Activity

Jurilovca-Portita si retur, pe bicicleta

Download

Trail photos

Photo ofJurilovca-Portita si retur, pe bicicleta Photo ofJurilovca-Portita si retur, pe bicicleta Photo ofJurilovca-Portita si retur, pe bicicleta

Author

Trail stats

Distance
98.4 mi
Elevation gain
1,089 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,086 ft
Max elevation
317 ft
TrailRank 
33
Min elevation
-10 ft
Trail type
Loop
Coordinates
792
Uploaded
February 5, 2014
Be the first to clap
Share

near Şase Martie (România)

Viewed 2609 times, downloaded 1 times

Trail photos

Photo ofJurilovca-Portita si retur, pe bicicleta Photo ofJurilovca-Portita si retur, pe bicicleta Photo ofJurilovca-Portita si retur, pe bicicleta

Itinerary description

Jurilovca-Baia-Mihai Viteazu-Istria-Cetatea Histria-Vadu-Edighiol-Periboina-Gura Portitei-Canalul 5-Grindul Lupilor-Canalul 2-Sinoe-Mihai Viteazu-Baia-Jurilovca.

Waypoints

Photo ofCetatea Histria

Cetatea Histria

Cetatea Histria se află pe malul lacului Sinoe, in partea nordica a actualei peninsule Istria. A fost întemeiată pe la mijlocul secolului al VII-lea î.Hr. (anul 657 î.Hr. după istoricul Eusebius) de colonişti veniţi din Milet. Oraşul a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de 1300 de ani, începând din perioada greacă şi până în epoca romano-bizantină. În cursul secolului al VII-lea d.Hr., cetatea a fost distrusă de atacurile avaro-slave şi părăsită treptat de locuitorii săi. Bogatul material documentar, rezultatul a peste opt decenii de cercetări arheologice, constând în inscripţii, elemente arhitectonice, fragmente sculpturale, ceramică de lux și uzuală, vase de sticlă şi monede, conducte de piatră şi amfore îşi află locul acum în clădirea noua şi modernă a Muzeului Cetăţii Histria, amplasată în stânga şoselei de acces în cetate şi dincolo de împrejmuirea incintei.

PictographPanorama Altitude 13 ft
Photo ofEdighiol

Edighiol

In limba turca, "edighiol" insemna un lac lung si ingust, asa cum sunt cele din Nordul Grindului Chituc. In zona se gaseste o lucrare hidrotehnica ce intermediaza comunicarea Lacului Sinoe cu Marea Neagra.

PictographLake Altitude 49 ft
Photo ofPeriboina Photo ofPeriboina Photo ofPeriboina

Periboina

Periboina, în limbajul localnicilor, înseamnă locul în care lagunele comunică cu marea. La Periboina este unul din cele doua locuri in care Laguna Razim-Sinoe mai comunică cu Marea Neagră, după lucrările hidrotehnice efectuate în perioada comunistă. Comunicarea este intermediată de un sistem care împiedică apele mării să pătrundă în Lacul Sinoe. Se află la aproximativ 10 km Sud de Gura Portitei si găzduiește o așezare pescărească sezonieră

PictographBeach Altitude 0 ft
Photo ofGura Portitei Photo ofGura Portitei

Gura Portitei

Gura Portiţei, este o fâşie de nisip care desparte Lacul Goloviţa de Marea Neagră. Numele îşi are originea în faptul că, până în urmă cu 40 de ani, aici exista o legătură între lagună şi mare. Actualmente în zonă există un complex turistic, un canton al ARBDD, o staţie meteo şi un far de semnalizare maritimă.

PictographPanorama Altitude 33 ft
Photo ofCanalul 2 Photo ofCanalul 2 Photo ofCanalul 2

Canalul 2

Canalul Zmeica-Sinoe (canalul 2) asigură legătura între cele două lacuri. În zona de intrare din Lacul Zmeica apa are o adâncime sub 0,5 m. Trecerea ambarcațiunilor prin stăvilarul de pe Grindul Lupilor este interzisă și, practic, nu se poate face din cauza elementelor de închidere ale stăvilarului (informație iunie 2012).

PictographLake Altitude 26 ft
Photo ofCanalul 5 Photo ofCanalul 5 Photo ofCanalul 5

Canalul 5

Canalul Goloviţa-Sinoe (canalul 5) asigură legătura între cele două lacuri. În Lacul Golovița, pe dreapta direcţiei de intrare în Sinoe, se află o jetea submersă cu lungimea de cca. 300 m. Trecerea între cele două lacuri este intermediată de o ecluză care actualmente este defectă, rămasă pe poziția închis. Trecerea se poate face prin stăvilar însă, funcție de direcția și puterea vântului, dar și de volumul de apă din Lacurile Razim și Golovița, curentul este variabil. Acesta este direcționat dinspre Golovița spre Sinoe iar în cazul în care diferența de nivel dintre cele două lacuri este mare, devine puternic și dificil de navigat.

