Activity

Aarsele-aalter-nevele-deinze-aarsele

Download

Author

Trail stats

Distance
25.52 mi
Elevation gain
253 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
253 ft
Max elevation
105 ft
TrailRank 
12
Min elevation
-3 ft
Trail type
Loop
Coordinates
585
Uploaded
May 11, 2024
Recorded
May 2024
Be the first to clap
Share

near Aarsele, Фламандскі рэгіён (Belgique)

Viewed 2 times, downloaded 1 times

Itinerary description

Van Vinktstraat 18, 8700 Aarsele, België

Naar Vinktstraat 18, 8700 Aarsele, België



Routering Racefiets - mooiste

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Centrum Nevele

Nevele is een landelijke gemeente in de Vlaamse provincie, Oost-Vlaanderen in BelgiÙ. De gemeente ligt in het zuiden van het Meetjesland en telt meer dan 11 000 inwoners. Nevele telt zes deelgemeenten; naast Nevele zelf : Hansbeke, Poesele, Landegem, Vosselare en Merendree. De gemeente is in 1977 ontstaan door de fusie van eerdergenoemde deelgemeentes.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Kringwinkel Ateljee Deinze

Originaliteit is niet duur! Dat ontdek je in deze leuke tweedehandszaken. Sociale tewerkstelling (tewerkstelling van mensen met verminderde kansen, kortgeschoolden, langdurig werklozen, ...), hulpverlening en milieuzorg staan centraal in onze werking. Heb je herbruikbare goederen waar je geen blijf mee weet. Gooi ze niet weg maar laat ze gratis ophalen : 09/224 07 15. In deze winkel vind je huisraad, meubelen, speelgoed, boeken, cd''s, decoratiemateriaal, ... INFO: Slachthuisstraat 18B, 9800 Deinze Meer info...

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Anno 1756

Charmante, stijlvol gerenoveerde hoeve in een landelijk kader. Je wordt er hartelijk onthaald met een gratis aperitiefje. De grote tuin met vijver is een oase van hemelse rust. Het gezellige houtkacheltje garandeert je lange avonden op het terras. Je geniet van een uitgebreid ontbijt met kakelverse eitjes, versgeperst fruitsap en zelfgemaakte confituur. Alle kamers zijn stijlvol gedecoreerd met oud speelgoed. Het kleine dorpje Vinkt is de vertrekbasis voor boeiende wandel- en fietstochten langs de kronkelende Leie. Kunststeden zoals Gent, Brugge en Kortrijk zijn heel kortbij. En de zee is ook niet veraf.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Piano’s Maene, wereldnaam en –faam

Toen het gebouw in de Aalterstraat te klein werd, verhuisde Piano’s Maene in 1998 naar de Industriestraat 5. Tien jaar later bleek ook dat bedrijfsterrein te klein, waardoor atelier en toonzaal opnieuw verhuisden naar een grotere locatie in de Industriestraat 42. Met 5200 m² is Piano’s Maene vandaag een van de grootste pianocentra van Europa. In de vroegere pianowinkel in de Aalterstraat bevindt zich nu de unieke instrumentencollectie van Chris Maene, die op aanvraag te bezichtigen is. Sinds 2002 is Piano’s Maene exclusief verdeler voor het gerenommeerde Steinway & Sons. Daarnaast is het bedrijf in België de grootste verdeler van de Japanse merken Kawai en Yamaha. In 1994 opende Piano’s Maene een tweede zaak in Brussel en in 2001 nam het bedrijf een bestaande pianozaak in Gent over. Brussel bedient het Franstalig landsgedeelte en bereikt ook steeds vaker een internationaal publiek. Zowel Ruiselede als Brussel beschikken ook over een eigen concertzaal waar regelmatig concerten plaatsvinden.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Brielmeersen

