswijer. Bij warm en zonnig weer tussen april en juli vliegt rond het ven de Noordse witsnuitlibel. Als de libel zit te zonnen herken je hem aan zijn witte snuit. En wat vind je van de andere libellen met klinkende namen als maanwaterjuffer of smaragdlibel.Op de oevers van het ven staan de zeldzame moeraswolfsklauw of de vleesetende zonnedauw. Dergelijke open plekken in het bos lokken ook bijzondere vogels zoals nachtzwaluw, boomvalk en boomleeuwerik.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Het Vakantiehuis

Het Vakantiehuis is een gezellige thuis voor iedereen! Het bevat 3 gastenkamers en een wellnessruimte. Maak een mooie wandeling of fietstocht in de nabij gelegen bossen en breng een bezoek aan de abdij. Dan neemt u een heerlijke sauna met jacuzzi en nog veel meer! U geniet van een prachtig multimediaspektakel. Mag het wat meer zijn? Boek een rustgevende massage of gelaatsverzorging en u bent als herboren! 's Morgens wordt u verwend met een uitgebreid ontbijt! Frank en Tina verwelkomen u graag!

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Abdij van Averbode

De Abdij van Averbode werd in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. De nu verdwenen Sint-Michielsabdij in Antwerpen wordt als haar moederklooster beschouwd.

De stichting van de abdij wordt gesitueerd in 1134/1135. Averbode bevond zich in die tij pal op de grens van het hertogdom Brabant en het graafschap Loon, dat later zou opgaan in het prinsbisdom Luik.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Abdij van Averbode

Proef, beleef en geniet van de vier unieke Averbode-producten in Het Moment, het belevingscentrum binnen de muren van de Abdij van Averbode. In dit belevingscentrum worden ambachten opnieuw beoefend. De oude dienstgebouwen bieden nu onderdak aan een abdijcafé met huisbrouwerij, een kaasrijperij, een bakkerij en een abdijwinkel. Via de infodragers kan je kennis maken met het abdijleven, de uitgeverij en de levende traditie in landbouw en voeding.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Abdij Averbode

Op de plaats waar de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant samenkomen, werd in 1134 de Norbertijnerabdij van Averbode gesticht. In de loop van de jaren werd de abdij stelselmatig uitgebreid. Zo kom je de abdij ondermeer binnen langs een 14e eeuwse gotische poort in ijzerzandsteen. De kerk en het abdijgebouw werden in 1499 door blikseminslag zwaar beschadigd. Tijdens de 16e eeuw moesten de Norbertijnen verscheidene keren een veilig onderkomen zoeken in hun refugehuis van Diest en later Averbode verlaten om zich eerst in Sint-Truiden, daarna in Diest te vestigen. In 1604 lieten de omstandigheden het toe om terug te keren. Tussen 1664 en 1672 werd de indrukwekkende Abdijkerk gebouwd. Zowel de gevel als het interieur zijn weelderig versierd in barokstijl. Van de overige abdijgebouwen moet nog het prachtige Prelaatskwartier vermeld worden. Het werd tussen 1712 en 1732 gebouwd in laatbarokke stijl.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Elisabethgasthuis

Het omvangrijke complex van het Sint-Elisabethgasthuis - op het Begijnhof na het enig bewaarde middeleeuwse religieuze complex in Aarschot - domineert de Gasthuisstraat. Het illustreert de historische evolutie van dit middeleeuws gasthuis, dat in 1655 werd heropgericht door de grauwzusters van Sint-Annadal in Diest en na de Franse Revolutie werd omgevormd tot Burgerlijk Gasthuis. Het heterogene gebouwenbestand biedt een boeiend overzicht van opeenvolgende architectuurstromingen: de oudste kern met de kloostergebouwen (1655-1706) in traditionele bak- en zandsteenstijl, een latere uitbreiding (1767) in Louis XV-stijl, het neoclassicistische 'nieuw gasthuis' (1840) van Van Arenbergh en de neogotische kapel (1905) van Langerock. De oude kloostergebouwen, die na de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk werden heropgebouwd, getuigen bovendien van de toen vigerende restauratiementaliteit. Daarnaast bevatten ze nog originele interieurelementen, waaronder een compleet bewaarde apotheekinrichting uit 1767. In 1967 werd in de vroegere kloostertuin een nieuwbouw gerealiseerd en tenslotte een huizenrij, aansluitend op de kapel, die vanuit architecturaal-stedebouwkundig oogpunt belangrijk is als een huurcomplex van zeven individuele woningen in neotraditionele stijl, elk met eigen vormgeving en decoratie. Bron: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/41427

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Century Due

Brasserie - restaurant Century Due waar gezelligheid ene troef is met muziek uit de jaren '50, '60, '70. Charmante en vriendelijke bediening. Gezellig en verwarmd teras. Uitgebreide menukaart, weekschotel-menu en suggesties. Keuken: Belgische, Seizoensgebonden, Brasserie Accommodaties: Parking, Terras, RestoBookings Atmosfeer: Eigentijds kader Groepscapaciteit: 75 Budget: ± 30 Euro Sluitingsdagen: Dinsdagavond, Woensdag !In de zomer, open 7/7! Adres: Grote Markt 14, 3200 AARSCHOT

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze-Lieve-Vrouwekerk (Aarschot)

De monumentale Onze-Lieve-Vrouwekerk is opgetrokken in Demergotiek. In het kerkinterieur zorgt de bruinrode ijzerzandsteen voor een warme gezelligheid. Hier vind je een goed bewaard laatgotisch Brabants doksaal, het altaarretabel “De mystieke wijnpers” en nog veel meer. De kerk bezit een kleine, maar erg waardevolle schatkamer die je op afspraak kan bezoeken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Geheel van wederopbouwwoningen

Rij van stadswoningen daterend van vlak na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Regionalistisch, neotraditioneel uitzicht door het gebruik van kruiskozijnen, spaarbogen boven de vensters, zandstenen muurbanden, rondboogdeuren met zandstenen omlijsting. Doorgaans breedhuizen met gevels deels of volledig als trap-, hals-, punt- of klokgevel uitgewerkt. Ondanks enkele aangepaste puien (nummers 39, 49, 51-55) sterk beeldbepalend homogeen geheel.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

'S Hertogenmolens Hotel

De 's Hertogenmolens vormen een uniek molenpatrimonium dat in oorsprong teruggaat tot de 14de eeuw. De huidige constructie, meer bepaald het centrale vijfledige deel met zijn kenmerkende puntgevels dateert uit de 16de eeuw. De molen vervulde in de loop van de geschiedenis verschillende functies van graanmolen, schorsmolen en glasmolen en fungeerde tegelijk door zijn unieke ligging ook als brug over de Demer en als verdedigingsbouwwerk voor de stad.

Auteur:

Comments

    You can or this trail