PictographWaypoint Altitude 20 ft
Photo ofAria strict protejata Istria-Sinoe

Aria strict protejata Istria-Sinoe

Istria – Sinoe (400 ha) Este situată în compexul lacustru Razim-Sinoe, în extremitatea nord-estică a grindului Saele. Cuprinde promontoriul constituit din șisturile verzi pe care este situat ansamblul arheologic Histria și are o lungime de circa 6 km și o lățime cuprinsă între 1,3 km spre nord-est și 300 m spre sud-vest. Zona este caracterizată printr-o mare varietate de plante superioare care formează 26 de asociații vegetale, din care 3 specii sunt de interes comunitar (Euphorbia peplis, E. Seguieriana, E. Falcata). Insectele au fost apreciate la circa 80 de specii, dintre care 9 au fost semnalate pentru prima dată în RBDD, după anul 1990. Dintre cele 7 specii de reptile întâlnite, fac parte șopârla de iarbă (Podarcis taurica), șarpele rău (Coluber caspius), broasca țestoasă de uscat (Testudo greaca iberi). De asemenea, broasca de pământ siriacă (Pelobates syriacus balcanicus) este numeroasă. Grindul reprezintă un important loc de pasaj pentru circa 290 specii de păsări, iar dintre acestea o treime cuibăresc aici. Zona are și o importanță arheologică deosebită, în partea ei nordică aflându-se ruinele Cetății Histria. În zonă au fost identificate 5 habitate: stepe și mlaștini sărăturate panonice, vegetație iberică gipsofilă, dune cu Hippophae rhamnoides, desișuri halo-nitrofile și pajiști sărăturate mediteraneene.

PictographWaypoint Altitude 26 ft
Photo ofAria strict protejata Grindul Chituc

Aria strict protejata Grindul Chituc

Grindul Chituc (2.300 ha) Aria strict protejată este situată în limitele complexului lacustru Razim-Sinoe, ocupând partea nordică a grindului Chituc. Se caracterizează printr-o succesiune de cordoane, dune și lacuri (edighioluri), cu preponderența acestora din urmă, orientate pe o direcție piezișă față de linia țărmului și cu o dispunere în evantai. Vegetația este caracteristică zonelor litorale cu sol nisipos sărăturate. Aici au fost identificate 165 de specii de plante superioare, dintre care 7 semnalate pentru prima dată în RBDD, după anul 1990, 2 specii (Euphorbia seguieriana, Salvinia natans) fiind de interes comunitar. De asemenea, au fost semnalate 4 specii de amfibieni, 6 specii de reptile, 315 specii de păsări, grindul Chituc fiind un important loc de pasaj pentru păsările migratoare. Tot aici au fost identificate 14 specii de mamifere. Aceste specii sunt prezente în următoarele tipuri de habitate: dune cu Hippophae rhamnoides și pajiști sărăturate mediteraneene (Juncetalia maritimi). Zona este bine conservată, principala amenințare fiind pătrunderea speciilor invazive și extinderea utilizării plajei pentru turism.

PictographWaypoint Altitude 52 ft
Photo ofAria strict protejata Grindul Lupilor

Aria strict protejata Grindul Lupilor

Grindul Lupilor (2.075 ha) Aria protejată este situată în sudul rezervației, în complexul lacustru Razim-Sinoe, fiind delimitată la nord-vest de Lacul Zmeica, la est, sud și sud-est de Lacul Sinoe, la vest de Canalul 2 iar la nord, de Lacul Golovița. Datorită poziției sale, a cotelor de relief reduse (0,5 – 1,5 m altitudine) și a solurilor nisipoase de origine marină în partea nord-estică sunt specii lemnoase (sălcioara, cătina galbenă, salcie și o plantație de pini). Dintre cele 300 de specii de plante identificate, 3 sunt de interes comunitar (Alyssma bazaeanum, Euphorbia seguieriana, Trapa natans), 27 de specii au fost semnalate pentru prima dată în RBDD după anul 1990, iar 4 pentru România (Atriplex micrantha, Suaeda cofusa, Linaria euxina, Bidens connata). Sunt, de asemenea, 169 de specii de insecte, din care lăcusta Saga pedo este de interes comunitar, 59 de specii au fost semnalate pentru prima dată după 1990 în RBDD, 10 specii semnalate pentru prima dată în România și o specie descrisă în premieră pentru știință (Grospillus app.). Populațiile de amfibieni și reptile sunt bine reprezentate, grindul fiind un loc bun pentru depunerea pontei țestoaselor de apă. Grindul Lupilor reprezintă un important refugiu de cuibărit și hrănire a păsărilor, îndeosebi în perioada migrației de toamnă, când zona devine o concentrare impresionantă a faunei ornitologice și, în special, o oaspeților de iarnă (gâște, rațe). În apele lacurilor limitrofe are loc reproducerea naturală a peștilor (43 de specii), printre care crap (Ciprinus carpio), șalău (Stizostedion lucioperca), plătica (Abramis brama) etc. De asemenea, dintre cele 20 de specii de mamifere, se găsește și o populație foarte mică de bursuc foarte rar întâlnită (Meles meles). Iarna, când lacurile Razim și Sinoe sunt înghețate aici vin haite de șacal auriu (Canis aureus), migrate din sudul Europei.

Comments

    You can or this trail