Het recreatiedomein 'De Brielmeersen' is 40ha groot en ligt op het punt waar de echte kronkelige Leie samenkomt met het Schipdonkkanaal. Het biedt educatief een ongelooflijk staal aan water- en ander wild. In het domein zijn er wandelpaadjes, petanque-banen, een immens kinderspeelplein en mini-golf. In een gigantisch labyrint van bamboe zoek je de juiste uitweg, het enige in Vlaanderen. Het doel is eenvoudig: de centrale toren bereiken met een grote glijbaan. Kinderen kunnen zich volop uitleven op het speelplein, terwijl vader en moeder een oogje houden vanop het terras van de Laakmeershoeve. Bovendien is het domein elke dag gratis toegankelijk van 8 tot 22 u. (vanaf 01/04 tot 31/10) en van 8 tot 18 u. (vanaf 01/11 tot 31/03). Natuurgidsen leiden met plezier scholen en verenigingen rond. De gidsbeurten kan je aanvragen bij de dienst voor toerisme of de parkbeheerder. De mini-golf is open volgens de openingsuren van cafetaria 'Laakmeershoeve' (T 09 387 02 29), meestal van 11u30 tot 20u, naargelang de weersomstandigheden. Kostprijs: De golfstick is te bekomen in de cafetaria aan ? 2 per speler. Contactgegevens: - De Brielmeersen - Tel: +32 9 380 46 01 - Fax: +32 9 381 95 09 - E-Mail: toerisme@deinze.be - Web: www.deinze.be

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Pottenbakkerij 't Hoveke

In Meigem kun je ook het atelier van pottenbakker Van Gompel bezoeken en meteen ook eens proeven van een 'potteloereke' dat gebrouwen wordt bij Sint Canarus Extra informatie: -Groepsrondleiding Contactgegevens: - Pottenbakkerij 't Hoveke - Meerskant 3, 9800 Meigem - Tel: +32 9 386 50 71 - E-Mail: paul.van.gompel1@telenet.be - Web: www.pottenbakkerij-thoveke.net

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Vijfringengoed

Deze hoeve werd gebouwd op de plaats van het oude "Goed te Vijfringen", ressorterend onder de heerlijkheid van Woeste. Dit goed werd reeds vermeld als hoeve in 1526. In de 17de eeuw werden onze contreien gekenmerkt door voortdurende onrust: strooptochten en afpersing door vreemde troepen die zowel uit het noorden als het zuiden kwamen. Rond ongeveer 1680 vond een ware landvlucht plaats waarbij ook de hoeve werd verlaten. Vanaf 1690 werd de vervallen hofstede verpacht door de gemeente. Op 22 juni 1780 werd de vervallen hofstede te koop gesteld.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kranepoel

Al in de 17de eeuw werd het Bulskampveld ‘de meeste heyde tussen Ghendt ende Brugghe’ genoemd. ‘Veld’ betekent hier ‘onvruchtbare of woeste grond, heide en wildernis’. In 1650 was het circa 10.000 ha groot waarvan méér dan 7.000 ha zuiver veld of heide. Een vruchtbare strook grond langsheen de Waardammebeek splitste het veld in een oostelijk en een westelijk deel. Talrijke vijvers en moerassen lagen er verspreid. Eén van de vijvers, de Kranepoel (beschermd in 1957) ligt er nog, in Aalter. Voor 1770 kocht Lambertus Malfait een hoeveelheid waardeloze grond en vestigde zich op de plaats waar nu het kasteel staat. Hij begon de ontginning en plantte bomen zodra het mogelijk was. Na zijn dood ging het domein over in verschillende handen, o.a. van graaf de Meeus. Deze liet het kasteel verbouwen in de toestand waarin het zich nu bevindt. Het domein was toen 415 ha groot (nu nog 226 ha) en grotendeels bebost. In 1904 werd het verkocht aan de familie Lippens en in 1970 kocht het provinciebestuur van West-Vlaanderen het domein. De kelderverdieping van het neogotische kasteel wordt uitgebouwd tot een natuur- en milieueducatiecentrum en op het gelijkvloers wordt een streekbezoekerscentrum over de geschiedenis van het Houtland ingericht. Achter het kasteel ligt de Kruidentuin (de interessante gids voor de kruidentuin is te koop in het bezoekerscentrum) annex Landbouwmuseum, een mooie verzameling alaam en wagens die worden tentoongesteld in de galerijen rond de tuin.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Deinze

"De Leie is de schoonste rivier van Vlaanderen en de glorierijkste ook". Zo beschreef dichter Karel van de Woestijne in het begin van de 20ste eeuw DE GOUDEN RIVIER. Dit was slechts één van de superlatieven die de Leie kreeg toebedeeld, omwille van het van het goud- (-kleurige en -opbrengende) gele vlas dat er eertijds wekenlang lag te roten.

