Activity

Edegem - Ski Aspen

Download

Author

Trail stats

Distance
4.87 mi
Elevation gain
23 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
23 ft
Max elevation
82 ft
TrailRank 
16
Min elevation
33 ft
Trail type
One Way
Coordinates
182
Uploaded
November 20, 2022
Recorded
November 2022
Be the first to clap
Share

near Buisegem, Flanders (Belgique)

Viewed 5 times, downloaded 0 times

Itinerary description

Van Buizegemlei 100, 2650 Edegem, België

Naar Moerelei, 2610 Wilrijk, België



Routering Recreatief fietsen - kortste, Kortste - OSM

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fort 7

Fort 7 is een fort gelegen te Wilrijk en onderdeel van de Brialmontgordel. Er werd in 1859 aangevangen met de bouw en het werd voltooid in 1864. Het fort is gebouwd met fraai metselwerk en versieringen in natuursteen. Het telt ook nog enkele originele bakstenen en betonnen holtraversen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het fort als munitieopslagplaats voor de Duitse Luftwaffe. Eind augustus 1944, vlak voor de bevrijding kreeg de commandant van het fort, majoor Wilhelm Metzger de opdracht om de toen aanwezige munitievoorraad te laten opblazen, zodat die niet in geallieerde handen zou vallen. Metzger, een overtuigde antinazi, was niet bereid om nutteloos bloedvergieten in de hand te werken. In plaats daarvan gaf hij bevel om op 3 september 1944 alle aanwezige munitie in de gracht rondom het fort te droppen, om zo mensenlevens te sparen en op die manier de munitie onklaar te maken. Zo bleef het fort uitzonderlijk gaaf bewaard.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Buitenrand Fort 7

Een groot deel van Fort 7 is als natuurgebied beschermd, maar niet de zone buiten de gracht langsheen de Moerelei. Dit fort heeft opvallend hogere wallen dan de andere exemplaren uit de fortengordel. Vanuit de buitenste schil is dit over de gracht heen goed te zien. In de buitenrand zijn vandaag enkele recreatieve activiteiten georganiseerd zoals een hondenloopzone, een bomentuin (of arboretum) en een visclub. Deze laatste gebruiken de grote gracht. Langs de oevers zijn talrijke visplekken ingericht.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Schoonselhof

Het Schoonselhof was oorspronkelijk een kasteeldomein. Het centrale deel rond het kasteel en de vijver dateert uit de 18e eeuw. In 1911 kocht de stad Antwerpen het domein om er een begraafplaats van te maken. Die keuze bleek uiteindelijk niet evident omdat het gebied gekenmerkt wordt door een hoge grondwatertafel en drijfzandlagen. Het huidige netwerk van grachten en sloten, dat kenmerkend is voor het domein, was nodig om er te kunnen begraven. Deze waterstructuur is voor allerlei fauna en flora zoals libellen en amfibieën interessant. De open graslanden worden op verschillende wijzen beheerd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fort 6

De fortengordel rond Antwerpen werd in de 19e eeuw gerealiseerd, maar was al snel voorbijgestreefd. De forten raakten in onbruik en sommige kregen nieuwe functies. In Fort 6 is dit vrij radicaal gebeurd. Grote delen van het fort zijn verdwenen voor de aanleg van sportterreinen. Aan de zuidkant is de structuur met gracht en omwalling nog bewaard gebleven. Deze is vooral voor de natuur belangrijk. Het water is een jachtgebied voor o.a. de watervleermuis en de laatvlieger. Vleermuizen zijn ook in de meer open delen aan te treffen, zoals de gewone dwergvleermuis. De beboste rand rond de grote gracht is de groeiplaats voor typische bossoorten zoals salomonszegel en schaafstro. Ook hier komen nog andere soorten vleermuizen voor, waaronder de baardvleermuis en de gewone grootoorvleermuis. Hoewel vaak gedacht wordt dat dit fort door alle aantastingen nog maar weinig natuurwaarden heeft, is dit dus niet het geval. De vele vleermuizen zijn overal beschermd via Europese en Vlaamse regelgeving.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bron Kleine Struisbeek

De Kleine Struisbeek ontspringt in Edegem. De echte bron is er niet meer zichtbaar omdat de beek daar volledig ingebuisd is. Eénmaal onder de E19 door wordt de Kleine Struisbeek pas terug zichtbaar. Vanaf dit punt behield de beek over een groot eind haar oorspronkelijk kronkelend bochtentraject. Dat maakt haar niet alleen waardevol voor natuur, maar vormt ook in functie van waterhuishouding een positieve bijdrage. De kronkels in de beek vergroten immers haar bufferende capaciteit.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kwel Kleine Struisbeek

De Kleine Struisbeek stroomt doorheen de campus richting A12 en vloeit daar samen met de Edegemsebeek. Het zijn allebei zijstromen van de Grote Struisbeek. De hele vallei heeft een toplaag van natte zandleembodem met daaronder ondoorlatende Boomse klei. Het landschap is daardoor heel waterrijk en overstromingsgevoelig. Een bijzonder fenomeen is de 'kwel'. Dit is grondwater dat uit de grond omhoog borrelt en sterk ijzerhoudend is, waardoor de kwelplassen een roestkleur hebben. Die plassen zijn het leefgebied voor specifieke soorten zoals de kamsalamander. De poelen zijn ook aantrekkelijk voor andere watergebonden soorten zoals de ijsvogel en zwanebloem.

Auteur:

Comments

    You can or this trail