Wandelen bij Ennemaborgh te Midwolda
near Midwolda, Groningen (Nederland)
Viewed 1603 times, downloaded 3 times
Trail photos
Itinerary description
In 1965 verkochten de erven Telting-Beijma de borg, het koetshuis, de twee arbeiderswoningen en vijf boerderijen en de 362 hectare landerijen, waaronder het 80 hectare grote bos ten slotte aan de stichting Het Groninger Landschap. Aan deze aankoop was veel voorafgegaan, waaronder een bezoek van natuurbeschermers Pieter van Tienhoven en S.M.S. de Ranitz in 1942.
De stichting liet het landgoed, de borg en de beide arbeidershuisjes volledig restaureren, waarbij ook het hertenkampje naast de borg werd aangelegd. Vanaf 1970 vestigde de stichting haar kantoor in de borg, later gevolgd door een kantoor van Staatsbosbeheer. Ook werd de borg in de jaren 1970 gebruikt als conferentieoord en cultureel centrum. In januari 1976 werd het bos rondom de borg getroffen door een zware storm, waarbij bijna alle dikke bomen rondom de borg werden omgeblazen. Begin jaren 1980 startte de stichting met het omvormen van het productiebos tot een natuurlijk bos; het Midwolderbos. De tuin werd weer in de oude barokstijl teruggebracht, waarbij onder andere de struiken aan weerszijden van de toegang plaats moesten maken voor een gazon met stinsenplanten. Op het terrein bevond zich vroeger ook een oude ophaalbrug, die door de stichting werd herbouwd. Ook werd een werkschuur gebouwd, die sinds 2004 ook als bezoekerscentrum is ingericht met het oog op de verwachte toename van het toerisme als gevolg van de aanleg van de Blauwestad.
In maart 1982 werden in samenwerking met de 'Stichting Tarpan' koniks uit Polen uitgezet in het Midwolderbos, als eerste proef in Nederland. Deze koniks bleken hier erg goed te gedijen en de stichting Het Groninger Landschap verkoopt dan ook regelmatig paarden wanneer het er te veel worden (gestreefd wordt naar 1 paard per 5 hectare). Onder andere bij Bourtange, de Westerbroekstermadepolder, bij de Oostvaardersplassen en in het Lauwersmeergebied lopen nazaten van de koniks van de Ennemaborg. In 1985 werden een aantal hectare landerijen aangekocht door de stichting, waarmee het landgoed werd uitgebreid tot 427 hectare. Tussen 1991 en 1992 werden in een gebied ter grootte van 40 hectare, waar eerder verpachte landbouwgronden lagen, de Midwolderplassen aangelegd in het oosten van het bos, waar veel oevervogels leven. Deze beide plassen ontstonden door een zandafgraving van Koop Tjuchem voor de aanleg van de A7; onder voorwaarde dat deze er daarna een 40 hectare groot natuurgebied van zou maken.
In het bos werd ergens in de jaren 1980 een betonnen viaduct aangelegd voor ruiters en de konikpaarden. Begin jaren 2000 werd de ruiterroute misbruikt door crossmotoren, waarop in 2002 de route werd voorzien van slagbomen en voetgangerssluizen. In 2009 werd het paardenviaduct omgevormd tot vleermuizengrot.
Waypoints
Parkeren voor de borg
Parkerene Ennemaborg(h) is een borg in Midwolda. Formeel gezien is het eigenlijk geen borg, omdat de landadel zich in deze streek niet kon ontwikkelen omdat de stad Groningen dit gebied al vroeg in handen kreeg. In de 19e eeuw werd het een veenborg. In de borg woont sinds 1992 kunstenares Maya Wildevuur. Naast de borg staat het koetshuis, dat sinds eind jaren 1960 als restaurant wordt gebruikt. Achter de borg ligt een bos van 2,5 kilometer lang en 300 meter breed, dat net als de borg eigendom is van stichting Het Groninger Landschap. Voor de borg ligt een gazon, dat vooral in het voorjaar een ware kleurenpracht is van stinsenplanten (börgbloumkes) als boerenkrokussen, bosgeelsterren, sneeuwklokjes, sterhyacinten en winterakonietjes. Naast de borg staat een ongeveer 200 jaar oude beuk, die de grote storm van 1976 overleefde. De oude leilindes voor het koetshuis zijn echter herplant in de jaren 1980. Achter de borg ligt een vijver, die vroeger mogelijk onderdeel vormde van de oude gracht.
You can add a comment or review this trail
Comments