De 202 km lange rivier ontspringt als "la Lys" in Frankrijk, in de noordelijke heuvels van Artois nabij het dorpje Lisbourg (Westelijk van Béthune). Over bijna 30 km vormt het nog prille riviertje de Frans-Belgische grens en komt dan bij Menen ons land binnen. De Leie vloeit dan langs Kortrijk en Deinze naar Gent waar ze uitmondt in de Schelde. Na enkele zware overstromingen in 1965 en 1966 werd nagenoeg de gehele Belgische loop gekanaliseerd, waardoor niet minder dan 25 riviermeanders afgesneden werden ...

Een drastische ingreep in de schoonheid van het landschap die bovendien het natuurlijke zelfreinigingsvermogen van de oorspronkelijk sterk kronkelende waterloop nadelig beïnvloedde. Maar zo ontstonden ook de talrijke prachtig natuurgebieden langs de afgesneden oude rivierarmen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Buitenverblijf Krompoelhof

Thans zogenaamd "Krompoelhof", gelegen aan de zogenaamd Krom- of Kranepoel. Vermoedelijk betreft het hier het buitenverblijf door J.-L. van Caneghem gebouwd of verbouwd in 1815. Van Caneghem kocht in 1808 de Kranepoel en het nabijgelegen kasteel van Bellem. In afwachting van de heropbouw van het kasteel bewoonde hij dit buitenhuisje. IJzeren hek tussen bakstenen pijlers. Bestaand uit een torenachtig gedeelte van twee bouwlagen met spitsboogvormige bovenvensters onder tentdak en een lagere aangebouwde woning van het boerenhuistype, met recente aanpassingswerken en boven de nieuwe deur aangebrachte gevelsteen met jaartal "1618".

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kapel Haantjeshoek

Oosthoekstraat z.nr./ Haantjesstraat. H. Hartkapel of kapel "Haantjeshoek". Betonnen staakkapel, gelegen op de zuidwesthoek van het kruispunt met de Haantjesstraat. Huidige opstelling is gerealiseerd ca. 1945, ter vervanging van een 19de-eeuwse boomkapel, volgens V. Degrande opgericht door een weesjongen die door familie Sierens werd opgevoed. Mogelijk van oudere oorsprong, daar 16de-eeuwse bronnen een kouter gelegen "boven de soete vrauwe" vermelden, waarmee volgens R. De Brabandere dit boomkapelletje "onse lieve vrouw eexken" wordt bedoeld. Gerestaureerd in 1993. Beglaasde mijtervormige nis met granitoafwerking, waarin beeld H. Hart, op betonnen staak met ijzeren bloempothoudertje. DE BRABANDERE R., De Kanegemse kouters, een uniek restant van het oudste cultuurlandschap, in De Roede van Tielt, jg. 26, nr. 3, 1995, p. 139-140. DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Kanegem, s.l., s.d., nr. 4.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Villa Cranenpoel

Toegankelijk via overluifeld houten hek. Grote villa opgetrokken op een verhevenheid met uitzicht op de zogenaamde Kranepoel. Gebouwd in Normandische stijl met imitatie-vakwerk in de geveltoppen en daterend van 1902. Pseudovakwerk, voornamelijk in overstek boven driezijdige uitbouw van achtergevel en in dakkapellen. Afgedekt met zadeldak (leien) met decoratieve verwerking van geometrische versieringsmotieven in verschillende kleuren. Bakstenen gevels op natuurstenen plint met kordons, hoeken negblokken aan muuropeningen. Op de bovenverdieping opvallende sierankers.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Eligius

Oudste vermelding, vermoedelijk van een houten kerk, in 1087. Oorspronkelijke stenen kerk opklimmend tot de 14de eeuw. Laatgotische driebeukige kruiskerk met een uitzonderlijk mooi achthoekig kruisingstorentje van Balegemse steen, vermoedelijk uit de 14de tot 15de eeuw. Westelijke bouw vernieuwd in de 15de of de 16de eeuw; polygonale apsis met vijf spitsboogvensters en sacristie in de tweede helft van de 17de eeuw. In 1687 bouw van zijkoren. Herstellingswerken en aanpassingen in de loop van de 18de eeuw. In 1763 vloer van Doornikse steen, in 1769 overwelfd. Hersteld in 1837 en 1893, laatst genoemde door architect Auguste Van Assche. Opgeblazen in 1940 en totale wederopbouw na de oorlog door architect Henri Vaerwyck-Suys (Sint-Amandsberg). Bij de kerk ligt een Mariagrot.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kruiskapel

Ommegangstraat z.nr. Z.g. "Kruiskapel" links van het huis nr. 56, gelegen langs de vroegere Poekevoetweg (cf. infra). Niettegenstaande dit geen ommegangkapel is wordt deze toch in de gebeden opgenomen. Vóór 1893 staat er enkel een kruis op de plaats van het huidige kruispunt van de gewestweg N37 en de Poekestraat, in 1893 laat de familie Van Oost-De Roo een kapel bouwen. Deze moet in 1979 wijken voor de aanleg van de gewestweg N37. Nieuw gebouw van 1980 hier opgericht ter vervanging van de oude kruiskapel. Huidige kapel in neogotische stijl, opgetrokken in bruine baksteen onder leien zadeldak en met verjongende steunberen op de hoeken. Vlak koor. Voorgevel met brede, arduinen spitsboogopening met in het boogveld houten maaswerk en gehamerd glas. Sober interieur onder spits gewelf met houten sparren. Houten kruis met gipsen kruisbeeld achter sierlijk, smeedijzeren hekken. Tegen de rechtermuur gevelsteen met opschrift "DEZE OMMEGANG / KRUISKAPEL / WERD HIER / HEROPGERICHT IN 1980 / ALS AANDENKEN / AAN DE FAMILIE / HENRI EN NATHALIE / VERHAEGHE – VERBEKE / EN KINDEREN / BID VOOR HEN". Links een arduinen gevelsteen van de voormalige kapel met datum 1893. DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 101.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bollebekstraat x Schoonberg

In de buurt van de kruising (na ca 400 m) zie je een merkwaardig veldkruis, dat vermoedelijk dichtbij de plaats staat waar Walter de Marvis,
bisschop van Doornik, tijdens zijn rondreis in 1242 een kruis tekende om de grenzen van sommige parochies te bepalen.

Aan de voet ervan herinnert een gedenksteen aan leden van de familie Haus, omgekomen in Duitse concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog en aan luitenant-kolonel August Haus, commandant bij het Geheim Leger.

Vroeger liep hier de aloude Brugse Heirweg. Reeds in de 16de eeuw konden vermoeide reizigers hun paard laten rusten en zélf een frisse kan bier drinken in de vermaarde "hostelrie ende herberghe de Vijf Ringen". De huidige eigenaar heeft daar nu een villa gebouwd te midden van
een prachtig park. De hofstede, die bij het eigendom hoort, heeft haar oorspronkelijke karakter nog goed bewaard.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Markt

Op de plaats van de huidige Markt liepen eeuwen geleden enkele belangrijke verbindingswegen samen. Het is daaraan dat Deinze zijn historisch belang dankt. De oudste schriftelijke vermelding van de stad (Donsa) dateert van rond 840. In 880 wisten de Noormannen Deinze te vinden en verwoestten ze het grondig. Enkele resten in de kruisbeuken van de Onze-Lieve-Vrouwekerk herinneren nog aan haar romaanse oorsprong. De bouw van de huidige kerk, in Scheldegotiek, werd begonnen in de 14de eeuw. Haar voornaamste kunstschatten zijn een schilderij uit het atelier van Gaspar De Crayer, een orgel uit 1740 en twaalf lindehouten apostelbeelden. Een leuk weetje is dat in de toren 's wereld eerste grotetertsbeiaard werd geïnstalleerd in 1988. Nu hangen er 48 klokken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Schipdonkkanaal

Het 55 kilometer lange Schipdonkkanaal (ook Afleidingskanaal van de Leie) dateert uit het midden van de 19de eeuw en verbindt Deinze via Gent met Heist. Behalve een economisch belang heeft deze vaart ook toeristische troeven.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Nevele

Nevele was in de tijd van de Guldensporenslag al een stadje, wat wijst op vroege handelsactiviteiten. De Heer van Nevele woonde in het centrum van Nevele in een omwald kasteel in de buurt van de kerk.

Door oorlogsgeweld in 1381 werden het kasteel, de kerk en de meeste huizen van Nevele vernield. Na deze verwoesting werd het kasteel slechts gedeeltelijk heropgebouwd in de vorm van een vierkante toren, waarvan nu nog een gedeelte zichtbaar is (Cyriel Buyssestraat 6).

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve De Zevenbunder

Rustig gelegen hoeven in het valleigebied van de Oude Kale. Grote visvijver. Melkveebedrijf met bereiding van zuivelproducten. Er zijn 7 gezellige kamers. Uitgebreid ontbijt met eigen zuivelproducten. Prachtige omgeving om te wandelen en te fietsen, met talrijke uitgestippelde routes. Museum van oud landbouwmateriaal.

 

lusvormige fietsroutes in de buurt: de Nevellandroute

fietsknooppunt: 82-91 M

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Streekmuseum Rietgaverstede

In het museum Rietgaverstede krijg je een doorsnede van een Meetjeslands huis uit de 19de eeuw te zien. Landbouwwerktuigen, verdwenen industrieën en ambachten en de belangrijke rol van het Schipdonkkanaal tijdens de twee Wereldoorlogen ontbreken evenmin. Rietgaverstede besteedt eveneens aandacht aan enkele belangrijke Nevelse literaire figuren, waaronder Cyriel Buyse en de zusters Loveling. Naast de museumcollectie beschikt het museum over een opmerkelijk filmaanbod, gebaseerd op eigen beelden. Hier komt het verleden daadwerkelijk tot leven.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Carroesel

B&B Carroesel in Deinze, dichtbij Gent (17 km), is de ideale uitvalsbasis voor bezoekers van de Leiestreek met zijn talrijke wandel- en fietsroutes.

De kuststreek, Brugge, Brussel en Antwerpen zijn gemakkelijk bereikbaar (50 km) via de snelwegen E40 en E17. Onze gasten verpozen in een gerenoveerd interbellum huis met gezellige, sfeervolle kamers voorzien van hedendaags comfort.

Onze gastenkamers zijn rookvrij.

Deze B& B is tevens een ontbijt-, eet- en koffiehuis, uitsluitend overdag geopend.

Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Apollonia B&B

Rustig, landelijke plattelandswoning, centraal tussen Brugge en Gent en 30 km van de kust, ideaal vertrekpunt voor fietsers, dichtbij vele knooppunten.
U logeert in een sfeervolle zijvleugel met omheinde tuin en parking. Alle kamers zijn voorzien van eigen sanitair, tv, internet, minibar, kluis en privé-terras. Suite in de dakruimte met dubbele douche en massagebad.

Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

't Hemelsbreed Verschil

Bezoekers van de Leiestreek kunnen verpozen net buiten het centrum, in een volledig gerenoveerd herenhuis met tuintje en terras. Authentieke sfeer, aangevuld met hedendaags comfort. Deze B&B is een gîte/gastenkamer combinatieformule en richt zich tot gasten die opteren voor het logeren bij particulieren, maar toch terzelfdertijd wat meer privacy wensen. Aparte ingang van gïte/gastenkamers.

Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

62 +53

PictographWaypoint Altitude 0 ft

53 +55

Comments

    You can or this trail